Kohti parempaa teknistä autonomiaa Ranskassa ja Euroopassa

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Ranska, kuten suurin osa maista, vähensi merkittävästi puolustusinvestointejaan. Seurauksena oli tuotettujen asejärjestelmien määrän merkittävä väheneminen. Ranskan kaltaiselle maalle kotimainen valvonta ei enää oikeuttanut kaikkien komponenttien ja sisäisten järjestelmien kehittämistä. Näin järjestelmiimme on integroitu komponentteja Yhdysvalloista, Japanista, Koreasta tai eurooppalaisista liittolaisistamme, jotka on tarkoitettu Ranskan armeijalle ja vientiin. 

Samanaikaisesti tämä kotimaisten tilausten lasku johti kuitenkin puolustusteollisuuden viennin suhteellisen osuuden kasvuun 30 prosentista 50 prosenttiin saavuttaen siten koko puolustusteollisuuden selviytymisrajan.

Valitettavasti tähän teknologiseen riippuvuuteen liittyy myös kustannuksia, jotka näyttävät nykyään paljon korkeammilta kuin ulkomaisten komponenttien valinnan yhteydessä toivotut säästöt. Se ilmeni esimerkiksi eurooppalaisilta kumppaneiltamme viivyttelemistä asejärjestelmän viennissä vähemmän demokraattisina pidetyistä maista, kuten esimerkiksi Saudi-Arabiasta.

Mutta juuri amerikkalaisten vastustus Egyptiin tarkoitettuihin SCALP-risteilyohjuksiin integroitujen komponenttien vientiä kohtaan sai Pariisin vihan ja puolustusvoimien ministerin Florence Parlyn ilmaiseman kannanmuutoksen.

Washington on sisällyttänyt nämä komponentit ITAR-määräysten piiriin kuuluvien arkaluonteisten komponenttien luetteloon, ja ne edellyttävät liittovaltion viranomaisten lupaa. Ja he kieltäytyvät tämän luvan erittäin kyseenalaisin perustein, mikä estää ennen kaikkea Rafale lisäksi Ranska. Emme saa unohtaa, että ranskalainen kone vastustaa amerikkalaisia ​​lentokoneita lukuisissa kilpailuissa: Belgiassa, Intiassa, Malesiassa, Suomessa... Kaikki mikä voi vahingoittaa tuotantoketjun kestävyyttä, on siksi painoarvoa amerikkalaisille. valmistajat, Boeing ja Lockheed Martin.

Presidentti Macron toivoi Washingtonin-vierailullaan viime toukokuussa, että presidentti Trump olisi purkanut tämän tukoksen, joka oli antanut "rohkaisevia merkkejä" palattuaan Pariisiin. Valitettavasti näin ei ollut, ja Yhdysvaltojen kaupallinen aggressiivisuus on jopa vahvistunut merkittävästi sen jälkeen, erityisesti Intiassa, jossa kampanjalla oli tarkoitus hyökätä alkuperäistä 36. vuoden sopimusta vastaan. Rafale oppositio käynnisti sen perusteilla, jotka olivat myös enemmän kuin kyseenalaisia, etteivät ne sanoisi tekaistuja, hyvin pian sen jälkeen, kun Intian hallitus päätti muuttaa osallistumissääntöjä kilpailussaan 120 hävittäjän ostosta, jotka Lockheed aiemmin luuli hankkineensa, mikä mahdollistaa the Rafale kuten klo Typhoon osallistua siihen. Kuitenkin 36:lla Rafales jo käytössä, ja investoinnit laitteen saattamiseksi intialaisten standardien mukaisiksi jo tehdyt, ranskalainen tarjous alkoi tietyllä edulla...

Joka tapauksessa puolustusvoimien ministeriön esittämä toive on nyt rajoittaa mahdollisimman paljon riippuvuutta EU:n ulkopuolelta tuoduista komponenteista, jotta viennissä säilyisi suurin päätösvalta.

Aihetta laajentaa artikkeli englanniksi (4 min)

https://www.defensenews.com/air/2018/09/07/we-are-not-dupes-france-takes-step-away-from-us-with-fighter-program/

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit