Turkki uhkaa kostotoimilla ja kauppasaarrolla F-35:lle

Yhdysvaltain senaatin ilmoituksen jälkeen, jossa vaadittiin F-35-hävittäjien toimitusten keskeyttämistä Turkkiin, Turkin hallitus ei voinut jäädä reagoimatta, varsinkin kun sen poliittinen uskontunnustus on paluu vahvaan ja itsenäiseen Turkkiin.

Ensimmäinen vastaus tuli diplomaattisia kanavia pitkin, ja Turkki ilmoitti että hän vastaisi kostollatähän kauppasaartoon, täsmentämättä kuitenkaan näiden kostotoimien luonnetta. On kuitenkin todennäköistä, että tämä merkitsisi aluksi Turkin Naton tukikohdissa olevan amerikkalaisen henkilöstön karkottamista.

Mielenkiintoisempaa on, että artikkeli ilmestyi tänä viikonloppuna Turkin valtion lehdistössä, jossa kerrottiin, että F-35:n kauppasaarron tapauksessa Turkki voisi kääntyä Su-57:n puoleenVenäjän kieli. Turkin viranomaiset eivät ole vahvistaneet näitä tietoja eivätkä myöskään virallisesti kiistäneet niitä. Koska Turkin lehdistö on nykyään tiukan valtion valvonnassa, on epätodennäköistä, että tämä artikkeli olisi julkaistu ilman hallituksen hyväksyntää.

On syytä muistaa, että Turkin ja Venäjän viranomaisten välillä käydään keskusteluja viimeksi mainitun tuesta Turkin 5. sukupolven hävittäjän TF-X-ohjelmalle, joka on erittäin kunnianhimoinen ohjelma, jota Turkin puolustusteollisuus ei tällä hetkellä voi saavuttaa. ansioksi potkuriturbiinikoulutuskoneen rakentaminen.

Turkin Naton ja Yhdysvaltojen kiellon rikkominen ei aiheuttaisi merkittäviä ongelmia Turkin pääosin länsimaisella kalustolla varustetulle armeijalle. Valtaantulonsa jälkeen presidentti Erdogan on kuitenkin voimakkaasti edistänyt kansallista puolustusteollisuutta ja maan teollista autonomiaa, jotta hän voisi nykyään varmistaa suurimman osan sen kalustosta ylläpidon ja jopa kehityksen. turvautumatta länsimaiseen teollisuuteen.

Mutta on myös selvää, että jos Turkki tulisi tällaisessa hypoteesissa lähemmäksi Venäjää tai jopa kiinalais-venäläistä paria, tämä olisi tärkeä muutos geopoliittisessa kontekstissa Euroopassa ja Lähi-idässä ja syntyisi. Merkittäviä uhkia Natolle ja EU:lle, ennen kaikkea Turkin ja Kreikan välinen kiehuva konflikti, joka epäilemättä jatkuisi.

Kreikkalainen operaatio, jonka tarkoituksena oli vuokrata Ranskalle kaksi FREMM-fregattia, pitkän kantaman risteilyohjuksilla varustettuja aluksia, jotka pystyvät iskemään koko Turkin alueelle hyökkäyksen sattuessa, ei todellakaan ole välinpitämätön tämän suhteen.

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit