Rheinmetall-BAE-fuusio – Saksan konsernista tulee hegemonia Euroopassa

Saksalainen Rheinmetall-konserni on hyökkäävässä Euroopassa, eikä aio ryhtyä Euroopan puolustusteollisuuden konsolidointipyrkimyksiin. Marraskuussa 2018 julkaistun yllättävän ilmoituksen Krauss-Maffei Wegmanin mahdollisesta haltuunotosta se ilmoitti yhteisyrityksen perustamisesta englantilaisen BAe:n kanssa ottamalla suurimman osan viimeksi mainitun "panssaroiduista" toiminnoista. 

Tämän operaation kautta Rheinmetall osallistuu brittiläisiin puolustusohjelmiin, erityisesti MIV-ohjelmiin ja Challenger 2:n modernisointiin. Viime vuonna Britannian hallitus oli jo tehnyt saksalaisen ryhmän kanssa sopimuksen 500 jalkaväen taisteluajoneuvon hankinnasta. lähes 4,4 miljardin punnan arvoinen sopimus.

Ottaen huomioon brittien valinnan saksalaisen IFV:n hyväksi, tämä ilmoitus saattaa tuntua yllättävältä. Se perustuu samaan logiikkaan kuin sulautuminen KMW:n kanssa. Rheinmetall-konsernilla ei todellakaan ole erityisen erottuvaa panssaroitua tarjousta Euroopassa, eikä myöskään KMW:hen verrattuna. Toisaalta saksalaisen konsernin toiminta- ja pääomarakenne on paljon tehokkaampi kuin sen eurooppalaisilla kilpailijoilla. Sen lisäksi, että Rheinmetall on laajalti hajautunut ja puolustus edustaa vain 50 % sen toiminnasta, yritys on pystynyt vahvistamaan toimintaansa strategisilla yritysostoilla, erityisesti toimitusketjussaan. Näin ollen, jos se julkisesti kunnioittaa sen käsiin joutuneiden suuryritysten toimintaa ja suoraa työllistämistä, sillä on mahdollisuus edistää alihankintatoimintaansa, joka on puolustustalouden todellista ydintä.

Tämä on suuri ongelma Ranskalle. Itse asiassa Nexter on sitoutunut KMW:hen KNDS-yhteisyrityksessä. Ottamalla suurimman osan KMW:stä Rheinmetallilla on siis sananvaltaa ranskalais-saksalaisissa ohjelmissa, kuten uuden sukupolven MGCS-panssarivaunuohjelmassa. Rheinmetall luonnollisesti kunnioittaa kahden valtion määräämää teollista jakamista, mutta yhteisyrityksen ytimessä sillä on mahdollisuus vaatia omia alihankintatarjouksia. 

Taloudellisesta näkökulmasta katsottuna luokitus on siis erittäin negatiivinen Ranskan kannalta, koska jos BITD tuottaa keskimäärin 10 työpaikkaa miljoonaa investoitua euroa vuodessa, alihankintaketju tuottaa 9, ja se on neljän työpaikan perusta. Toisin sanoen tämä lähestymistapa mahdollisesti jakaa maan puolustusinvestointien taloudellisen tehokkuuden kahdella (tarkemmin 4). Kuitenkin, jos 2 miljoona euroa tänään tuottaa yhteensä 1,85 työpaikkaa ja 1 miljoonaa euroa tuloja ja budjettisäästöjä valtiolle, se tuottaa vain 27, jos ranskalainen toimitusketju olisi kadonnut saksalaisen toimitusketjun ja erityisesti yritysten hyväksi. Rheinmetallin omistama. 

Sen vuoksi on kiireellisesti harkittava tätä riskiä sekä Ranskan viranomaisten että Nexterin ja vähemmässä määrin Arquuksen kannalta ja ryhdyttävä Ranskan toimitusketjun nopeaan konsolidointiin maa-aseiden osalta, jotta Nexter on yhtäläiset ehdot Rheinmetallin kanssa tulevissa neuvotteluissa.

Lue artikkeli englanniksi (3 min)

https://www.defensenews.com/global/europe/2019/01/21/rheinmetall-bae-systems-launch-joint-venture-for-military-vehicles/

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit