Ensimmäinen F-35A on toimitettu Turkkiin, mutta se ei poistu Yhdysvalloista

Suunnitelman mukaisesti seremonia ensimmäisen F-35A:n luovuttamiseksi Turkin ilmavoimille pidettiin 21. kesäkuuta Luken lentotukikohdassa Arizonassa huolimatta senaatin 19. kesäkuuta antamasta äänestyksestä, joka kielsi tämän lentokoneen siirtämisen Turkin joukoille.

Toimitettu laite ei kuitenkaan poistu Amerikan maaperästä, koska se on tarkoitettu, kuten toinen muutaman päivän kuluttua toimitettava lentokone, Turkin ilmavoimien lentäjien ja teknikkojen koulutukseen Amerikan maaperällä.

Tässä asiassa vallitsee kaksi vastakkaista näkemystä: toisaalta Turkin kovan linjan kannattajat uskovat, että Erdoganin hallinto on jo osoittanut riittävästi epäluottamusta Natoa ja Yhdysvaltoja kohtaan kyseenalaistaakseen liittouman maan kanssa. Tämä on amerikkalaisten senaattoreiden kanta, ja tämä kanta voi hyvinkin vallita, jos edustajainhuone hyväksyy senaatin lakiesityksen. 

Toisaalta katsomme, että Turkkia vastaan ​​kohdistetut sanktiot vain työntäisivät sen Kiinan ja Venäjän vaikutuspiiriin, mikä aiheuttaisi erittäin merkittävän Atlantin liiton mullistuksen ja suuren strategisen heikkenemisen. Tätä kantaa puolusti Yhdysvaltain ulkoministeri kenraali Mattis.

Tähän on lisätty tuleva vaalien määräaika Turkissa, koska presidentin ja parlamenttivaalit pidetään maassa 24. kesäkuuta, eikä presidentti Erdogan ole varma voitosta vastustajiensa kasvavan vallan edessä.

Päätös olla lykkäämättä kahden ensimmäisen F-35A:n toimitusta on siksi terve järki. Se mahdollistaa vaalien tulosten odottamisen synnyttämättä nationalistista nousua, joka väistämättä hyödyttäisi eroavan presidentin.

Lopuksi emme saa laiminlyödä seurauksia, joita aiheutuu Turkin F-35-ohjelman tilauksen peruuttamisesta, sillä tällä hetkellä yli 15 prosenttia lentokoneen todellisista tilauksista on. Jos Turkki suljettaisiin pois ohjelmasta, johon se liittyi vuonna 2002, se aiheuttaisi suuria mullistuksia logistiikkaketjussa ja huoltoketjussa erityisesti Euroopassa ja ohjelman jo ennestään kohtuuttomien hintojen nousun peruuttamattomasti. Kun Iso-Britannia ja Italia ihmettelevät tämän ohjelman volyymin vähentämistä, Yhdysvaltain laivasto, joka odottaa vain mahdollisuutta kehittää omaa laitettaan, ja Saksa ja Belgia, joita ei näytä olevan täysin vakuuttunut Lockheedin laitteista, Turkin erosta. voisi hyvin olla laukaisee katastrofaalisen romahduksen. Siksi ei ole epäilystäkään siitä, että F-35-ekosysteemi tekee kaikkensa varmistaakseen, että senaatin aloite ei mene läpi Turkin vaalien tuloksista riippumatta.

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit