Mustameri, strateginen kysymys Euroopan suojelemiseksi

Kylmän sodan aikana Mustanmeren, kuten Itämeren, katsottiin olevan Neuvostoliiton hallinnassa, ja Neuvostoliitto ja Varsovan liiton maat rajasivat yli 70 prosenttia sen rannikoista. Neuvostoliiton romahtamisen, sitä seuranneen Bulgarian ja Romanian liittämisen Natoon sekä liiton ja Georgian ja Ukrainan lähentymisen myötä siitä tuli jälleen erittäin kiistanalainen alue, kuten Itämeri.

Mutta missä Itämerellä Ruotsi ja Suomi jatkavat lähentymistä Natoon, suhteet Mustallemerelle pääsyä antavia salmia hallitsevaan Turkkiin heikkenevät nopeasti niin, että liittoutumisesta eroamista harkitaan.

Venäjän sotilaallisen voiman ja erityisesti Mustanmeren merivoiman vahvistumisen, Abhasian ja Etelä-Ossetian valtauksen vuonna 2008 sekä Krimin ja Donbassin vuonna 2013 valloittamisen myötä Venäjä on vahvistanut merkittävästi asemaansa tällä strategisella alueella. Ankaran ja Moskovan lähentyminen vahvistaa myös Venäjän asemaa, ja Turkilla on mahdollisuus estää laivaston vahvistusten lähettäminen. On huomattava, että Itämerellä Venäjällä on myös kyky hallita "salmia" Kaliningradin erillisalueen ansiosta, jossa on kaksi merijalkaväen prikaatia, ilmavoimia ja ohjuspattereita. Bastions-alus sekä Iskander-ohjuspatterit sijoitettiin "tilauksesta".

Tästä syystä Nato käytti rauhoittavia toimenpiteitä Romaniassa, kuten se teki Puolassa ja Baltian maissa. Pataljoonan kokoinen monikansallinen joukko on nyt pysyvästi sijoitettuna Craiovan kaupungin lähelle Romaniassa, ja ilmaosastot vahvistavat Romanian ilmavoimien valmiuksia.

Mustanmeren voimatasapainon analyysi Lisäksi voimme korostaa Turkin strategista roolia liittoutumassa, mikä johtuu sen asemasta Mustallamerellä ja Välimerellä sekä sen salmien hallinnassa. Tästä syystä Naton jäsenet ovat todennäköisesti sietäneet presidentti Erdoganin pahoinpitelyjä ja provokaatioita pitkään…

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit