Päätös belgialaisten F-16-koneiden vaihtamisesta on lähellä

Belgian puolustusministeri Steven Vandeput tekee sen pian toimittaa F-16-koneiden vaihtamista koskevan raportin Belgian hallitukselle, useita vuosia kestäneen erittäin kiistanalaisen menettelyn jälkeen. Tarjouspyynnön julkaisusta lähtien todennäköisyydet näyttivät pinoutuvan Lockheed F-35:n hyväksi, jolla oli täysi tuki Belgian ilmavoimien ministeriltä ja kenraalilta. 

Tämä johti siihen, että kaksi viidestä kilpailijasta vetäytyi, Boeing, joka esitteli F-2 E/F Super Hornetin, ja Saab Gripenin kanssa. Molemmat valmistajat ilmoittivat, että kilpailu oli vain pelleilyä, jonka tarkoituksena oli luoda oikeudellinen kehys. F-5:n valinta.

Ranska puolestaan ​​valitsi strategisen kumppanuusehdotuksen Belgian kanssa, joka kattaa sotilaalliset ja teolliset näkökohdat ja joka korvaa täysimääräisesti laitteen hankinta- ja käyttökustannukset. rafales ehdotti mahdollisuutta aloittaa PAN Charles de Gaulle ja integroida FCAS-hankkeeseen. Tämä ehdotus herätti todellista vihamielisyyttä Belgian puolustusministeriössä, joka yritti useiden kuukausien ajan kiistää sen laillisuuden, ja lopulta vetosi väitteeseen Belgian toimielimiä kohtaan "epäkunnioittavasti".

Jos Rafale jatkaa juoksua, sen mahdollisuudet ovat kuitenkin pienet F-35:tä vastaan, joka hyötyi hollantilaisen naapurin tuesta. Viimeinen näyttelijä, TyphoonIson-Britannian esittämä versio pysyi huomaamattomana koko menettelyn ajan. Mutta alle 100 kappaletta valmistavan laitteen tulevaisuutta koskevat epävarmuustekijät eivät puhu sen puolesta. Lisäksi lentokoneelta, vaikka se on epäilemättä erinomainen ilmavoimahävittäjä, puuttuu ainutlaatuisesti monipuolisuus.

Viime kädessä Belgian valinta ratkaisee osittain Euroopan puolustusaloitteen tulevaisuuden. F-35:n valinta lähettää siihen erittäin negatiivisen signaalin, kun taas F-XNUMX:n valinta Rafale antaisi erittäin merkittävän sysäyksen hankkeelle. Valinta Typhoon, epätodennäköistä, olisi eräänlainen "epäonnistuminen" tai tekemättä jättäminen, kuten olisi valinta jatkaa F-16-koneiden käyttöä noin kymmenellä vuodella.

Tämä tarjouspyyntö on myös poliittinen koe Belgialle vallonien ja flaamilaisten, atlanttis- ja eurooppamielisten välillä, sillä F-35:n mahdollista jatkamista koskevan raportin julkistamatta jättäminen on suurelta osin huonontanut puolustusministeriä. ja johti useiden Belgian ilmavoimien korkeiden virkamiesten eroon.

Vaikka ministeriön raportti on todennäköisesti F-35:n kannalla, lopullisen päätöksen tekee hallitus itse. Siitä huolimatta johtopäätös tulee pian.

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit