Voimmeko torjua propagandaa sosiaalisessa mediassa

Rand julkaisi raportin nimeltä "Venäjän vaikutus sosiaaliseen mediaan: Venäjän propagandan ymmärtäminen Itä-Euroopassa", joka analysoi Venäjän propagandan menetelmiä ja tavoitteita Itä-Euroopassa.

Tämän selvityksen mukaan venäläisten vaikutusryhmien päätavoitteena on luoda jännitteitä venäjänkielisen väestön ja hallitusten välille erityisesti Baltian maissa valtion toiminnan haitaksi tai jopa lamaannuttamiseksi. Lisäksi Venäjän propaganda pyrkii luomaan vaihtoehtoisen narratiivin luomaan osan väestöstä epäluottamusta valtion viranomaisia ​​kohtaan, aina samalla tavoitteella.

Raportissa esitetään huolestuttava havainto Venäjän vaikutuksesta tietyissä EU:n ja Naton jäsenmaissa ja ehdotetaan keinoja tämän mahdollisesti vaarallisen propagandan estämiseksi ja vastustamiseksi.

Baltian maat elävät jatkuvasti sen pelon kanssa, että Venäjän joukot pakottavat rajojaan rakentamaan uudelleen Venäjän alueellista jatkuvuutta Itämerellä. Ranskassa ja yleisemmin Euroopassa tätä pelkoa ymmärretään huonosti, joskus jopa pilkataan. Siksi on tärkeää ymmärtää näiden pelkojen syyt, jotta voimme toimia niiden mukaisesti:

  • Suuri osa Venäjän väestöstä pitää Baltian maita Neuvostoliiton hajoamisen alkulähteinä. On totta, että Baltian maiden kapinat vuosina 1988/89 saivat Gorbatšovin muuttamaan Neuvostoliiton perustuslain 70 §:n käyttöä, mikä johti monien IVY:n tasavaltojen eroon. Lisäksi näiden kapinoiden tukahduttaminen Venäjän hallituksen toimesta jätti jälkensä Baltian mielipiteisiin, ja venäläisvastaisuus lisääntyi.
  • Baltian maissa on kussakin suuri venäläinen vähemmistö, jota yli kymmenen vuoden ajan itsenäistymisen jälkeen kohdeltiin melko huonosti, venäläisillä ei ollut passia eikä kansalaisoikeuksia, ja etuuksia rajoitettiin. EU on velvoittanut nämä maat palauttamaan kansalaisten tasa-arvoisen kohtelun kussakin näistä maista, mutta kahden yhteisön välinen repeämä on syvä, varsinkin kun venäjänkielisiä pidetään nykyään mahdollisina vihollisina sisällä.
  • Baltian maat ovat sotilaallisesti ja taloudellisesti heikkoja, eivätkä ne pysty rahoittamaan riittävästi puolustusta estääkseen Venäjän sotilaita ryhtymästä toimiin niitä vastaan. Nämä maat ovat siksi riippuvaisia ​​Atlantin liiton lujuudesta ja eurooppalaisesta solidaarisuudesta puolustusasioissa.  

Siksi ymmärrämme, että nämä kolme kohtaa ovat erittäin herkkiä Venäjän propagandan vaikutuksille:

  • Kuka voi kehittää koston tunteen Venäjällä Baltian maita vastaan
  • Kuka voi saada venäjänkieliset vähemmistöt kapinaan, halvaannuttaa hallituksen viranomaiset tai jopa antaa Venäjän joukoille tekosyyn interventioon, kuten tapahtui Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa vuonna 2008 tai Krimillä vuonna 2013. Nämä vähemmistöt voivat myös joutua tartu aseisiin taistellakseen hallitusta vastaan ​​Moskovan tuella, kuten Donbassissa, jota Baltian viranomaiset pelkäävät eniten.
  • Kuka voi lopulta saada yleisen mielipiteen Nato-maissa vastustamaan Baltian maiden tukemista Venäjän hyökkäystä vastaan. Sosiaalisessa mediassa viestejä, joiden otsikkona on "älä kuole Vilnan/Riian/Tallinnan puolesta", viitaten lauseeseen "kuole Danzigin puolesta", joka ilmaisi julkisen paheksunnan Puolan tukemiseen natsi-Saksaa vastaan, on lukuisia, ja tilit välittävät niitä laajasti. myötätuntoinen Venäjän asiaa kohtaan.

Itse asiassa Baltian maiden ilmaisemat pelot eivät suinkaan johdu pelkästä venäläisvastaisuudesta, vaan niitä joskus karikatuuroidaan. Ne perustuvat todistettuihin riskeihin, jotka kaikki riippuvat kokonaan tai osittain Venäjän propagandatoimista. Ilman asianmukaista vastausta länneltä uhkaa, että seuraukset menevät pidemmälle kuin yritys sekaantua presidentinvaaleihin.

Lue raportti englanniksi (4 min)

https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR2237.html

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit