Med SAMP/T NG bliver Mamba en flerlags luftværns-, anti-ballistisk og anti-drone forsvarsboble fra 2025.

Lanceret i 2021 af Paris og Rom, den nye generation Medium Range Land Anti-Aircraft System, eller SAMP/T NG, har indtil nu rettet sig mod væsentlige forbedringer af Mamba's radar- og engagementsmodul for at udvide dets detektering og kontrol systemets ydeevne, især til at implementere det nye Aster 30 Block 1NT anti-ballistisk missil.

Det ser nu ud til, at den nye generation af systemet vil være meget mere avanceret end oprindeligt annonceret, fordi det vil være i stand til samtidigt at installere og kontrollere anti-ballistiske og antiluftskyts beskyttelsesbobler på lang, mellem, kort og meget kort rækkevidde.

Ved at gøre dette ville SAMP/T NG blive et flerlags forsvarssystem uden tilsvarende i Europa og mere bredt i Vesten for at sikre integreret forsvar mod en meget bred vifte af trusler, lige fra ballistiske missiler til artilleriraketter, herunder hypersonisk svævefly, krydsermissilet og kampflyet.

SAMP/T Mamba, et luftværns- og antimissilsystem, der har bevist sig i Ukraine

SAMP/T Mamba, der er designet af Frankrig og Italien og blev taget i brug i 2008, var det første europæiske mellemdistance antiluftskyts system. Det består af et Engagement-modul, hjertet af systemet, med plads til 4 operatører, samt en PESA Arabel roterende radar designet af Thales, og 4 Launch Modules, hver bevæbnet med 8 Aster 15 eller Aster 30 missiler.

Arabel-radar fra SAMP/T Mamba
PESA Arabel-radaren fra Thales og SAMP/T Mamba-systemet

Det gør det muligt at placere en beskyttende boble med en radius på 200 km rundt om Arabel-radaren mod mål som f.eks. ikke-snåle fly, der opererer over den elektromagnetiske horisont, og på omkring hundrede km mod et diskret jagerfly som f.eks. Rafale i mellemhøjde, og et par dusin km mod et fly eller et stealth-missil.

Den kan desuden bruges mod terminale ballistiske trusler, med en brandkonvolut tæt på Patriot PAC-3 MSE, men med større manøvredygtighed. Patriot har til gengæld en mere effektiv radar, men som indtil videre kun dækkede 120°. Støttemoduler fuldender batteriet, herunder en generator, et mekanisk værksted, et elektronisk værksted og to genopladningsmoduler.

Selvom SAMP/T Mamba har vist stor effektivitet under test og øvelser, opnåede den ikke den forventede succes på den internationale scene. Bortset fra Frankrig og Italien, dets designere, blev det kun erhvervet af Singapore, det er rigtigt, at de raves om kvaliteterne ved Mamba, når de bliver spurgt om det.

Den demonstrerede effektivitet af det første Mamba-batteri sendt af Italien og Frankrig til Ukraine, samt Aster 30-missilets anti-ballistiske præstation mod Houthi-antiskibsmissiler, har dybt ændret billedet af SAMP/T Mamba, på den internationale scene, efter MBDA's egen indrømmelse.

Nye radarer og nyt kommando- og koordinationssystem

Som tidligere skrevet, SAMP/T NG var oprindeligt beregnet til at muliggøre onboarding af en ny skyderadar til at erstatte Mamba's Arabel med Groud Master 300 fra Thales til Frankrig og Kronos fra Leonardo til Italien.

SAMP/T NG radar Leonardo Kronos
Den italienske SAMP/T NG vil bruge Leonardos AESA Kronos-radar.

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Luftværnssystem | Forsvarsanalyse | Hypersoniske våben og missiler

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

Alle

2 Kommentarer

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW