FCAS, MGCS, EuroMale… Ranskan ja Saksan puolustusyhteistyö voi olla rakenteellisesti epävakaa

Presidentti Macronin valinnan jälkeen puolustusalan teollisesta yhteistyöstä Saksan kanssa on tullut Ranskan puolustusteollisuuspolitiikan ensisijainen alue.

Alle kahdessa vuodessa on siis julkistettu 4 suurta yhteistyöprojektia: FCAS ilmataistelujärjestelmää varten vuoteen 2040 mennessä, MGCS uuteen raskaaseen panssaroituun taisteluajoneuvoon vuoteen 2035/2040 mennessä, CIFS uuden sukupolven tykistölle ja MAWS. uudelle vuoden 2030 jälkeiselle merivartiolaitteelle. Tähän on lisätty EuroMale-ohjelma, eurooppalainen keskikorkea ja pitkäkestoinen drone Espanjan ja Italian kanssa.

Näiden hankkeiden valmistelutyö on jo aloitettu, samoin kuin maiden välisen teollisuuden jakamisen kysymykset: Ranskalle FCAS, Saksa varmistaa, että MGCS ja EuroMale. Jännitteitä on jo ilmaantunut tässä suhteessa, onko kyseessä Airbus DS:n pyytämä FCAS:n System of Systems -komponentin hallinta vaiMahdollinen fuusio Rheinmetallin ja Krauss-Maffei Wegmanin välillä, mikä todennäköisesti horjuttaisi merkittävästi voimatasapainoa KNDS-konsernin ranskalaisen Nexterin kanssa, mikä herättäisi pelkoa kielteisistä vaikutuksista teolliseen jakamiseen ja ranskalaiseen alihankintaketjuun.

Mutta ennen kaikkea hankkeiden teollista tasapainottamista koskevat valinnat eivät todennäköisesti vaaranna ohjelmaa, vaan Ranskan ja Saksan välistä yhteistyötä kokonaisuudessaan.

Jakamalla vastuita ja teollisuuden jakamista ohjelmien kesken, eivät ohjelmien sisällä, Ranskan ja Saksan viranomaiset ovat yhdistävät heidän kohtalonsa keinotekoisesti, joten jos jokin ohjelmista hylätään tai keskeytetään, se onkoko yhteistyö, joka olisi epätasapainossa, jossa on suuri romahdusvaara.

Lisäksi tämä myös todennäköisesti luo rakenteellista epätasapainoa, jos ohjelma avattaisiin muille Euroopan maille, eivätkä muut. Tämä todennäköisesti selittää Pariisin kiireellisyyden puutteen Espanjan FCAS-pyynnön suhteen.

Lopuksi on huomattava, että tämä yhteistyö ei ole ilman voimakasta vastustusta Saksassa vaaleilla valittujen virkamiesten mielestä se on hyvin epätasapainoinenja pitkälti Ranskan hyväksi. Ja on selvää, että FCAS:n ja muiden ohjelmien potentiaalisen rahoitusvolyymin ero on niin suuri, että on erittäin vaikeaa tasapainottaa verotuksellisia ja sosiaalisia etuja maiden välillä, varsinkin kun vientimarkkinat ovat 20 vuoden kuluttua edelleen vahvasti tuntemattomat. .

Yksi ratkaisu voisi olla suostuminenlauseke sosiaali- ja verotulojen tasapainottamiseksi maiden välillä, kun havaitut erot ylittävät tietyn kynnyksen. Tällainen toimenpide olisi todennäköistä rajoittaa hankintasitoumusten yliarvostamisen menetelmien vaikutuksiatarjoamalla mekanismeja välttää merkittävä epätasapaino ei tapahdu, jos volyymiennusteiden ja havaitun todellisuuden välillä on eroja.

Lisäksi tämä lähestymistapa mahdollistaisi a syvällinen tuntemus molempien maiden ekosysteemistä, ja puolustusinvestointien vaikutukset, ja siksi arvioida tämän tai toisen päätöksen vaikutuksia alihankintaketjuun, luotuihin työpaikkoihin sekä sijoituksen vero- ja sosiaalisen tuoton kertoimeen Puolustusteollisuus. Se olisi jopa mahdollista tarjota ohjelman tai aliohjelman mukaan optimoituja malleja, jotta saavutetaan paras budjettitehokkuus näiden kahden maan välillä.

Liittyy malliin muodossa " Ohjelman aikataulu » ottamalla huomioon vientiin liittyvät erot, budjettikorvaukset ja tietämys investointien tehokkuudesta Reinin molemmin puolin mahdollistaisi vähentää merkittävästi rakenteellisia riskejä jotka uhkaavat kaikkea Ranskan ja Saksan puolustusyhteistyötä.

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit