Yhdysvaltalainen asiantuntija kyseenalaistaa FFG(X)-ohjelman merkityksen

Kongressin tutkimuspalveluille toimitetussa raportissa Puolustusasiantuntija Ron O'Rourke puuttuu suoraan FFG(X)-ohjelmaan. Hänen mukaansa tämän ohjelman kiireinen käynnistäminen ei perustu Yhdysvaltain laivaston tarpeiden tehokkaaseen analyysiin, vaan asiantuntijoiden mielipiteisiin, jotka ovat luonteeltaan subjektiivisia.

Hän vertaa LCS-ohjelman käynnistämistä ja väittää, että jos ohjelma olisi ollut metodisen analyysin kohteena, se ei olisi kohdannut kohtaloaan, se olisi pysähtynyt 20 yksikön valmistuttua 50 suunnitellusta verrattuna ja alukset, joiden suorituskyky on riittämätön sijoitettu taistelualueelle.

Ja on selvää, että herra O'Rourken argumenteissa on paljon järkeä. Itse asiassa Yhdysvaltain laivastolla on nykyään yli 100 risteilijää (Tironderoga-luokka) ja raskaita hävittäjiä (A.Burke-luokka), erittäin tehokkaita aluksia kahdella alueella: ilmatorjunta ja voiman projisointi maan päälle.

Toisaalta molemmat menestyvät huonosti sukellusveneiden vastaisessa sodassa. Lisäksi hävittäjä tai fregatti ei voi suorittaa samanaikaisesti ASW- ja ilmatorjuntatehtävää, koska tehtäväsuunnitelmat ovat hyvin erilaisia.

FFG(X)-ohjelman tulisi siksi keskittyä pääasiassa fregatteihin, jotka pystyvät varmistamaan itsepuolustuksen ilmahyökkäyksiä ja pinta-aluksia vastaan, mutta joilla on ennen kaikkea merkittävä sukellusveneiden vastainen potentiaali. Kuitenkin, kun tarkastelemme viittä valittua finalistia, ASM-paini ei ole kaukana parhaiten edustettuna.

ASW-taistelu ei todellakaan vaadi liian suurta vetoisuutta, vaikka sen tehtävä olisi valtameri. Näin ollen Fincantierin FREMM on erityisen raskas (7000 tonnia), kun taas 4000 tonnin alus olisi enemmän kuin riittävä. Toisaalta aluksella on voitava käyttää hinattavaa luotainta, streameria, keula- tai runkoluotainta sekä ASW-taisteluihin takittua helikopteria kovassa meressä. LCS-ohjelman rungot sopivat huonosti tähän tarpeeseen.

Siksi, kun kolme viidestä finalistista on jo poissa pelistä tarpeiden perusanalyysin suhteen ja ovat paikalla vain teollisista syistä, he epäilevät selvästi ohjelman ja sen spesifikaatioiden merkitystä.

Koska yksityiskohtiin menemättä, alus, joka parhaiten vastaisi Yhdysvaltain laivaston tarpeita tänään, olisi 4000 tonnin luokan alus, jonka on suunnitellut erittäin kokenut ASW-suunnittelutoimisto, jossa on täydellinen kaikuluotain, vahva itsepuolustus ja havaitsemiskapasiteetti, täydentämään laivaston suojakapasiteettia, ja ASM-takallinen laivahelikopteri luokkaan 9-10 tonnia. Aluksen on myös oltava taloudellinen, jotta sitä voidaan valmistaa määrällisesti (1 ASW-saattaja / hävittäjä tai risteilijä).

Toisin sanoen se ei ole FREMM, vaan FTI, joka vastaisi ihailtavasti Yhdysvaltain laivaston tarkat tarpeet.

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit