Naton kevyiden hävittäjien peräkkäinen modernisointi

Kreikka ilmoitti modernisointisuunnitelmastaan 85 sen 150 F-16-hävittäjästätuoda ne Vyper-standardin mukaisiksi uusilla laitteilla, kuten AESA-tutkalla ja yhteensopivilla tankeilla. Sopimuksen arvo on 1,45 miljardia dollaria. 

Samaan aikaan Tšekin ilmavoimat ilmoitti saaneensa päätökseen 14 ruotsalaisen Gripen-hävittäjänsä modernisointi MS 20 -standardin mukaisiksi, mukaan lukien elektroniikan ja ilmailutekniikan modernisointi sekä uudet aseiden kantokyvyt.

Uuden sukupolven hävittäjien saapuminen, kuten Typhoon, The Rafale tai F-35, loi aukon Naton sisällä jakaen liiton 3+1 luokkaan:

  • maat, jotka voivat maksaa tällaisista laitteista, kuten Ranska, Italia, Saksa, Norja tai Yhdistynyt kuningaskunta
  • maat, joilla on varaa tällaisiin laitteisiin muodon merkittävän pienenemisen kustannuksella, kuten Alankomaat, Tanska, Belgia ja Espanja
  • Mailla, joilla ei ole varaa sen lentokoneisiin, on pakko varustaa itsensä nykyaikaisilla kevyillä hävittäjillä tai käytetyillä hävittäjillä. Tämä koskee Romaniaa, Bulgariaa, Unkaria, Tšekkiä, Slovakiaa, Kreikkaa ja Portugalia.
  • Lopuksi maat, jotka eivät voi rahoittaa hävittäjäilmavoimia, vaikka tarve olisi erittäin suuri, kuten kolme Baltian maata.

On aiheellista kysyä, eikö eurooppalaisten ja amerikkalaisten lentokonevalmistajien nykyinen suunta ole vaarassa luoda yhä useampia maita, jotka kuuluvat 3. luokkaan sen sijaan, että yritetään tasoittaa allianssia?

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit