Yhdysvaltain sotilaskodit kaappasivat ja hallitsivat Irania

Iranin joukot ilmoittivat hakkeröineen seitsemästä kahdeksaan Yhdysvaltain droneja. Prikaatikenraali Hajizadeh, Iranin Pasdaran-armeijan ilmailu- ja avaruusjoukkojen komentaja, sanoi pääsevänsä sisään amerikkalainen drone-komento- ja hallintakeskus. Vallankumoukselliset vartijat olisivat siten keränneet suoraan näiden droonien keräämät tiedot Syyrian ja Irakin vyöhykkeen yli. Pentagonin mukaan sillä ei ole tällä hetkellä mitään lisättävää. Iranin armeija on julkaissut näiden droonien ottamat kuvat. Näemme erityisesti MQ-9 Reaperin maassa, johon sitten iski isku. Epäilemättä estää sen tekniikkaa hyödyntämästä tai palvelemasta pokaalina.

Tarina toistaa itseään. Jo joulukuussa 2011 Iranin kyberjoukot hakkeroivat Lockheed Martinin amerikkalaisen salavetolennokkiin (RQ-170 Sentinel) Kashmarin lähellä. Iranin hallitus ilmoitti laskeneensa dronin onnistuneesti maahan tuhoamatta sitä. Barack Obama myönsi sitten dronin vangitsemisen vahvistamatta Iranin joukkojen julkaisemien kuvien aitoutta.     

Tapaus sattui, kun Iranin laivasto on juuri saanut päätökseen massiivisen Vélayat 97 -harjoituksen Hormuzin salmessa. Iranin viranomaiset ovat toistuvasti uhanneet estää öljyn viennin Persianlahdelta vastauksena Yhdysvaltain pakotteisiin. Tämän tietokonemurron hyödyntäminen antaa mullan hallinnolle mahdollisuuden täydentää voimanesitystään tavanomaisilla aseilla ja asettaa itsensä alueelliseksi kilpailijaksi. Kybertyökalu on vahvistettu myös Persianlahden alueella todelliseksi voiman työkaluksi.

Kyberuutiset eivät ole Iranille vieraita. Vuonna 2010 se oli yhden maailman suurimmista kyberhyökkäyksistä. Yhdysvaltain ja Israelin kehittämä Stuxnet-virus tartutti yli 200 000 tietokoneasemaa ja viivästytti Iranin ydinohjelmaa 1-2 vuodella. Yhdeksän vuotta myöhemmin Iran on oppinut virheistään ja vaalinut kunnianhimoa, joka voi lopullisesti painaa alueellista tasapainoa ja muodostaa vakavan uhan maailmanlaajuisesti. Fakta, joka usein unohdetaan... mutta ei kuitenkaan mitään kovin yllättävää hallitukselle, joka haluaa säilyttää tiedon hallinnassa ja suojautua ulkoisilta vaikutuksilta.

Thibaud Mattei

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit