Elektroninen sodankäynti valloittaa maataistelukentän

Viime vuoden syyskuun alussa Venäjän, Valko-Venäjän, Suomen ja Baltian maiden rajojen läheisyydessä pidetyssä Zapad-2017-harjoituksessa Venäjän elektronisen sodankäynnin yksiköt tunkeutuivat häiritsemään kaikkien rajamaiden GPS- ja GSM-järjestelmiä. Tämä voimakas ja tehokas häirintäkyky on havaittu myös Syyriassa ja Donbassissa.

Toisin kuin aikaisemmat häirintäjärjestelmät, venäläiset laitteet olivat maalla, eivät ilmassa tai laivastossa, ja niiden tarkoituksena oli häiritä maayksiköiden elektronisia signaaleja.

Itse asiassa nykyään maajoukot ovat yhä enemmän riippuvaisia ​​kyvystään vastaanottaa ja lähettää tietoa joko satelliittien tai langattomien verkkojen kautta. Ja tämä ilmiö vahvistuu taistelukentän tietojärjestelmien ilmaantumisen myötä, kuten se, jonka ympärille ranskalainen SCORPION-ohjelma rakennetaan. 

Kuitenkin heti kun konflikti siirtyy raskaampaan rekisteriin, teknisesti edistyneiden valtioiden välillä, tästä riippuvuudesta tiedonvaihdosta voi tulla heikkous tai jopa keino neutraloida voimaa häirintälaitteiden ansiosta.

Tällä alueella Venäjä, joka on kehittänyt todellista virtuositeettia hyödyntääkseen mahdollisimman hyvin kaikki Naton joukkojen heikkoudet ja epäjohdonmukaisuudet, on kehittänyt uusia häirintälaitteita, jotka on asennettu maa-ajoneuvoihin vuodesta 2005 lähtien, ja on jatkanut niiden parantamista siitä lähtien. 

Sitä vastoin länsimaalaisille tarve oli paljon vähemmän ilmeinen, varsinkin Afganistanin, Irakin tai Malin kaltaisten meneillään olevien konfliktien luonteen vuoksi, joissa on teknologisesti heikko vastustaja. Kuten täällä on useaan otteeseen keskusteltu, Ranska, kuten suurin osa länsimaista, oli jättänyt hypoteesin valtioiden välisestä sodasta tai voimakkaasta sodasta historiankirjoihin. Siitä lähtien, kun Venäjä liitti Krimin ja Kiinan Paracelles- ja Spratlysaaret, tämä hypoteesi on palannut jyrkästi. Näin lyhyen kantaman ilmatorjuntajärjestelmät, laajennetun kantaman tykistö ja modernisoitu panssari ovat palanneet joukkojen varustusprioriteettiin. 

On selvää, että häirintälaitteet ovat osa näitä kiireellisiä tarpeita, ja armeijat investoivat nyt tälle alueelle, samoin kuin laitteet, jotka pystyvät jatkamaan toimintaansa voimakkaiden häiriöiden ympäristössä. 

Jatkossa voitto taistelukentällä määräytyy niin fyysisten kuin sähkömagneettisten yhteentörmäysten perusteella.

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit