Ranskalais-brittiläisen taisteludronen kohtalo näyttää vaarantuneen

Puolustusvoimien ministeri Florence Parly ilmoitti Le Point -lehdelle antamassaan haastattelussa, että britit ovat muuttaneet kantaansa Ranskan kanssa yhteistyössä kehitettävän stealth drone -projektin suhteen. Näin ollen britit näyttävät nyt siirtyvän kohti tiedusteludronea eivätkä taisteludronea, kuten projekti alun perin määriteltiin. Itse asiassa projekti kehittyy kohti yhteistä suunnittelua alkeisrakennuspalikoista, joita voidaan käyttää brittiläisessä ja ranskalaisessa hankkeessa, eikä enää molemmille maille yhteinen drone.

Lancaster Housen sopimuksilla käynnistetty stealth combat drone -projekti toimi puitteena kahden mielenosoittajan suunnittelulle, Taraniksen brittipuolelle ja Neuronille Ranskan puolelle, joka kokosi yhteen 5 muuta Euroopan maata (Kreikka, Italia). , Sveitsi, Ruotsi ja Espanja). Britannian viranomaiset keskeyttivät sen vuodeksi Brexit-äänestyksen jälkeen, ennen kuin se käynnistettiin uudelleen kaksi kuukautta sitten. Puolustusvoimien ministerin ilmoitus on siis ilmeinen pettymys Ranskan puolelle, joka pyrkii ylläpitämään läheisiä suhteita Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välillä osana Defence Europen rakentamista.

Jos tämä ilmoitus on pettymys, se ei ole yllätys. Yhdistyneestä kuningaskunnasta on todellakin tullut F-35:tä koskevan eurooppalaisen strategian kulmakivi, jota on vahvistanut hanketta kohtaan vihamielisten puolueiden vaalivoitto Italiassa.

Kun vielä muutama kuukausi sitten kanaalin yli kuului monia ääniä F-35-ohjelman liiallisista kustannuksista, nyt näyttää siltä, ​​että sekä RAF että Britannian hallitus toimivat amerikkalaisen hävittäjän vahvoina myyntiedustajina.

Näissä olosuhteissa stealth-taisteludronen suunnittelu, jonka on tarkoitus mennä ensin voimakkaasti suojatulle alueelle vihollisen havaitsemisvälineiden ja ilmatorjuntakeinojen eliminoimiseksi, näyttää olevan hyökkäys F-35:n asiakaslupausta vastaan. perustuu juuri tähän kapasiteettiin. 

Sitä vastoin Ranskalle taisteludroneen kehittäminen on toiminnallinen välttämättömyys ja lyhyellä aikataululla, koska sen on otettava käyttöön vuonna 2030. Tällainen drone todellakin mahdollistaa Rafales ranskalaiset säilyttämään tämän olennaisen kyvyn päästä ensimmäiseksi, vaikka edessä ovat erittäin kehittyneet ilmatorjuntaverkostot, kuten tuleva venäläinen S500.

On huomattava, että taisteludroneiden suunnittelu eroaa ensimmäisen sukupolven varkain taistelulentokoneiden, kuten F22 tai F35, suunnittelusta, mikä tekee niiden havaitsemisesta vaikeampaa, erityisesti VHF- tai UHF-kaistan tutkalla. Näitä tutkoja odotetaan kuitenkin käytettävän yhä enemmän tulevina vuosina, mikä tekee näiden lentokoneiden salailusta entistä vähemmän tehokkaan.

Toisaalta, jos Saksa vahvistaa päätöksensä korvata Tornadonsa Typhoon, on todennäköistä, että hän liittyy ranskalaiseen ohjelmaan ja kohtaa samat tarpeet. Itse asiassa on todennäköistä, että taisteludrone integroidaan ranskalais-saksalaiseen FCAS-ohjelmaan. Lopulta ranskalais-brittiläinen FCAS-projekti, jonka tarkoituksena oli luoda varkain taisteludrone ja sitten uuden sukupolven taistelulentokone, on kehittynyt ranskalais-saksalaiseksi FCAS-ohjelmaksi, jolla on täsmälleen sama laajuus...

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit