Iranin edessä Yhdysvallat vahvistaa liittolaisiaan ja läsnäoloaan Persianlahdella

Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti, että presidentti Trump käytti presidentin etuoikeuttaan valtuuttaakseen asekauppojen toteuttamisen prinssi Bin Salmanin Saudi-Arabian, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ja muiden alueellisten liittolaisten kanssa yhteensä 8 miljardin dollarin arvosta. Amerikan hallinto perustelee tätä toimenpidettä lisääntyneillä konfliktiriskillä alueella Iranin kanssa. Samalla amerikkalaiset asevoimat vahvistavat läsnäoloaan alueella lähettämällä noin 1000 XNUMX lisämiestä vahvistaakseen alueelle jo sijoitettujen joukkojen puolustuskykyä.

Tämä ilmoitus, niin vaikuttava kuin se onkin, osoittaa, että toisin kuin eräät analyysit ja hätäiset julistukset, Yhdysvalloilla ei ole aikomusta puuttua suoraan Irania vastaan. On sanottava, että tällainen väliintulo olisi erittäin riskialtista ja lisäksi erittäin monimutkaista. Jos Iranin sotilaallinen voima on selvästi Yhdysvaltojen sotilaallisen voiman ulottuvilla, useat tekijät estävät tällaista väliintuloa:

  • Yhdysvalloilla ei ole liittolaista, joka todennäköisesti sallisi alueensa käytön maaoperaation toteuttamiseen Irania vastaan, eikä varsinkaan Irakia, jonka shiiahallitus on aina ottanut Irania kohtaan puolueettoman tai jopa hyväntahtoisen kannan.
  • Puhtaasti ilmakampanjalla ei olisi tyydyttäviä ennakoitavia vaikutuksia, paitsi koko Iranin väestön ja kaikkien maailman shiiojen radikalisoituminen.
  • Lopuksi ja ennen kaikkea tämä pakottaisi Yhdysvallat sijoittamaan ja keskittämään resursseja Lähi-itään, samalla kun ne kamppailevat samanaikaisesti hillitäkseen Kiinan ja Venäjän vallan nousua.

Nyt kahden vuoden ajan kysymys kaksoisrintamasta kiinnittää huomion merkittävään osaan Pentagonista. Yhdysvalloilla olisi jo suuria vaikeuksia puuttua samanaikaisesti Kiinaan ja Venäjään; väliintulo Irania vastaan ​​johtaisi mekaanisesti maan kykyyn puuttua jompaankumpaan näistä kahdesta vastustajasta jättäen Pekingin tai Moskovan vapauden käyttää parhaaksi katsomansa mukaan. Lisäksi tällaisessa hypoteesissa on enemmän kuin todennäköistä, että Teheran saisi merkittävää sotilaallista ja teknologista apua näiltä kahdelta maalta, jonka ilmeinen tavoite on saada amerikkalaiset joukot kiinni ja tukahduttaa pitkän matkan konfliktissa. Interventio Irania vastaan ​​olisi siksi Yhdysvalloille strateginen virhe, joka todennäköisesti vaarantaisi sen maailmanlaajuisen aseman tulevina vuosikymmeninä.

Toisaalta mikään ei estä Yhdysvaltoja toteuttamasta konfliktia valtakirjalla toimittamalla aseita, ampumatarvikkeita ja taloudellista apua maille, jotka todennäköisesti iskevät Iraniin, toivoen kaataakseen mullan hallinnon. Saudi-Arabia emiraattien ja kuwaitin liittolaistensa kanssa ja mahdollisesti egyptiläisten tuella voisi olla tämän toiminnan kärjessä. Mutta vaikka Persianlahden maiden joukoilla on merkittäviä resursseja, ne eivät usein ole osoittaneet suuria sotilaallisia ominaisuuksia. Israelilaiset ovat sen sijaan aina osoittaneet erinomaista sotilaallisten tekniikoiden hallintaa ja suurta taistelukykyä. Lisäksi Hizbollahin toistuvat hyökkäykset Israelin rajakaupunkeja vastaan ​​ovat seurausta Iranin lisääntyneestä tuesta ja Iranin joukkojen selvästä vahvistumisesta Syyriassa. Mutta Israelin hyökkäys Irania vastaan ​​voi herättää uutta vihaa juutalaisvaltiota kohtaan Arabien niemimaalla, kuten koko alueella. Lopuksi, ja valitettavasti Yhdysvalloille, nämä kaksi liittolaista eivät myöskään voineet avoimesti liittoutua Irania vastaan, sillä tällainen liitto saattaa sytyttää koko Lähi-idän tuleen.

Näin ollen näyttää siltä, ​​että huolimatta presidentti Trumpin ja hänen hallintonsa Irania kohtaan pitämästä loukkaavasta puheesta Washingtonin todelliset mahdollisuudet tässä asiassa ovat enemmän kuin vähentyneet, ja ainoa realistinen toimenpide rajoittuu Iranille, Saudi-Arabialle ja sen liittolaisille, toivoen, ettei provosoida Kiinan ja/tai Venäjän tukea Iranille.

Tämä on juuri Yhdysvaltojen presidentin antamien ilmoitusten tarkoitus.

Jatkoa ajatellen

Kaikki

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit

Meta-Defense

FREE
VIEW