Uudet jännitteet Ukrainassa kriittisellä hetkellä

Jännitteet uskollisten joukkojen ja Venäjä-mielisten kapinallisjoukkojen välillä ovat lisääntyneet viime päivinä Ukrainassa ja tarkemmin sanottuna Donbassissa läsnä olevia joukkoja erottavalla rintamalla. 

Kesän loppu ja syksyn alku ovat aina lisänneet jännitteitä tällä alueella. Ja hyvästä syystä tämä on erittäin suotuisa ajanjakso Venäjän tai venäläismyönteisille sotilaallisille toimille Ukrainassa, koska sitä rajoittaa talven saapuminen ja Ukrainan riippuvuus Venäjän kaasusta, mikä estää konfliktin pysähtymisen.

Tämän vuosikertoimen lisäksi riskiä lisäävät tänä vuonna useat suhdannetekijät, kuten Yhdysvaltojen ja Venäjän väliset jännitteet ja riski Washingtonin johtama rahasota ruplaa vastaan, ja joka voisi hyvinkin saada Moskovan sotilaallisiin toimiin säilyttääkseen diplomaattisen liikkumavaran ja ennen kaikkea uskottavuuden sisäpoliittisissa asioissa selviytyäkseen siitä aiheutuvasta sosiaalisesta ja taloudellisesta kriisistä. Toisaalta Kremliä saattaisi houkutella sotilaalliset toimet, joilla pyritään heikentämään Ukrainan hallituksen uskottavuutta, jotta vuoden 2019 vaalit voivat tuoda valtaan uuden presidentin, jolla on valtuudet neuvotella konfliktin lopettamisesta, mikä ei ole kaikki P.Porošenkolle annetut mandaatit. Lopuksi Kreml voisi päättää, että sillä on nyt riittävästi keinoja ottaa haltuunsa Donbassista Krimiin ulottuvat alueet yhdistääkseen Venäjän alueeseen, venäläistääkseen Azovinmeren kokonaan ja vahvistaakseen asemaansa Euroopassa. 

Juuri tässä jo ennestään hyvin kireässä tilanteessa Aleksanteri Zakharchenkon salamurha, yksi Donbassin kapinan johtajista, puuttuu asiaan. Kuten usein tässä tapauksessa, kieltämiset seuraavat toisiaan ja ovat samanlaisia, ja kumpikin syyttää toista murhasta kannustaakseen aseellisen voiman käyttöön.

Joka tapauksessa Itä-Siperiassa ensi viikolla Vostok 2018 -harjoituksen yhteydessä tapahtuvan Venäjän voimannäytöksen ja Ukrainan asevoimien vallan nousun välillä, joilla ei ole enää paljon tekemistä toistensa kanssa Vuoden 2015 järjestäytymättömät ja huonosti aseistetut voimat, meillä on nyt kaksi taistelemaan valmiita sotaa, ja hyvin vähän aloitteita rauhan puolesta tällä alueella. Kuitenkin, jos sota todella asettaisi Ukrainan ja Venäjän joukot toisiaan vastaan, se olisi hyvin todennäköisesti katastrofi, jota ei ole nähty Euroopassa 50 vuoteen.

On valitettavaa, että Eurooppa, varsinkin ranskalais-saksalainen pariskunta, ei ole vielä tehnyt aloitetta sellaisten välitysjoukkojen lähettämiseksi, joiden tarkoituksena on estää tilanteen leviäminen dramaattisilla seurauksilla. Operaatio, joka muuten voisi olla riippuvainen myös Kiinasta, jolle nykyinen kriisi Euroopassa olisi erittäin haitallinen ja joka ei menettäisi tällaista mahdollisuutta olla tärkeässä roolissa maailman diplomatiassa "Euroopan kanssa.

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit