Washington tilbyder F-16V på leasing for at etablere sig i Thailand

USA øger sine initiativer for at forsøge at placere sit F-16V eller F-16 Block 70/72 jagerfly i Stillehavet. Efter Filippinerne er det i dag til Thailand, at Washington og Lockheed Martin har sendt et tilbud vedrørende den ultimative version af det amerikanske enmotorede jagerfly, for at gøre sig gældende i bestræbelserne på at modernisere jagerflåden af ​​styrkerne Royal Thai Air Force.

For Biden-administrationen er det et spørgsmål om at placere F-16V i lyset af kinesiske og europæiske tilbud og dermed bevare militær og teknologisk nærhed til denne historiske allierede, eksemplarisk under den kolde krig, men at komme tættere på Beijing siden en tyve år, i et operationelt teater i Indo-Pacific, hvor landet indtager en strategisk position.

For at tiltrække Bangkok er det amerikanske tilbud udsmykket med et kontraktmæssigt aspekt, som i lang tid ikke har været observeret på tværs af Atlanten, vedrørende eksport af amerikansk forsvarsmateriel. Ja, Washington tilbyder ikke at sælge, men at lease sine nye jagerfly til Thailand, hvad mere er i relativt små partier af kun et par fly, der imødekommer thailandske budgetmæssige udfordringer, samtidig med at den dermed skabte forbindelse styrkes med denne strategiske allierede i et teater, som er lige så strategisk.

Thai Air Force oprørt over USA's afvisning af at sælge F-35A

Det må siges, at det amerikanske tilbud var i en alvorlig ulempe sammenlignet med andre kinesiske og europæiske alternativer. Faktisk for lidt over to år siden, stabschefen for det thailandske luftvåben, Air Chief Marshal Napadej Dhupatemiya meddelte, at han gik ind for købet af F-35A frem for JAS 39 Gripen, for at erstatte deres F-5 og F-16, som led i moderniseringen af ​​de thailandske luftstyrker.

US Air Force F-35A
Washington nægtede at eksportere F-35A til Thailand på kort sigt og dømte Bangkok for tæt på Beijing til at give denne tilladelse.

Udtalelsen var dog overraskende. Den thailandske stabschef bekræftede således, at F-35A var mere økonomisk end det svenske fly, selvom det allerede var i tjeneste i den thailandske jagerflåde, hvilket er mere end tvivlsomt, uanset synspunktet.

Frem for alt er Bangkok i løbet af de sidste to årtier rykket tættere på Beijing for at udruste sine hære ved at erhverve Type S26T ubåde, LPD Type 071E, fregatter og OPV'er til Royal Thai Navy, og VT-4 kampvogne, VN-1 APC'er og artillerisystemer, erhvervet fra den kinesiske forsvarsindustri.

Som det kunne forventes, var de amerikanske myndigheder mere end tilbageholdende med at sælge den dyrebare F-35A til en langvarig allieret, helt sikkert, men en som har vist en reel dynamik af tilnærmelse til Kina. I lang tid forsøgte Washington at overbevise Bangkok om at vende sig til en anden model, såsom F-15EX eller F-16V.

Stillet over for thailandsk insisteren måtte USA endelig officielt afvise anmodningen om anskaffelse af F-35A'er til Royal Thai Air Force, for blot et år siden, hvilket forårsagede stor skuffelse og en vis vrede fra Bangkoks side, som mente ikke uden grund stort set at have fortjent amerikansk tillid gennem sin eksemplariske loyalitet, især under Vietnamkrigen og Den Kolde Krig.

USA tilbyder F-16V ledsaget af et leasingtilbud til Thailand for at vinde over den svenske JAS 39 Gripen.

Beijing griber straks den mulighed, som det amerikanske afslag giver, ved blot et par dage senere at foreslå et udvidet strategisk partnerskab i Bangkok, herunder vedrørende anskaffelse af følsomt kinesisk militærudstyr.

JAS 39 Gripen Thai Air Force
Det thailandske luftvåben beskæftiger en eskadron af JAs 39 Gripen C/D'er, og kunne henvende sig til det svenske fly for at erstatte de omkring 5 aldrende F-XNUMX'er.

Det svenske Saab udnyttede også det amerikanske afslag, og den thailandske reaktion af selvværd, til at vende tilbage til spillet med Gripen. Det er rigtigt, at indtil Air Marshal Napadej Dhupatemiyas overraskende udtalelser var det det svenske fly, der blev betragtet som favoritten til at modernisere den thailandske jagerflåde.

Washington måtte derfor være opfindsom i forsøget på at forføre og formilde de thailandske myndigheder uden at give efter for F-35A, under alle omstændigheder på kort eller mellemlang sigt. For at opnå dette fremsendte USA et sjældent tilbud fra sin side, baseret på en F-16V leasingløsning til det thailandske luftvåben.

Derved håber de at opfylde thailandske forventninger, især da dette tilbud er designet til at have et reduceret minimumsniveau af forpligtelser, med batches på kun 4 til 5 enheder, og betydelige teknologioverførselsforpligtelser, for at sikre vedligeholdelse af jagerfly med størst mulig autonomi.

Tilbuddet blev overbragt af den amerikanske ambassadør i Thailand, Robert Frank Godec, direkte til forsvarsminister Sutin Klungsang. Han erklærede dog, at han var overrasket over de foreslåede renter, der anses for meget høje, selvom detaljerne i det amerikanske tilbud forblev fortrolige.

Eksportleasing af kampfly og skibe, en attraktiv løsning for mange væbnede styrker

Der er ingen garanti for, at det amerikanske F-16V-leasingtilbud er tilstrækkeligt attraktivt i Bangkoks øjne til at opnå fordelen i forhold til det fra Saab og Stockholm, som vi ved er særligt overbevisende, også på det budgetmæssige aspekt.

JAS 39 Griipen Leasing Tjekkiet
Tjekkiet lejede ligesom Ungarn deres JAS 39 Gripen fra Stockholm, hvilket gav dem mulighed for at modernisere deres luftstyrker ti til femten år før deres naboer.

Men det faktum, at Washington har vendt sig til denne finansieringsmodel, for at støtte et tilbud om eksport af forsvarsmateriel, er i sig selv meget interessant. USA gjorde udstrakt brug af denne model under Anden Verdenskrig, og især i starten af ​​den kolde krig.

Det var dengang et spørgsmål om at tillade de allierede at udruste og modernisere deres væbnede styrker for at møde den sovjetiske trussel, mens de for det meste var stærkt svækket af konsekvenserne af Anden Verdenskrig. I næsten tre årtier bestod en stor del af de vestlige militærflåder således af skibe, der var lejet, senere købt, fra den amerikanske flådes overskud. Det samme gjaldt flyvevåbnets jager- og transportflåder.

Fra 60'erne, mens europæiske og asiatiske lande vendte tilbage til stærk vækst og effektive økonomier, udviklede amerikanske eksporttilbud sig i retning af traditionelt salg, nogle gange ledsaget af finansieringsløsninger. Således blev født Foreign Military Sales, eller FMS, som gør det muligt for de allierede i USA at købe amerikansk militærudstyr ved at knytte sig til kontrakter med de amerikanske hære.

Siden da har den finansielle situation i mange vestlige stater, traditionelle eller potentielle kunder i den amerikanske forsvarsindustri, imidlertid udviklet sig betydeligt, især med statsgæld, som nogle gange er steget betydeligt, hvilket ikke længere giver disse lande mulighed for at abonnere på traditionelle forsvarstilbud finansiering.

Det er her leasing giver en effektiv løsning. Faktisk skal landet i dette tilfælde kun betale de planlagte livrenter uden at skulle optage en gæld for den samlede værdi af udstyret. Med andre ord gør leasing det muligt at undgå at øge statsgælden, men også at linearisere udgifterne på statsbudgettet og dermed reducere indvirkningen på offentlige underskud.

S26T Thailand
Anskaffelsen af ​​kinesiske skibe, såsom S26T-ubåde afledt af Type 39A, af Bangkok, fungerede som en pushback for Washington, hvad angår eksporten af ​​F-35A.

I en sammenhæng med globaliserede økonomier og statsgæld finansieret frem for alt på markederne, er leasing derfor særligt attraktivt. Dette gælder især, da det oftest kun er ledsaget af et begrænset engagement over tid, for eksempel 15 år for kampfly, hvilket gør det muligt at planlægge et udskiftning af udstyr, og ikke skal finansiere udvikling og modernisering af lejet udstyr.

Leasingtilbuddet har naturligvis visse ulemper. Det mest oplagte drejer sig om den, der afgiver tilbuddet, som risikerer efter femten år at befinde sig med kampfly eller fregatter, som skal genudlejes eller videresælges på brugtmarkedet.

Dette forklarer, hvorfor leasingtilbud inden for militært udstyr gives af stater og ikke af private virksomheder, for hvem sådanne risici kræver forsikring, der er næsten umulig at tegne, eller til afskrækkende priser.

Leasing viser sig desuden ofte at være dyrere end statskredit, mens det rent rentmæssigt er lavere. Endelig skaber det en permanent forstærket forbindelse med det land, der bærer tilbuddet.

Men når det artikuleres effektivt, formår leasing at forføre. Sådan blev den svenske Gripen udvalgt af Ungarn og Tjekkiet i 90'erne, lande som ellers ville have været nødt til at forlænge deres krigsfly fra Warszawapagten med ti eller tyve år, ligesom mange østeuropæiske lande.

Frankrig dårligt rustet til denne type eksportleasingtilbud

Mens der er flere og flere lande, der står over for alvorlige budgetmæssige begrænsninger og er nødt til at modernisere deres hære, især efter Covid-krisen, kan tiltrækningen af ​​tilbud om eksport af militært udstyr bygget på en leasingløsning vokse betydeligt i de kommende år.

FREMM-aquitaine
I 2018 insisterede Athen stærkt på, at Frankrig skulle leje to fregatter af FREMM Aquitaine-klassen for at møde tyrkisk militært pres i Det Ægæiske Hav. Frankrig har dog aldrig været i stand til at imødekomme denne anmodning.

Frankrig, verdens næststørste våbeneksportør, kan dog have store problemer med at tilpasse sig sådanne tilbud, når de fremsættes af lande som Sverige, Tyskland, Sydkorea eller USA.

Rent begrebsmæssigt er leasingtilbuddet baseret på en overførsel af statsgæld fra "leasingtager"-landet til landets "ejer" af udstyret. Frankrig er imidlertid i en budgetmæssig situation lige så forringet som disse lande, hvor leasing viser sig at være en attraktiv løsning. USA kan stole på dollarens magt til at kompensere for dets offentlige underskud på dette område.

Desuden har Frankrig længe kæmpet for at understøtte sine eksporttilbud med finansieringsløsninger, især over for lande, der ikke tilbyder glatte profiler, såsom Grækenland, Belgien eller Egypten.

Faktisk kunne den franske forsvarsindustris konkurrenter, i Europa med Tyskland og Sverige, i Asien med Sydkorea samt Kina og USA godt have på relativt kort sigt meget overbevisende tilbud, mod hvilke de kvalitet og endda priserne på fransk forsvarsmateriel er ikke nok til at overbevise.

Leopard 2A-RC 3.0 af KNDS Deutschland
Tyske offentlige finanser ville give Berlin mulighed for at tilbyde en meget effektiv leasingmekanisme til støtte for sit tilbud om eksport af forsvarsmateriel.

Løsningen for Frankrig kunne være at stole på en ad hoc privat offentlig virksomhed, finansieret af sine egne kanaler, der integrerer forsvarsselskaber, opfordringen til markedet eller besparelser, med statens garanti, og designet til at udføre denne type tilbud at støtte franske eksporttilbud på dette område, eller endda på visse andre strategiske områder, såsom jernbane eller energi.

Dette ville naturligvis være en struktur, der kan sammenlignes med den nævnt i en tidligere artikel beskriver Defence Base-modellen. Desuden er det udmærket muligt, at de to virksomheder bliver ét, for samtidig og på samme finansierings- og forvaltningskanaler at udføre lejetilbud til de franske hære og internationale kunder af industriens nationale forsvar.

Konklusion

Under alle omstændigheder markerer det amerikanske tilbud, der er sendt til Thailand, bygget på en Leasing-løsning, en betydelig udvikling i opfattelsen af ​​forventningerne til det globale våbenmarked hos USA, den førende eksportør af planeten, langt, i dette marked.

Intet sikrer Washington succes i Bangkok, især da det svenske tilbud, som det står overfor, også er attraktivt, herunder på budgetmæssigt plan, og det er sandsynligt, at thailandsk harme mod USA efter afvisningen af ​​at eksportere F-35A'er, forbliver i live og har det godt.

Dette tilbud opfordrer dog europæerne, og især franskmændene, til at forudse udviklingen på verdensmarkedet, eller en del af det, til at vende sig til denne model, der er bedre egnet til deres egne budgetsituationer. Det er stadig uvist, om disse beviser vil blive opfattet af de franske myndigheder, eller om de vil forblive knyttet til den traditionelle model, med de risici, som dette repræsenterer for fremtiden for dens forsvarsindustris eksport?

[Armelse]

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Forsvarsanalyse | Konstruktion af militærfly

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


[/ Arm_restrict_content]

For yderligere

Alle

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW