Kiinan Lähi-idän strategia ennakoi maan tavoitteita

Taloudellisen, sotilaallisen ja merivoimansa lisäksi Amerikan valta perustuu sen erityisen tiheään liittoutumaverkostoon. Siten maailman 10 suurimmasta talousvallasta viisi on Washingtonin läheisiä liittolaisia ​​(Japani, Saksa, Iso-Britannia, Ranska ja Italia), kun taas Kiinalla voi olla vain yhteyksiä Moskovaan (nro 5 rankingissa)

Pekingillä ei kuitenkaan ole kunnianhimoa olla tyytyväinen tähän tilanteeseen, ja se kehittää Silkkitie-projektillaan yhä tärkeämpää liittoutumien verkostoa erityisesti Lähi-idässä ja Afrikassa. Kuten aina Kiinassa, asiat tehdään pitkällä aikavälillä, ilman ilmoituksia tai median hyväksikäyttöä, toisin kuin Yhdysvalloissa tai Venäjällä. Kiinan läsnäolo Lähi-idässä kuitenkin lisääntyy edelleen, olipa kyse Persianlahden monarkioista, Irakista, Djiboutista tai Iranista. 

Iran on erityisen kiinnostava myös Pekingissä, joka jatkaa Iranin öljyn ja kaasun ostamista Yhdysvaltojen pakotteista huolimatta. Tämä tuki on kuitenkin Moskovan tapaan täysin hallittua ja hallittua, jotta se ei aiheuta saudien tai israelilaisten vihaa. Tästä syystä Teheranin asemyyntisopimukset ovat rajallisia ja luottamuksellisia. Siten Moskova tai Peking eivät ole antaneet lupaa myydä ilmatorjuntajärjestelmiä Teheranille, kun taas molemmat kilpailevat tällä alueella Saudi-Arabiassa, Qatarissa tai Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa.

Kiinan on kuitenkin saatava yksi alueen maista avaamaan pääsy sinne, jotta se pystyy sijoittamaan riittävästi joukkoja, olivatpa ne sitten maa-, meri- tai ilmavoimia. Vaikka Djiboutin tukikohta onkin mielenkiintoinen tukikohta, sitä ei voida käyttää tilanteen huonontuessa Yhdysvaltojen ja Ranskan läsnäolon vuoksi. Pekingin alueen pääkaupungeille myöntämät anteliaat lainat voivat hyvinkin olla, kuten Tyynenmeren alueella ja Kaakkois-Aasiassa, erittäin tärkeä painostuskeino keskipitkällä aikavälillä. 

Emme saa unohtaa tässä maisemassa Erdoganin Turkkia, joka on menossa kohti taloudellista ja poliittista eristäytymistä ja joka voisi hyvinkin nähdä Kiinassa enemmän kuin Venäjällä ihanteellisen kumppanin taloudellisesta, poliittisesta ja sotilaallisesta näkökulmasta. selviytyä tauosta lännen kanssa. 

Saat lisätietoja aiheesta lukemalla englanninkielisen artikkelin (4 min) – Lue se, se on erinomaista!

https://nationalinterest.org/feature/how-china-trying-dominate-middle-east-29922?page=0%2C1

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit