M1E3, OMFV, FLRAA... Den amerikanske hær ved begyndelsen af ​​en ny BIG 5

Overbevist om sin teknologiske og militære overlegenhed siden slutningen af ​​den kolde krig og golfkrigen, har den amerikanske hær ikke lanceret nogen større programmer vedrørende fornyelse af sin højintensive udstyrsflåde siden den berømte BIG 5 i 70'erne.

Faktum er, at det stadig i dag er Abrams, Bradley, Black Hawk, Apache og Patriot, som udgør spydspidsen for de amerikanske mekaniserede og luftmobile brigader, alt udstyr er designet til dette superprogram.

Efterhånden som spændingerne i Stillehavet øges, og baseret på feedback fra Ukraine, har den amerikanske hær foretaget en dyb ændring, både hvad angår dens forventninger om at modernisere og udskifte sit udstyr, og hvad angår doktrinen, der fører tilsyn med forvaltningen af ​​disse programmer.

Uden at det hedder sådan, kan vi tydeligt se at et nyt super BIG 5-program nu tager form, med M1E3 tanken, XM30-infanterikampvognen fra OMFV-programmet, V-280 Valor-manøvrehelikopteren fra FLRAA-programmet, annulleringen og udskiftningen af ​​XM1299 ERCA-superpistolen og indsættelsen af ​​flerlags luftforsvar med M-SHORAD og IFPC-2 programmer. Spørgsmålet er, om det vil være nok til at genskabe de amerikanske hære den teknologiske og militære dominans, som de har til hensigt at genvinde?

Den amerikanske hærs BIG 5-program i slutningen af ​​Vietnamkrigen

I slutningen af ​​Vietnamkrigen i begyndelsen af ​​70'erne blev den amerikanske hær opmærksom på den kløft, der adskilte den fra de sovjetiske hære. Faktisk, da det koncentrerede sine ressourcer og investeringer til denne krig halvvejs mellem høj intensitet og anti-oprør, havde Moskva dybtgående moderniseret sine styrker, med ankomsten af ​​talrige nyt udstyr, der blev anset for at være mere effektivt end det, der var i kraft i USA som T-72 kampvogn, BMP-1 infanteri kampvogn, SA-6 og S-200 antiluftskytssystemer og Mi-8 og Mi-24 helikoptere.

T-72M1
Ankomsten af ​​T-72 (her en T72M1) repræsenterede et chok for det vestlige militær, hvilket førte til designet af to tunge kampvogne, der var symbolske for slutningen af ​​den kolde krig: Leopard 2 tyske og amerikanske M1 Abrams.

For at reagere på denne udfordring forpligtede den amerikanske hær sig til at designe en ny generation af udstyr for at genvinde den teknologiske og operationelle fordel i forhold til russisk udstyr og styrker.

Sådan blev BIG 5-superprogrammet født, som fødte fem af de mest emblematiske militærudstyr fra amerikansk militærmagt fra 1980 til i dag, med M1 Abrams-tanken, M2-infanterikampkøretøjet Bradley, Patriot-langrækkende luftværnssystem, og UH-60 Black Hawk og AH-64 Apache helikoptere, som kom i drift mellem slutningen af ​​70'erne og begyndelsen af ​​80'erne.

Det var i øvrigt det samme for det amerikanske luftvåben, med designet af F-15 Eagle og F-16 Fighting Falcon, og for den amerikanske flåde med Nimitz-klassens nukleare hangarskibe, Los Angeles-klassens atomangreb sømænd, Ticonderoga krydserne, Arleigh Burke destroyerne og OH Perry fregatterne samt F-14 Tomcat dengang F/A-18 Hornet jagerfly ombord.

Disse programmer var så effektive, at de fortsætter fyrre år senere med at repræsentere rygraden i amerikansk militær magt, på land og i luften, såvel som på og under havene.

Disse bemærkelsesværdige præstationer, men også de amerikanske forpligtelser i Irak og Afghanistan, førte til en udstyrsdoktrin, der på den ene side favoriserede store teknologiske gennembrud, meget sjældent succesfulde andre steder, og på den anden side, iterativ udvikling af eksisterende udstyr midlertidig, mens de ventede på disse nye programmer, som ikke kom.

Chokket fra krigen i Ukraine og forventningen om en konflikt i Stillehavet former den nye doktrin om den amerikanske hær

Faktisk befandt de amerikanske hære sig i slutningen af ​​disse to konflikter, og især den amerikanske hær, den mest involverede, i en situation, der mindede om den, der var deres, i begyndelsen af ​​70-årene, efter at underskrivelse af Paris-aftalerne.

US Army M1 Abrams Tyskland Kolde Krig
En af de første M1 Abrams, der blev indsat i Tyskland i begyndelsen af ​​80'erne. Dengang vejede tanken kun 54 tons mod 66 i dag.

Imidlertid var opfattelsen af ​​amerikansk teknologisk og militær overlegenhed sådan i 2000'erne og 2010'erne, at ingen følelse af presserende karakter, og frem for alt ingen spørgsmålstegn ved, syntes at vejlede den amerikanske hær i dens valg. Det er i denne sammenhæng, at en ersatz BIG 5, kaldet BIG 6, blev præsenteret i 2019.

Dette superprogram var imidlertid baseret på de samme paradigmer som dem, der blev brugt i løbet af de sidste tyve år, nemlig søgen efter overvældende teknologisk overlegenhed, hvilket affødte alt for ambitiøse programmer, som det var tilfældet med M1299 ERCA-superpistolen, FARA rekognosceringshelikopter, og mange andre blandt de tres BIG 6 konstituerende underprogrammer.

Ud over denne teknologske skævhed kom to andre faktorer til at lyde dødsstødet for BIG 6. For det første den voksende vished om i den nærmeste fremtid at skulle konfrontere de kinesiske hære i Stillehavet, ifølge et mønster tæt på Stillehavskrigen under Anden Verdenskrig.

især, krigen i Ukraine har knust mange sikkerheder med hensyn til den formodede effektivitet af teknologisk overherredømme, der tjener som en styrkemultiplikator inden for Pentagon, samtidig med at man fremhæver manglen på effektivitet af bestemt udstyr, der overføres til Ukraine.

Sådan har tonen i to år subtilt, men radikalt, udviklet sig over Atlanten, især med hensyn til fremtidige udstyrsprogrammer, for at imødegå den russiske trussel, og især truslen Kineserne, Beijing udruller et militærprogram og teknologisk opbygning tilsyneladende perfekt mestret, og mest bekymrende.

Den amerikanske hær er i gang med en ny kritisk udvikling af sine kapaciteter

Hvis den amerikanske flåde åbenbart stadig har fremskridt for at genvinde det momentum, der engang var hans, i 70'erne og 80'erne har den amerikanske hær på sin side dybt udviklet sine paradigmer med hensyn til store udstyrsprogrammer i de seneste år, for i ånden at føde en ny BIG 5, mere realistisk og anvendelig end den dårlige lavet BIG 6.

US Army Europa
Den amerikanske hær har udviklet sin lettere og mere mobile komponent, såsom Stryker Brigades, men moderniseringen af ​​højintensive nærkampsenheder forbliver udstyret med panser designet under den kolde krig, skønt (meget kraftigt) moderniseret.

Således er tre nye programmer ved at blive designet på tværs af Atlanten, for at give den amerikanske hær midlerne til at reagere på fremtidige udfordringer, i Stillehavet som i Europa: M1E3-tanken, OMFV-infanterikampvognen, FLRAA-manøvreringshelikopteren. Hertil kommer udviklingen i eksisterende systemer, hvad angår artilleri, med en M109 med et 52 kaliber rør, og udviklingen af ​​et mellem- og kortdistancelag, i den amerikanske luftforsvarsboble.

M1E3-tanken bryder med Abrams udviklingsparadigmer

På mange måder kendetegner M1E3 Abrams tunge kampvogn alene den radikale transformation, der har påvirket den amerikanske hær de seneste tre år. Indtil for kun et år siden skulle Abrams-tanken bringes til en ny iterativ udvikling, M1A2 SEPv4.

Ligesom tidligere udviklinger skulle dette forsyne den tunge, og endda meget tunge, amerikanske kampvogn med nye kapaciteter på bekostning af en ny masseforøgelse. Faktisk, siden den blev taget i brug i begyndelsen af ​​80'erne, har Abrams taget mere på i vægt end en mand, der var gift med en cordon bleu i 40 år, fra 54 til 66 tons.

Krigen i Ukraine har i mere end to år vist, at den overskydende masse, men også den logistiske besværlighed, der er karakteristisk for denne tank, ligesom den britiske Challenger 2, forårsagede, at ulemper blev mere handicappede end de forventede fordele.

GDLS AbramsX
I oktober 2022 præsenterede GDLS sin AbramsX, som svar på præsentationen af ​​KF51 Panther fra Rheinmetall og E-MBT fra KNDS, under Eurosatory-udstillingen.

Den første til at forudse denne ændring var General Dynamics Land Systems, da det præsenterede AbramsX, i oktober 2022. Mere end en udvikling var denne tank en ægte "genstart" af modellen, der til lejligheden brød med mange paradigmer fra Abrams, såsom 4-personers besætning, motorisering og masse.

Det er bestemt på dette grundlag, at den amerikanske hær forestillede sig, at den nye udvikling af Abrams, som skulle erstatte SEPv4, endelig blev aflyst et par måneder før starten på dens implementering. Faktisk vil M1E3, som navngivet af den amerikanske hær, ikke længere have meget at gøre med sin storebror, M1A2 SEPv3.

Således vil M1E3 gøre udstrakt brug af automatisering, for at reducere besætningen til kun tre medlemmer. Tårnet vil være helt robotiseret, eller vil kun være i stand til at rumme besætningsmedlemmer valgfrit. Dette gør det muligt at reducere volumen under panser, og at styrke besætningens sikkerhed, i en overlevelsescelle.

Beskyttelsen af ​​tanken vil for det meste være afhængig af et nyt aktivt-passivt forsvarssystem, inklusive Hard-kill, igen, for at øge tankens overlevelsesevne uden at gøre den tungere. Dens motor vil blive forenklet, måske vil den endda være hybrid, som på AbramsX. Endelig vil det pansrede køretøj blive fuldstændig digitaliseret og pakket med sensorer, for at give besætningen den bedste opfattelse af dets direkte eller taktiske miljø.

M1A2 SEPv3
M1A2 SEPv3 vejer nu 66 tons, 12 tons mere end den oprindelige Abrams. Denne overdrevne masse og byrden ved at vedligeholde rustningen udgør nu operationelle forhindringer, som fremhæves i Ukraine.

Det ultimative formål med alle disse store brud med Abrams-familien er ingen ringere end en vægttabskur, der ville gøre Benjamin Castaldi grøn af misundelse. Faktisk vil M1E3 kun veje 54 tons på vægten, 12 tons mindre end M1A2 SEPv3, tankens masse, da den blev taget i brug, for at give den tilbage den mobilitet, den havde mistet, især på blødt underlag.

Således lettet, vil den nye tank, som helt sikkert kun vil have et Abrams navn, være tættere på de 50 tons af den russiske T-90M, og vil endda være lettere end de 57 tons af Leclerc, længe overvejet i kommerciel diskurs hvis faktisk ikke af amerikanerne, briterne og tyskerne, som for lette, derfor utilstrækkeligt beskyttet.

XM30 fra OMFV-programmet skal endelig erstatte M2 Bradley

Udskiftningen af ​​M2 Bradley infanteri kampvogne, og M3 rekognoscerings- og kampkøretøjer, har været i gang siden begyndelsen af ​​2000'erne. Programmerne har dog fulgt hinanden uden nogensinde at lykkes indtil nu, oftest på grund af urealistiske krav fra. den amerikanske hær.

Efter annulleringen af ​​programmet Optionally Manned Fighting Vehicle, eller OMFV, i 2019, netop på grund af forventninger afbrudt fra virkeligheden pålagt af specifikationerne, den amerikanske hær lancerede det samme program et par måneder senere på forskellige paradigmer.

GDLS Griffin 3
GDLS tilbyder Griffin 3 som en del af OMFV-programmet.

Hvor næsten alle aspekter af den nye rustning blev defineret af den amerikanske hær i OMFV-1, nøjedes man således med at tegne retningslinjer i OMFV-2, hvilket giver producenterne valget om, hvordan de skal reagere.

Efter en indledende udvælgelsesfase blev de samme to sidste OMFV-1-konkurrenter, GDLS med Griffin-3, og Rheinmetall med KF-41 Lynx, igen udvalgt til den sidste fase. De to producenter skal producere 11 prototyper, 7 farme og 4 valgfrie, for at deltage i testene, dette inklusiv karosserierne, fremdriftssystemerne, bevæbningen, tårnene samt de digitale tvillinger. Tilsammen har de et budget på 1,6 milliarder dollar for at nå dette i 2026.

Ligesom M1E3 har OMFV-programmets infanterikampkøretøj, siden navnet XM30, til formål at gøre omfattende brug af digitalisering. Som navnet antyder, skal den også kunne bruges i form af en terrestrisk drone, hvis det er nødvendigt. Den vil også basere sin beskyttelse på et aktivt-passivt system og et hard-kill-system og kan drage fordel af hybrid fremdrift.

Hvis XM30 og M1E3 har haft meget forskellige baner, er tendensen i dag hos Pentagon at sigte mod samtidig ibrugtagning, med en første mekaniseret brigade udstyret med disse to pansrede køretøjer, operationel i begyndelsen af ​​det næste årti.

V-280 Valor fra FLRAA-programmet til at tilpasse amerikansk aerocombat til den nye virkelighed på den moderne slagmark

Udskiftningen af ​​UH-60 Black Hawk-manøvreringshelikopterne er en del af fornyelsen af ​​alle den amerikanske hærs luftaktiver, der blev påbegyndt i 2009, under forkortelsen FLV for Future Vertical Lift. Efterfølgeren til Black Hawk er ved at blive designet som en del af programmet Future Long Range Attack Aicraft eller FLRAA.

SB1 Defiant Sikorky Boeing
SB-1 Defiant fra Sikorsky og Boeing overbeviste ikke den amerikanske hær som en del af FLRAA-programmet.

Dette program blev officielt lanceret i 2019 med det formål at designe et fly, der er i stand til at overskride en marchhastighed på 280 knob (520 km/t), en kamprækkevidde på 300 nautiske (560 km) og at transportere 12 bevæbnede soldater.

Disse egenskaber, næsten det dobbelte af UH-60'erens, skulle gøre det muligt at reagere på udviklingen i dybt slag og fjendens luftforsvarsmidler, hvilket tvinger anordningerne til at rotere mellem opsamlingsstedet og dropzonen, over meget længere afstande rotationshastigheden reduceres.

To modeller blev udvalgt, i sommeren 2021, til at deltage i den endelige konkurrence. SB-1 Defiant fra Sikorsky og Boeing, baseret på en konfiguration med modsat roterende rotorer og bageste skubbepropel, og V-280 Valor, fra Bell Helicopters og Textron, baseret på en ny version af vipperotorerne brugt på V'eren - 22 fiskeørne.

I december 2022, det var V-280 Valor, der blev udvalgt, uden større overraskelse, da han havde taget en sådan bemærkelsesværdigt forspring i forhold til sin konkurrent under testflyvninger. Valor er 15,4 m lang med et vingefang på 25 meter og viser endda ydeevne, der er overlegen i forhold til den amerikanske hærs specifikationer, idet den er i stand til at transportere 14 soldater i kamp over 930 km.

Bell V-280 Valor
Bell V-280 Valor er vinderen af ​​FLRAA-konkurrencen for at erstatte UH60 Black Hawk

Derudover synes vanskelighederne omkring US Marine Corps V-22 at være løst, især takket være elektriske flyvekontroller. Vedligeholdelsen af ​​flyet har også været kernen i den amerikanske hærs bekymringer for at garantere større tilgængelighed end Black Hawks. Ulempen er, at V-280 vil koste meget, 43 millioner dollars pr. fly, næsten fire gange prisen på HH-60G Pave Hawk, en af ​​de dyreste i Black Hawk-serien.

Status for de andre Future Vertical Lift-programmer er usikker. Efter annulleringen af ​​FARA-programmet, for at erstatte OH-58 Kiowa rekognosceringshelikopterne og en del af AH-64 Apache, tyder intet på, at programmerne for udskiftning af CH-47 Chinook og AH-64 Apache er skredet frem. .

Efter opgivelsen af ​​XM1299 ERCA vender den amerikanske hær sig til en mere fornuftig tilgang til artilleri

Selvom M108/109 selvkørende kanon ikke tilhørte BIG 5, efter at være kommet i drift i 60'erne, repræsenterer dette system fortsat størstedelen af ​​den amerikanske hærs artillerikapacitet sammen med mellemstore HIMARS-systemer og lang rækkevidde.

Faktisk, sammenlignet med den russiske 2S3 og 2S19, forblev ydeevnen af ​​M109A6 Paladin stort set konkurrencedygtig indtil for nylig. Men stillet over for europæiske modeller som den franske Caesar, den svenske Archer eller den tyske Pzh 2000, men også asiatiske modeller som den sydkoreanske K9, og især den nye kinesiske PCL-181, alle udstyret med 52 kaliberrør, er ydeevnen af Paladin markerer nu tid med en rækkevidde på 25 km, sammenlignet med 40 km for disse nye systemer.

XM1299 ERCA US Army
M1E3, OMFV, FLRAA... Den amerikanske hær ved begyndelsen af ​​en ny BIG 5 15

Det var derfor væsentligt at genvinde fordelen med hensyn til selvkørende artilleri. Som det ofte er tilfældet, inden for rammerne af BIG 6, var ambitionerne for Extended Range Canons artilleriprogram uforholdsmæssige, med en rækkevidde på over 60 km eller endda 70 km med konventionelle granater og mere end 100 km med ekstra fremdrift skaller.

For at opnå dette stolede XM1299 på et 58 kaliber rør. Selvom de første testfyringer viste sig at være lovende, blev det hurtigt klart, at de termiske og mekaniske belastninger, der blev påført under affyringen, førte til meget hurtig slid på røret, uforenelig med operationel brug. Efter at have søgt forgæves efter alternativer, programmet blev endelig opgivet for et par måneder siden.

Faktum er, at behovet for at modernisere amerikansk artilleri stadig er, og det er endnu mere presserende end nogensinde. Hvis beslutningerne om at opnå dette endnu ikke er blevet offentliggjort af den amerikanske hær, blev banen afsløret for nylig med tilpasningen af ​​et 52 kaliber rør og et system med eksisterende lastning på M109 chassiset.

Hvis flere muligheder kan overvejes, ser L/52 fra Rheinmetall, som især udstyrer Pzh2000 og RCH-155, ud til at være favoritten, selvom CN98 fra den sydkoreanske K9 Thunder også byder på interessante muligheder. Bemærk, at den amerikanske hær for nylig antydede, at den kunne være interesseret i en lastbilmonteret pistolkonfiguration, ligesom den franske Cæsar eller den israelske Atmos, til at ledsage dens lettere brigader.

Det uovertrufne MiM-104 Patriot + THAAD-par understøttet af en flerlagsdimension med M-SHORAD og IFPC-2

Hvis mange større stykker udstyr i den amerikanske hær skal udskiftes i de kommende år, er der én, som på den anden side virker urokkelig. Faktisk er udskiftningen af ​​MiM-104 Patriot antiluftfartøjs- og antimissilsystemet, og heller ikke det af THAAD exoatmosfæriske anti-ballistiske system, som blev taget i brug i 2005, ikke genstand for programmer til dato.

MIM-104 Patriot Bundeswehr
På trods af sin alder fortsætter Patriot med at appellere på den internationale scene, især i Europa.

Det må siges, at Patriot fortsætter, selv i dag, med at forføre, især på den internationale scene, og at den har vist sig effektiv i Ukraine, inklusive, det ser ud til, mod de mest avancerede ballistiske systemer, der bruges af de russiske hære , såsom Kinzhal luftbårne missil og 3M22 Tzirkon hypersoniske krydsermissil.

Den amerikanske hærs luftforsvarsdoktrin har dog udviklet sig dybt i de senere år. Hvor dette var baseret på brugen af ​​Patriot på lang og mellemlang rækkevidde, og FIM-92 Stinger, på meget kort rækkevidde, der i vid udstrækning stolede på det amerikanske luftvåbens formodede luftoverlegenhed, er dette ved at udvikle sig i retning af et flerlags luftforsvar, tæt på det, der er implementeret i Kina og Rusland.

Desuden er det ikke så meget frygten for at lade modstanderen opnå luftoverlegenhed, der styrer denne udvikling, som at se det amerikanske luftvåben (eller den amerikanske flåde) ikke lykkes med at opnå det, på grund af modsat luftforsvar, forlade USA Hæren udsat for fjendens mellem- og langdistancemissiler og angrebssystemer.

Til forsvar i mellemklassen, den amerikanske hær udvikler programmet IFPC-2 for Indirekte brandbeskyttelseskapacitetsstigning 2-intercept, et system, der bruger forskellige typer missiler lige fra Stinger (6 km) til AIM-9X Sidewinder (40 km) og det israelske Tamir-missil (75 km) i Iron Dome-systemet.

IFPC-2 består af en AN/MPQ-64 sentinel radar monteret på en lastbil, ledsaget af 15-rørs MML affyringssystemer, også på en lastbil, hvilket gør det muligt for systemet at have stor manøvredygtighed, for at understøtte divisionerne og amerikanske brigader.

M-SHORAD US Army
Den amerikanske hær har beordret 144 M-SHORAD til at yde tæt beskyttelse til sine enheder.

På kortere rækkevidde har den amerikanske hær udviklet M-SHORAD, et Stryker pansret køretøj monteret med et Leonardo-tårn, bevæbnet med en 30 mm kanon, fire Stinger-missiler, to Hellfire-missiler, en kortdistanceradar og en elektro-optisk sigte system.

Bemærk, at de to Hellfire-missiler snart vil blive afskibet, for at blive erstattet af en pod med 4 ekstra Stingers, efter at det blev tydeligt, at missilet, der oprindeligt var designet til at være luftbåren, var meget modstandsdygtigt over for de mekaniske begrænsninger, der var forbundet med deployering i terræn. køretøj. Desuden er brugen af ​​Hellfires fra nu af strengt forbudt på M-SHORAD i henhold til en sikkerhedsprocedure udstedt af den amerikanske hær.

De fire lag af flerlags luftforsvar af den amerikanske hær, THAAD, Patriot, IFPC-2 og M-SHORAD, er designet til at samarbejde og integrere et forsvarssystem for at optimere dets effektivitet, hvad enten det er mod ballistiske missiler (THAAD og Patriot PAC) ), fly, helikoptere og krydsermissiler (Patriot, IFPC og M-SHORAD), og mod RAM-truslen (Rocket, Artillery, Morter) (IFPC-2 og M-SHORAD).

Konklusion

Som vi kan se, er den amerikanske hær ved begyndelsen af ​​en dybtgående transformation, bestemt født med smerte, efter to årtier med fejlslagne programmer. Dette viser sig meget lovende, at genoprette amerikanske enheder det teknologiske overtag, som man søgte, i det mindste mod russiske styrker.

Faktisk diskuteres merværdien af ​​de nye amerikanske systemer knap nok i betragtning af udviklingen i Moskva. På den anden side, når man står over for Kina og Folkets Befrielseshær, viser konklusionen sig at være meget mindre entydig og indlysende.

Som i flåde- og luftdomænet har kinesiske landstyrker i flere år gennemført et moderniseringsprogram, der er lige så effektivt, som det er diskret, i stand til at være på niveau med amerikanske programmer med et stadigt kortere tidsrum.

PCL-181 APL
Kinesisk landmilitær teknologi udvikler sig også hurtigt, som vist af PCL-181 kanonen, meget inspireret af den franske Cæsar.

Hele spørgsmålet i dag er, om den tid, som den amerikanske hær spildte i årene 2000 og 2010 gennem programmer så sterile som de var dyre, ikke i sidste ende tillod kinesiske industrifolk og militær at indhente det teknologiske hul, som de havde dengang. , og hvis de ikke i dag har indhentet den amerikanske bane i dette område.

Hvis det er nødvendigt, kan vi i betragtning af ydeevnen for den mest synlige del af det kinesiske militærindustrielle isbjerg, dets flådeindustri, frygte, at det vil vise sig vanskeligt for USA at klare den kinesiske industrielle dynamik i disse områder, og som ville blive forværret i tilfælde af stærke spændinger. eller konflikt.

Artikel fra juni 2024 i fuld version indtil 20. juli 2024

For yderligere

Alle

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW