Belgian hallitus antaa itselleen aikaa pohtimiseen

Kuten voi odottaa, Belgian puolustusministeriön toimittamassa raportissa, jossa arvioidaan vaihtoehtoja F-16-koneiden korvaamiseksi, ei oteta huomioon Ranskan strategista kumppanuutta koskevaa ehdotusta. Itse asiassa asevoimien ministeri Steven Vandeput ei ole koskaan piilottanut vihamielisyyttään Ranskan tarjousta kohtaan ja selvästi suosivansa amerikkalaista F35:tä.

Toisaalta Belgian pääministerillä Charles Michelillä ja merkittävällä osalla Belgian poliittista luokkaa on paljon vivahteikampi asema Ranskan tarjoukseen nähden. Muista, että tämä tarjoaa toimituksen 34 Rafale kolmessa vuodessa Belgian ilmavoimille, joista osa voisi olla standardia M ja voitaisiin aloittaa Charles de Gaullella, 3 5000 ilmailuteollisuuden työpaikan turvaaminen Belgiassa (joka kompensoi verotuksellisesti yli 20:n ranskalaisten lentokoneiden ostoa ja käyttöä vuotta), Belgian integrointi FCAS:n uuden sukupolven hävittäjäohjelmaan sekä strateginen kumppanuus koulutuksen, ilmapuolustuksen ja ulkoisten operaatioiden alalla maiden välillä.

Pariisin ja Dassaultin osalta Ranskan tarjous on ylivoimaisesti paras mahdollinen tarjous, ja nyt on Belgian viranomaisten tehtävä valita eurooppalaisen tai amerikkalaisen puolustusnäkemyksen välillä. Uusimpien amerikkalaisten kannanottojen myötä strategista riippuvuutta Yhdysvalloista koetaan kuitenkin yhä vähemmän myönteisesti, jopa erittäin atlanttisen Saksan kohdalla. 

Siitä huolimatta Belgian hallitus on antanut itsensä vähintään lokakuuhun asti ja kunnallisvaaleihin, tehdä päätöksensä. 

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit