Ydinaseista on jälleen tulossa ensisijainen aihe, ja tämä on huolestuttavaa

Kylmän sodan päättyessä pelotteen ja sen ydinaseiden rooli hiipui hitaasti, samalla kun vaarana oli suuri konflikti teknisesti kehittyneiden valtioiden välillä. Itse asiassa ydinvaltojen joukossa Venäjä vaikutti sotkeutuneen ratkaisemattomaan talouskriisiin, joka heikensi sen puolustusvälineitä, ja Kiina näytti olevan paljon enemmän huolissaan talouskasvustaan ​​kuin sotilaallisesta voimastaan. Vain toissijaiset ydinohjelmat, kuten Pohjois-Korean, Iranin tai Libyan ydinohjelmat, saattoivat luoda uhan, vaikkakin suhteellisen suhteellista mannertenvälisen vektorin puuttuessa, ja ne koskivat pikemminkin ydinsulkua kuin pelotteita.

Mutta 2010-luvun puolivälistä lähtien pelotekysymys on vähitellen joutunut jälleen YK:n turvallisuusneuvoston kaikkien pysyvien jäsenten esikuntien painopisteiden ytimeen. Venäjä on ollut alan tuotteliain, ja se on kehittänyt lukuisia ydinvektoreita hyvin lyhyessä ajassa, aina yliäänisestä Kinjal-ohjuksesta Iskander-lyhyen kantaman pinta-maa-ohjukseen, josta se on peräisin, Boulava-mantereidenvälisiin ohjuksiin. sukelluspurjehtijilta tai maa-ajoneuvoista laukaistulta Sarmatilta.

Uuden sukupolven ydinvektoria on yhteensä noin kymmenen, joita Venäjän teollisuus on kehittänyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Lisäksi Venäjän hallitus ilmoitti ohjelman modernisoinnista sen laivaston Tu-160 Blackjack pitkän kantaman strategisen pommikoneen ja 60 Tu-22M3 pitkän kantaman meripommikoneen, jotka kukin pystyvät toteuttamaan ohjuksia ydinvoimalla toimivia risteilyjä. Lisäksi se ilmoitti kehittävänsä uuden varkain strategisen pommikoneen, joka tunnetaan koodilla PAK DA ja jonka odotetaan tulevan käyttöön vuoteen 2030 mennessä. 

Kiinaa ei jätetä ulkopuolelle, kun kehitetään uusi mannertenvälinen ballistinen ohjus DF-41, joka laukaistiin, kuten Sarmat, maa-ajoneuvosta, ja JL-2, sen sukellusveneestä laukaistu vastine. Se myös sitoutui jo noin kymmenen vuotta sitten kehittämään tällä hetkellä käytössä olevan H-6:n korvaamiseen tarkoitetun varkain strategisen pommikoneen, joka on johdettu kunniallisesta, mutta hyvin vanhasta venäläisestä Tu-16:sta.

Länsipuolella Ranska otti äskettäin käyttöön uuden vektorin, mannertenvälisen M51-ohjuksen, joka varustaa nyt osan Ranskan laivaston ohjuslaukaisusukellusveneistä. Lisäksi se ilmoitti kehittävänsä ASN4G-projektin yhteydessä ilmassa lentävän ASMPA-ydinohjuksen seuraajaa, joka ei kuitenkaan oteta käyttöön ennen vuotta 2035. Mitä tulee Yhdysvaltoihin, sen pelotteen modernisointi rajoittui sen Trident-ohjukseen. ballistiset ohjukset, jotka laukaistiin sukellusveneistä, ja uuden B-21 Raider -varkain strategisen pommikoneen kehittäminen, joka on tarkoitus ottaa haltuunsa B1-laukaisijalta.

Näin ollen vaikuttaa siltä, ​​että Kiinan ja Venäjän blokin ja länsiblokin välillä on muodostumassa merkittävä teknologinen gradientti pelotteena. Tämä gradientti on sitäkin tärkeämpi, koska Venäjä ja Kiina ovat jo testannut ilmakehän yliäänilentokoneita, jotka on tarkoitettu korvaamaan MIRV:t, mikä tekee sieppaamisesta paljon vaikeampaa ja samalla kehittää ballistisia järjestelmiä korkea laatu. Lisäksi Venäjä näyttää kehittäneen myös uusia vektoreita, kuten autonomisen valtameren ydintorpedon Poseidonin, joka pystyy ylittämään Atlantin valtameren, ja Burevestnik-risteilyohjuksen, joka pystyy kiertämään maan useita kertoja.

Tästä syystä Washingtonissa, kuten Pariisissa tai Lontoossa, pelotteen ongelmasta on jälleen tulossa pääesikunnan keskeinen huolenaihe, ja että Tämän pelotteen vahvistamiseen ja nykyaikaistamiseen tarkoitettuja määrärahoja ja ohjelmia lisätäänja nopeutettu, jotta voidaan nopeasti kuroa umpeen teknologinen kuilu, joka näyttää syntyvän tulevina vuosina. Koska pelotteella on, muistakaamme, vain yksi todistettu tehtävä: estää potentiaalista vastustajaa käyttämästä sitä tai uhkaamasta sitä. 

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit