Japanin jälkeen Etelä-Korea haluaa ottaa F35B:t käyttöön LHD:illään

- Mainonta -

F-35 on erittäin arvosteltava ohjelma sekä muodoltaan että toteutukseltaan. Jos Lockheed-koneesta on kuitenkin olemassa yksi versio, joka oikeuttaa sen olemassaolon, se on lyhyt tai pystysuora nousu- ja laskuversio, F-35B.

Yhdysvaltain merijalkaväen, brittiläisen ja italialaisen merivoimien ilmailun tilasi korvaamaan Harriers, se on toteutettava amerikkalaisten amerikkalaisten helikopteritukialusten tai brittiläisten ja italialaisten ponnahduslautalentokoneiden toimesta. Lentokone kiinnostaa myös ilmavoimia kyvystään toimia epätasaisilla kiitoradoilla. Tämä koskee Yhdistynyttä kuningaskuntaa, mutta myös Israelia ja Taiwania.  

Useat maat, joilla ei ole lentotukialuksia, ja myös F-35A:n asiakkaat ovat kuitenkin hiljattain ilmoittaneet kiinnostuksensa F-35B:stä liikennöimään lentotukialuksistaan, vaikka tätä ei alun perin suunniteltu. Tämä koskee Japania, joka aikoo käyttää näitä laitteita uusista Izumo-luokan helikoptereita kuljettavista hävittäjistä. Etelä-Korea, sen Dokdo-luokan hyökkäysaluksista.

- Mainonta -

F-35-koneiden väliaikainen sijoittaminen hyökkäysaluksesta on todellakin mielenkiintoinen taktinen vaihtoehto, joka mahdollistaa tukijoukkojen pitämisen lähellä amfibiovyöhykkeitä, mutta myös laivastoyksiköiden ilmasuojan vahvistamisen. Toiminnan ylläpitäminen pitkiä aikoja olisi kuitenkin täysin erilainen ongelma. F-35 onkin yksi monimutkaisimmista ja aikaavievimmistä huolloista tällä hetkellä. Tämän pitkittynyt alukselle nouseminen vaatii siis erittäin merkittäviä muutoksia niitä vastaanottaviin aluksiin sekä teknisen henkilöstön, myös erittäin suuren, vastaanottoon. Tästä syystä tätä vaihtoehtoa ei voida tehdä ilman rakennusten peruskorjausta, ja se vahingoittaa väistämättä alusten muita valmiuksia, kuten helikopterien tai hyökkäysjoukkojen kuljettamista.

Huomaa, että Turkki oli myös ilmoittanut haluavansa hankkia F-35B-koneita ottaakseen ne käyttöön muun muassa tulevalta LHD Anadolultaan. Itse asiassa Venäjän ilmoitus ADAC/V-hävittäjäohjelman olemassaolosta tällä viikolla tulee hyvin ajankohtainen keskellä Ankaran ja Washingtonin välistä diplomaattista kriisiä ja F-35-toimitusten lopettamista Turkin joukkoille.

- Mainonta -

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit