Modernisering af schweiziske F-35A'er skaber politisk uro i landet

De schweiziske F-35A'er skaber igen overskrifter i den schweiziske presse. Efter spørgsmålene om de kriterier, der blev brugt under 2021-konkurrencen for at gøre det amerikanske fly til dets vinder, er det nu budgetspørgsmål, der igen ryster op i dette meget følsomme spørgsmål.

Denne weekend, efter afsløringer fra den nationale presse, erkendte Federal Armaments Office (Armasuisse), at moderniseringen af ​​P&W F135 turbojetflyene fra den schweiziske F-35A, som vil finde sted blot et par måneder efter leveringen af ​​det sidste fly, ville blive betalt af det schweiziske luftvåben og ville ikke indgå i den oprindelige kontrakt,.

Denne erklæring følger adskillige skænderier fra Armasuisses side, som nægtede at udtrykke sig eksplicit om emnet, hvilket fremkaldte vrede hos flere schweiziske parlamentarikere, der sætter spørgsmålstegn ved kontorets og de schweiziske myndigheders forvaltning af sagen, især da de stadig nægter at give skøn vedrørende omkostningerne ved denne modernisering, så at sige pålagt af Lockheed Martin.

Kontrakten om erhvervelse af 36 schweiziske F-35A'er under beskydning siden 2021

Siden han blev erklæret vinder af konkurrencen om at erstatte F/A-18 Hornets fra det schweiziske luftvåben, er den schweiziske F-35A blevet et splittende emne i landet. Desuden er det ikke så meget selve enheden eller dens egenskaber, der sættes spørgsmålstegn ved af dens transalpine modstandere, som argumenterne fremført af Armasuisse, det statslige organ med ansvar for denne konkurrence, og Viola Amherd, den føderale rådgiver i anklager for forsvaret, som jævnligt bliver ramt af alvorlig kritik og beskyldninger omkring dette spørgsmål.

F/A-18 Hornet Swiss Air Force
Modernisering af schweiziske F-35A'er skaber politisk uro i land 6

Allerede i juli 2022 stod manglen på gennemsigtighed i denne konkurrence og argumentet om den lavere pris på F-35A især overfor Rafale French, fremsat for at begrunde valget af det amerikanske fly, havde været stærkt kritiseret af flere schweiziske parlamentarikere. Men uden at der var givet klare svar på disse emner, godkendte det schweiziske parlament kontrakten med Lockheed Martin et par måneder senere.

For sagens forsvarere var der ingen grund til bekymring, selvom prisen på F-35A svingede, og visse lande kunne stå over for betydelige ekstra omkostninger. Faktisk havde Bernes fra den amerikanske flyfabrikant og fra Washington opnået en garanti for faste priser i de fem år, der fulgte efter påbegyndelsen af ​​kontraktens udførelse.

Swiss F-35A'erne vil derfor så sandelig blive solgt til den forhandlede pris, uden nogen ubehagelige overraskelser. Det var i hvert fald sådan, filen blev præsenteret for parlamentarikerne. Hvad var deres overraskelse for et par dage siden, da Armasuisse bekræftede, at de schweiziske F-35A'er fra 2029, et par år eller endda et par måneder efter deres levering, skal gennemgå en større modernisering, især vedrørende turbojet F135.

Og frem for alt at opdage, at denne vigtige modernisering, og derfor helt sikkert dyre, vil blive understøttet af det schweiziske føderale budget, fordi det medfører yderligere fakturering...

Knap leveret skal den schweiziske F-35A modernisere F135 turbojet, og det er schweizerne, der skal betale

Som alle F-35A'er leveret på denne dato, skal de schweiziske kampfly faktisk gennemgå en større moderniseringsfase, så snart de vil blive leveret til de schweiziske luftvåben. Det vil blandt andet involvere en modernisering af P&W F135 turbojet, som efter Lockheed Martins egen indrømmelse oplever visse funktionsfejl, der forringer flyets ydeevne og pålidelighed.

F-135 turbojet efterbrænder F-35A
Modernisering af schweiziske F-35A'er skaber politisk uro i land 7

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Forsvarsnyheder | Konstruktion af militærfly

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

Alle

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW