Puolustusteollisuuden alihankintaketju tuottaa puolet BITD:n taloudellisesta tehokkuudesta

Presidentti Macron on kampanjasitoumustensa mukaisesti toteuttanut valintansa jälkeen lähentymispolitiikkaa Saksan kanssa puolustusohjelmien osalta. Kaksi symbolista ohjelmaa on jo syntynyt, nimittäin FCAS-ohjelma, jonka tarkoituksena on suunnitella korvaaminen Rafale et Typhoon vuoteen 2040 mennessä ja MGCS-ohjelma, joka korvaa Leclerc-säiliöt ja Leopard 2, vuoteen 2035 mennessä. 

Nämä ohjelmat edellyttävät teollista jakamista ranskalaisten ja saksalaisten yritysten välillä. Jo ennen presidentinvaaleja aloitettu ranskalaisen Nexterin ja saksalaisen Krauss-Maffei Wegmannin lähentyminen maa-aseistuksen alalla on tämän poliittisen tahdon ytimessä.

Viikon alussa julkaistu ilmoitus mahdollisesta osuudesta saksalaisessa puolustusryhmässä Rheinmetallissa KNDS-ryhmässä, joka on Ranskan valtion (50 %) ja Boden perheen (50 %) omistama KMD:n yhteisyritys, korostaa nyt Tällä hetkellä käsittelemätön riski, että nämä eurooppalaiset fuusiot muodostavat ranskalaiselle alihankintaketjulle ja samalla myös Ranskan puolustusteollisuuden taloudelliselle ja sosiaaliselle tehokkuudelle.

Nykyään ja keskimäärin jokaista valtion puolustusteollisuuteen investoimaa miljoonaa euroa kohti syntyy 10 suoraa työpaikkaa (BITD:stä), 9 välillistä alihankintatyöpaikkaa ja 8 peruttua työpaikkaa. , eli suoran ja epäsuoraan käyttöön. Tähän lisätään edelleen keskimäärin 5 suoraa vientiin liittyvää työpaikkaa, joista 4 välillistä työpaikkaa ja 4 peruuttamatonta työpaikkaa. 

Itse asiassa valtion puolustusteollisuuteen sijoittama miljoona euroa luo 1 työpaikkaa Ranskassa. Kun tiedetään, että työpaikka tuottaa valtiolle verotuloja keskimäärin 40 52.000 euroa vuodessa, valtion investointien verotuksellinen ja sosiaalinen tuotto on siis 2,1 miljoonaa euroa investoitua miljoonaa euroa kohden. 

Suurin osa ranskalaisista alihankintayrityksistä on kuitenkin keskikokoisia yrityksiä tai pk-yrityksiä, joiden työvoima vaihtelee 50–150 työntekijän välillä. Tämän seurauksena tämän alihankintaketjun maisema on hyvin hajanainen. Pelkästään Cherin ja Loiretin osastoilla alueelle sijoittautuneilla puolustusalan yritysten alihankintaan osallistuvilla 60 yrityksellä on vain 5400 XNUMX työntekijää. 

Toisaalta Saksassa alihankinta on organisoitu paljon suurempien, monipuolisempien yritysten ympärille, jotka tarjoavat paljon ranskalaisten yritysten tarjoamia takuita paremmat taloudelliset takuut. Sen vuoksi on olemassa suuri pelko siitä, että KNDS-yhteisyritys suosii saksalaisia ​​alihankkijoita ranskalaisten sijasta taloudellisten ja tosiasiallisten perusteiden perusteella.

Ongelma on vieläkin selvempi Rheinmetallin mahdollinen KMW-osuuden takaisinosto KNDS:stä, koska viimeksi mainitulla, lähes 1,5 kertaa KNDS:ää suuremmalla, on erittäin vankka puolisuljettu alihankintaketju. , josta merkittävä osa on integroitu KNDS:ään. ryhmä itse.

Se, mikä pätee kuitenkin KNDS:ään ja MGCS-ohjelmaan, koskee myös ranskalaista ilmailukomponenttia ja FCAS-ohjelmaa ja Patmar-ohjelmaa tai Naval Groupin ja Fincantieri-fuusiota, jos tämä rakennettaisiin.

Tämä kehitys luo kaksi merkittävää riskiä Ranskan puolustusekosysteemille.

Ensinnäkin puolustusteollisuuden alihankintaketju edustaa nykyään 50 % puolustusteollisuuden investointien taloudellisesta ja sosiaalisesta tehokkuudesta. Sovelletulla tavalla, jossa Ranskan puolustusteollisuuden ekosysteemi tuottaa nykyään 700.000 400.000 työpaikkaa, se voisi estää vain 2,1 0,9 ilman toimenpiteitä tämän alihankintaketjun tehokkaaksi suojelemiseksi, joka on aivan liian usein unohdettu kansallisissa suunnitelmissa, ja tämä samalle vuosittaiselle investointitasolle. valtio. Myös vero- ja sosiaalitulot pienenevät huomattavasti, 9:stä alle 10:ään, mikä merkitsee valtiolle XNUMX–XNUMX miljardin euron tappiota vuodessa.

Toiseksi seuraukset paikalliselle taloudelle ovat todennäköisesti tuhoisat tietyillä tälle alalle erikoistuneilla alueilla. Keskusta-alueella, Bourges'ia ympäröivällä teollisuusalueella, puolet alihankintaketjun yrityksistä ja 4500 3000 työpaikkaa voi olla suoraan uhattuna, mikä puolestaan ​​uhkaa 5,5 40 työpaikkaa eli 10,5 % departementin työvoimasta. osaston työttömyysaste 14,5 % (XNUMX %:sta XNUMX %:iin).

Olipa valtakunnallisella tai paikallisella tasolla, alihankintaketjun ongelman pohtiminen viranomaisten ja puolustusteollisuuden suurten toimijoiden taholta on keskeinen näkökohta käynnissä olevissa neuvotteluissa eurooppalaisten kumppaneidemme kanssa. Tämän suuren taloudellisen releen muuttaminen aiheuttaisi sen, että puolustusalan ekosysteemi menettäisi ainutlaatuisen sosiaalisen ja verotuksellisen potentiaalinsa Ranskan teollisuus- ja talouselämässä. Koska menettäessään tämän ainutlaatuisen tehokkuuden, jonka ansiosta valtio voi mahdollisesti tukea puolustusponnisteluja kohdatuista taloudellisista ja budjettivaikeuksista huolimatta, Ranskan puolustusekosysteemi ei olisi aseita puolustautuakseen poliittisia houkutuksia, jotka koskevat puolustuksen "johtamista menoilla". 

Tässäkin artikkelissa laajasti käytetyn "Positive Valorization Defense" -doktriinin kehittämien menetelmien ja taloudellisten kriteerien soveltaminen antaisi mahdollisuuden avata väyliä puolustusalan ekosysteemin kehittämiseen ja vahvistamiseen. jäätyneenä puolustavaan asentoon kuten vuosikymmeniä.

Lähteet:

Keskusalueen puolustusteollisuuden sektoritutkimus – DIRECCTE CENTER - kesäkuu 2012

Ranskan asevienti: 40.000 2014 työpaikkaa alueillamme – MINDEF/CIDEF – syyskuu XNUMX

Puolustuksen taloudellinen vaikutus Brest-Lorientin puolustustukikohdan alueelle – ADEUPa ​​​​Brest-Bretagne – helmikuu 2016

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit