Pariisi ja Ryad yrittävät löytää uuden toimintamallin

Saudi-Arabian kuningaskunnan kruununprinssin Mohammed bin Salmanin Ranskan-vierailun yhteydessä presidentti Macron ja Ranskan diplomatia yrittävät palauttaa erittäin heikentynyt yhteys näiden kahden maan välillekriisin varjossa Iranin kanssa ja erimielisyyksiä ODAS-yhtiöstä.

Pariisin tavoitteena on tulla jälleen kuningaskunnan etuoikeutetuksi kumppaniksi erityisesti asemarkkinoilla, sillä Riad on pitkään ollut ranskalaisten puolustusyhtiöiden tärkein asiakas. Vaakalaudalla ovat Naval Groupin, Nexterin, MBDA:n ja Thalesin sopimukset. 

Prinssi MBS asetti selkeästi edellytykset ranskalaisille yrityksille, jotta he hyötyisivät jälleen Saudi-Arabian sopimuksista: 50 prosentin saudioituminen asesopimuksista, joita yritykset hallitsevat täydellisesti, ja Ranskan aseman kiristyminen Irania vastaan. Luultavasti tähän viimeiseen kohtaan neuvottelut keskittyvät, E. Macron totesi tässä yhteydessä, ettei Ranskan ulkopolitiikkaa ole sanella itselleen.

Ranskan ja Saudi-Arabian erinomaiset suhteet rakentuivat alun perin Ranskan arabimyönteisiin kantoihin 6 päivää kestäneen sodan jälkeen ja Pariisin Israelille asettaman aseidenvientikiellon perusteella. Riad ei ole vain ostanut Ranskasta lukuisia puolustustarvikkeita, kuten fregatteja, tankkereita, itseliikkuvia aseita, ilmatorjuntaohjuksia, VAB:ita (luettelo ei ole tyhjentävä), vaan se on myös rahoittanut useiden arabiarmeijoiden, kuten Irakin, varusteita. Mirage F1s, Exocet-ohjukset ja ranskalaiset itseliikkuvat AUF1-aseet tai viime aikoina egyptiläiset, jotka onnistuivat hankkimaan Rafales, Gowind, FREMM ja BPC Saudi-Arabian avustuksella. Hän rahoitti myös kapinallisryhmien, kuten Afganistanin mujahideenien ja Syyrian kapinallisten, varusteita. Sopimuksen jälkeen Irania vastaan ​​asetettujen pakotteiden poistamisesta vastineeksi sen sotilaallisesta ydinohjelmasta luopumisesta kahden pääkaupungin väliset suhteet ovat kuitenkin kiristyneet ja sopimukset ovat harventuneet. 

Onneksi samaan aikaan Kiina, sitten Intia, tehosti tilauksiaan Ranskassa, joten kielteinen vaikutus kansalliseen puolustusteollisuuteen jäi vain vähäiseksi. Tämä tilanne on kuitenkin osoitus suuresta riskistä, joka on painanut Ranskan puolustusteollisuutta useiden vuosien ajan.

Nykyään viennin paino Ranskan puolustusalan yritysten liikevaihdossa saavuttaa 50 prosentin rajan. Suurasiakkaat, kuten Saudi-Arabia tai nykyään Egypti ja Intia ovat kuitenkin luonteeltaan monipuolisia, kuten Saudi-Arabian esimerkki osoittaa. Toisaalta tämä vienti on liian usein syrjäytynyt valtion suunnitelmilla tasapainottaa koko maanpuolustusekosysteemin teollista toimintaa ja tutkimusta.

Toisin sanoen Ranskan puolustusteollisuus on rakennettu hyvin hauraille perustalle. Tästä syystä Naval Group onnistui määräämään FTI:n Ranskan laivastolle, joka olisi halunnut vastaanottaa FREMMejä. Itse asiassa oli välttämätöntä ylläpitää konsernin suunnittelutoimistojen toimintaa ja tarjota vientiin FREMMiä pienempi alus, joka vastasi paremmin useimpien asiakkaiden odotuksia.

Itse asiassa Ranskan puolustusteollisuuden viennille altistuminen ei ainoastaan ​​aiheuta riskiä sen koko ekosysteemille, vaan se ehtona myös maanpuolustuksen tehokkuudelle, mikä vääristää äärimmäisen teollisuuden säilyttämiseen ja vahvistamiseen tähtäävän viennin turvaamisen perustavoitteita. resurssit maanpuolustusinvestointien toiminnallisen ja taloudellisen tehokkuuden edistämiseksi. Lisäksi tätä riskiä korostavat nykyään asiakkaiden teknologiansiirtoon ja paikalliseen valmistukseen liittyvät vaatimukset, jotka liittyvät useimpiin vientiohjelmiin. 

Kasvavassa kilpailutilanteessa, Aasian ja pian Etelä-Amerikan ja Lähi-idän toimijoiden saapuessa asemarkkinoille, Ranskan puolustusteollisuuden selviytyminen riippuu ennen kaikkea sen kyvystä luottaa riittäviin kotimaisiin tilauksiin, muuten Ranskan teollisuusomaisuuden hajoamisen riski Euroopan keskittyessä on erittäin merkittävä.

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit