Mikä on panssarivaunun tulevaisuus?

Taisteluajoneuvojen modernisoinnista vastaava prikaatikenraali Ross Coffman totesi Yhdysvaltain armeijan yhdistykselle annetussa haastattelussa, että M1 Abrams -säiliön korvaaja ei välttämättä ole säiliö.

Hotin jäätyneen kuun kimppuun hyökkäävien keisarillisten nelijalkaisten fantasioiden lisäksi viimeaikainen teknologinen kehitys todennäköisesti muuttaa vastausta taistelutankkiin liittyvään ongelmaan, nimittäin liikkuvuuden, tulivoiman ja suojan yhdistämiseen, jotta saavutettaisiin nopea ja ratkaiseva vaikutus. sotilaallinen toimenpide.

On totta, että useat viimeaikaiset taistelut ovat osoittaneet panssarivaunujen käytön rajoitukset erityisesti kaupunkiympäristössä tai järjestäytyneitä ja kokeneita vastustajia vastaan, jotka pystyvät hyödyntämään laitteen taktisia heikkouksia. Siten ensimmäisen Tšetšenian sodan aikana tšetšeenijalkaväki leikkasi Grosnyihin lähetetyt venäläiset T80:t kirjaimellisesti paloiksi korkealle kaupungin rakennuksiin, venäläisten panssaritykkien enimmäiskorkeuden yläpuolelle. Äskettäin, Turkin ensimmäisen väliintulon aikana Syyriassa, Syyrian kapinalliset tuhosivat useita Leopard 2 -panssarivaunuja hyödyntäen jalkaväen puutetta ja miehistön huonoa koulutusta.

Jos jotkut näkivät näissä taisteluissa raskaan panssarin suunnitellun pään, muut toimenpiteet osoittivat, että hyvin käytettynä säiliö jatkoi tehtävänsä tehokkuutta. Tämä koski erityisesti Jemenin Emirati-kolonnia, joka käytti loistavasti tankkejaan ja jalkaväkeään sekä kaupunki- että aavikkoympäristöissä.

Vain Crecyn ja Agincourtin taistelut kuulostivat ratsuväen kuolinsoiton, panssarin takaiskut kutsuvat strategeja ja teollisuusmiehiä mukauttamaan konseptia nykyaikaisen taistelun todellisuuteen.

Useat tekniset edistysaskeleet kuitenkin todennäköisesti muuttavat taistelupanssarivaunun luonnetta. Ensinnäkin olemme todistamassa suojelukeinojen muutosta, panssarin tai reaktiivisen panssarin tarjoamasta passiivisesta suojasta aktiiviseen suojeluun, havaitsemaan ja sieppaamaan uhkia ennen kuin ne iskevät panssaroituun ajoneuvoon. Itse asiassa passiivisen suojauksen tarve, joka on luonteeltaan erittäin raskas, on häviämässä kevyempien ja tehokkaampien teknisten ratkaisujen edessä.

Toiseksi, kuten sotalaivojen tai taistelulentokoneiden, tankin on lisättävä kapasiteettiaan tuottaa ja varastoida energiaa riippumatta siitä, saako se virtansa useille tietokonejärjestelmille, jotka muodostavat sen, ja voimaohjatut energia-aseetjotka tulevat esiin. Toisin kuin perinteinen tykki, suunnatun energian ase on paljon vähemmän rajoittunut ampumatarvikkeiden kantokyvyn suhteen. Lisäksi osuman jälkeinen ammusten räjähdys on yksi tärkeimmistä syistä tankkien tehokkaaseen tuhoamiseen. 

Lopuksi, yhteistoiminnallisen toiminnan ja järjestelmäjärjestelmän logiikassa taistelutankki kehittyy kohti drone-ohjausta ja yhteistoiminnallista tuliyksikköä. Siten T14 Armata integroi lankaohjatun tiedusteludroneen, joka on suunniteltu erityisesti kaupunkitehtäviin, mikä mahdollistaa reittien ja tavoitteiden lyhyen matkan tiedustamisen. Tätä silmällä pitäen mikään ei velvoita nyt panssarivaunua rajoittumaan yhteen yksikköön koko arsenaalinsa kanssa, ja voimme täydellisesti kuvitella droneja, jotka vastaavat panssarintorjuntatulista, samoin kuin jalkaväkisuojelusta tai jopa ylävirran miinanraivauksesta.

Joka tapauksessa, jos panssarivaunun ulkonäkö todellakin kehittyy tulevina vuosina, sen tehtävä ja sen pääominaisuudet pysyvät todennäköisesti ennallaan, muun muassa panssarin psykologinen voima vastustajaan. Jos huomisen panssarin voimaa ei enää arvioida sen massan, panssarin paksuuden ja aseen halkaisijan perusteella, sen tulivoiman ja ilmeisen haavoittumattomuuden yhdistelmä on varmasti jatkossakin ratkaiseva tekijä taisteluissa. tulla.

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit