Ranskan ohjukset ovat olleet toimintahäiriöissä Syyriassa

17. huhtikuuta julkaistussa puolustusalan uutiskirjeessä La Lettre A:ssa julkaistun artikkelin mukaan Ranskan laivastolla oli vaikeuksia MdCN-ohjusten toteuttamista Syyriaan. Artikkelin mukaan fregatti Aquitaine epäonnistui laukaisemaan ohjuksiaan, samoin fregatti Provence. Lopulta se on kolmas FREMM-fregatti paikalla, Languedoc, joka on ampunut 3 MdCN-ohjusta suunnitellussa laukaisuikkunassa. 

Ranskan laivaston piti alun perin ampua 6 risteilyohjusta, mutta se ampui vain 3. Samoin SCALP EG -ohjus, joka varusti 5 Rafale French on kokenut toimintahäiriön, ja se pudotetaan myöhemmin alueelle, joka estää sen palauttamisen.

Näillä toimintahäiriöillä ei ole ollut operatiivisia vaikutuksia, koska alun perin kohteisiin iskeväksi suunniteltujen ohjusten määrä on suurempi kuin vaadittiin, nimenomaan toimintahäiriömahdollisuuksien käsittelemiseksi, mutta myös kohteen tuhoamisen takaamiseksi, vaikka ohjustentorjunta järjestelmät olivat käytössä.

Puhtaasti toiminnallisesta näkökulmasta tämä ei ole tapahtuma. Tämä oli itse asiassa ensimmäinen MdCN-ohjuksen operatiivinen laukaisu, koska FREMMillä ei ollut täyttä ohjuskapasiteettiaan (3 FREMM:llä oli vain 10 MdCN:ää suunnitellun 48 sijasta, ohjuksen toimitti MBDA). Käytettyjen resurssien redundanssi oli tarkoitettu nimenomaan tämäntyyppisten riskien kattamiseksi.

Kuitenkin niiden teknisten ja menettelytapojen analyysien lisäksi, jotka Ranskan laivasto, DGA ja teollisuusmies tekevät ja joiden on tunnistettava toimintahäiriöt ja korjattava ne, Syyrian iskuilla oli ennen kaikkea viestinnän rooli. .

Tämä epäonnistuminen tai tarkemmin sanottuna tapa, jolla tämä epäonnistuminen ilmenee, vahingoittaa kuitenkin huomattavasti yleistä käsitystä tehtävästä. Todellakin, heti kun iskut tapahtuivat, Venäjän ja Syyrian propaganda alkoi ruokkia sosiaalisia verkostoja, toimittajia ja paikallisia tiedotusvälineitä väärillä tiedoilla ja enemmän kuin kyseenalaisilla analyyseillä. Kaksi niistä oli erityisen kaikua:

  • Syyrian ilmapuolustuksen kerrotaan ampuneen alas 71 103 ammutusta ohjuksesta
  • Koska Venäjän joukot eivät havainneet ranskalaisten joukkojen hyökkäystä, se oli itse asiassa simuloitu, amerikkalaiset eivät halunneet antaa ranskalaisten toimia.

Ilmeisesti näillä kahdella teorialla ei ole olennaisuutta, eivätkä ne perustu mihinkään. Monet niistä raportoineet toimittajat pitivät niitä kuitenkin "uskotettavina", vaikkakin useimmiten tavanomaisin varauksin. Mutta yhteiskunnassa, jossa merkittävä osa väestöstä noudattaa salaliittoteoriaa ja useat poliittiset puolueet ovat erittäin virallisesti julistaneet, että venäläiset teesit on otettava huomioon, merkittävä osa väestöstä on hyväksynyt nämä teesit uskottavina tiedoina.

Juuri tässä yhteydessä tiedot ranskalaisten ohjusten toimintahäiriöistä ovat hyvin kiusallisia. Salaliittoteoreetikkojen refleksi todellakin oli kiirehtiä välittömästi tähän tietoon päätelläkseen, että länsi oli valehdellut, joten Venäjä oli kertonut totuuden. Ilmiötä vahvistaa myös viestinnän luonne, yleisölle tuntematon ammattikirje, joka saa tiedon näyttämään "ei-toivotulta vuodolta".

On mielenkiintoista huomata mielipidejohtajien, jopa puolustusekosysteemiin liittyvien mielipidejohtajien halu saada tätä tietoa. Ilman pienintäkään näyttöä tästä jotkut kuvittelivat, että nämä olivat venäläisten häiriöiden tai jopa tietokonevirusten seurauksia. Lisäksi tieto ”tuli ulos” pahimpaan aikaan, nimittäin Venäjän propagandan huipulla.

Ranskan yleisen mielipiteen kannalta Syyrian operaation hyödyt ovat siis nolla, vaikka kyseessä onkin ilmavoimien poikkeuksellinen ratsio, ehkä jopa pisin nykyaikaisten hävittäjien suorittama taisteluhyökkäys historiassa. Ranskan laivaston yhtä poikkeuksellinen käyttöönotto, joka käytti viisi 5:sta ensiluokkaisesta fregattistaan ​​yhdessä tehtävässä, jälleen kerran kenties ensimmäistä kertaa kuninkaallisille, käyttämällä risteilyohjuksia, mikä toi Ranskan erittäin eksklusiiviseen maiden kerhoon. tätä kykyä.

Kuten tekniset ja toiminnalliset näkökohdat, myös operaation viestintäulottuvuus on siksi analysoitava tarkasti RETEXissä, jonka tarkoituksena on vastata paremmin eksogeeniseen propagandaan, erityisesti venäläiseen.

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit