Tykistön suuri harppaus on meneillään

Jos jollakin alueella tapahtuu nykyään nopea muutos, ilma-maataistelu, se on tykistö, ja nykyiset edistysaskeleet ovat yhtä tärkeitä kuin Saksan armeijan vuonna 1890 toteuttamat ensimmäiset epäsuorat tulipalot. 

On myönnettävä, että tykistö on ollut maataistelun huono suhde toisesta maailmansodasta lähtien. Lukuun ottamatta vastapattereiden ilmaisututkat ja tulen suhteellisen tarkkuuden paranemista, kehitys tällä alueella oli suhteellisen vähäistä ennen ohjattujen ammusten ilmaantumista.

Itse asiassa, GPS- tai laser-ohjauksen saapuessa tykistö pystyi lopulta voittamaan ballistisen tarkkuuden rajat ja laajentamaan kantamaansa.

Ensimmäiset ohjatut sotatarvikkeet ilmestyivät 90-luvulla, mikä lopulta mahdollisti laukauksen laajentamisen tarkkuutta menettämättä. Mutta vasta viime vuosina on alkanut suuri muutos, pääasiassa Venäjän painostuksesta, joka on tällä alalla erittäin menestynyt. Itse asiassa venäläiset 152 mm 2S35 Koalitsiya itseliikkuvat aseet pystyvät nyt saavuttamaan kohdistuu yli 70 kilometrin päähänGLONASS-ohjauksella. 

Mutta kantama ja tarkkuus eivät ole enää ainoita avaimia modernissa tykistössä. Liikkuvuudesta on tullut avaintekijä enemmän kuin koskaan. Vastapattereiden toteutuksen tarkkuus ja nopeus edellyttävät nyt, että tykistöyksiköillä on minimaalinen viive patterin pystyttämisen, ampumisen ja ampumavyöhykkeen evakuoinnin välillä. Juuri tämä liikkuvuus vallitsi Nexterin CAESARin, itseliikkuvan aseen suunnittelussa, jota monet tarkkailijat ihailevat Itä-Euroopassa tai Levantissa, missä sitä käytetään intensiivisesti Chammal-operaation yhteydessä. Tämä liikkuvuus mahdollisti jopa uusien taktiikkojen toteuttamisen, kuten tykistöhyökkäyksen, ranskalaisten tykkien tunkeutumisen vastustajan laitteisiin tuhotakseen infrastruktuurin tai rintaman ulottumattomissa olevia kohteita syvästi, minkä jälkeen suoritettiin nopea vetäytyminen liittoutuneiden suojelua kohti.

Vaikka tykistö on nykyään ratkaisevassa asemassa maasotilaallisissa strategioissa, emme voi olla huomaamatta valtavaa resurssieroa Venäjän ja Kiinan joukkojen ja länsimaisten joukkojen välillä tällä erityisellä alueella. Esimerkiksi Ranskan armeijassa on vähemmän itseliikkuvia tykistöjärjestelmiä kuin yhdessä venäläisessä panssaroidussa divisioonassa. 

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit