Huawei-tapaus: kohta Kiinan ja Yhdysvaltojen aseiden painimisessa ja sen seuraukset puolustukseen

Ensimmäisen liikkeeseenlaskun jälkeen a presidentin asetus kieltää amerikkalaisten yritysten ostamasta Huawein kehittämää tekniikkaaYhdysvaltain kauppaministeriö myöntää vihdoin kolmen kuukauden lykkäyksen kiinalaiselle valmistajalle. Pinnalla nämä muutokset tietysti saattavat viitata siihen, että Yhdysvaltain hallitus purjehti näköetäisyydellä. Donald Trump ilmoitti kuitenkin perjantaina, ettei hän sulkenut mahdollisuutta sisällyttää Huawei-tapausta neuvotteluihin kauppasopimuksesta Kiinan kanssa. Huolimatta toteutettujen toimenpiteiden vakaudesta Yhdysvallat osoittaa kätensä: hyödyntämällä Huawei-asiaa myönteisen voimatasapainon luomiseksi Kiinaa vastaan ​​käydyssä kauppasodassa.

Donald Trumpin allekirjoittama toimeenpanoketjun tieto- ja viestintäteknologian ja -palveluiden turvaamista koskeva määräys kieltää kansainvälisen hätäapuvaloja koskevan lain nojalla amerikkalaiset teleoperaattorit hankkimasta tarvikkeita tietyiltä ulkomaisilta yrityksiltä, ​​joiden katsotaan aiheuttavan vaaraa kansallisille turvallisuus. Kauppaministerin vastuulla on arvioida, aiheuttavatko yksityishenkilöt tai yritykset riskin Yhdysvalloille vai eivät. Ei ole määritelty, julkistetaanko valintaperusteet tai motiivit kieltämiseen vai ei. Joka tapauksessa, vaikka Huawei ja Kiina eivät ole nimenomaisesti mainittu toimeenpanopäätöksessä, ne ovat tietenkin ensimmäisiä, joihin tämä kielto kohdistuu.

« Huolimatta toteutettujen toimenpiteiden tiukkuudesta Yhdysvallat osoittaa kätensä:
hyödyntämään Huawei-asiaa suotuisan voimatasapainon luomiseksi
Kiinaa vastaan ​​käydyssä kauppasodassa« 

Samaan aikaan Huawei ja 68 sen tytäryhtiötä sijoitettiin kauppaministeriön teollisuus- ja turvallisuusviraston (BIS) ”entiteettiluetteloon”. Tämä luettelo edellyttää luvan myöntämistä tiettyjen tuotteiden vientiin, jälleenvientiin tai siirtoon luettelossa luetelluille henkilöille, yrityksille, organisaatioille tai maille. Jos he eivät saa nimenomaista lupaa Yhdysvaltain hallitukselta, Huawei ja sen tytäryhtiöt joutuvat tekemään älypuhelimiensa valmistuksessa ilman amerikkalaisia ​​komponentteja.

Käytännössä Huaweilta evätään julma pääsy amerikkalaisen Googlen tuleville malleille kehittämään Android-käyttöjärjestelmään sekä Qualcommin, Broadcommin ja Xilinxin valmistamiin strategisiin komponentteihin. Siksi paitsi valtion virastot myös yksityiset toimijat irrottautuvat. Taiwanilaiset (Chungwa Telecom), japanilaiset (Ymobile, KDDI jne.) Ja Ison-Britannian (EE) operaattorit ovat ilmoittaneet, etteivät ne enää tilaa uusimpia versioita Huawei-puhelimista.

« Jos he eivät saa nimenomaista lupaa Yhdysvaltain hallitukselta, Huawei ja
sen tytäryhtiöiden on tehtävä älypuhelimien valmistuksessa ilman amerikkalaisia ​​komponentteja.« 

Yhdysvaltain joutsenlaulu?

Jos Huawein tilanne näyttää pahenevan, kiinalainen valmistaja näyttää olevan kaukana pilvistä. Kaksi julkista ja Huawei tunnustamaa sisäistä kirjettä paljastaa, että HiSilicon, sen puolijohdetytäryhtiö, on useiden vuosien ajan käyttänyt resursseja liiketoiminnan jatkuvuussuunnitelmien laatimiseen, jos Yhdysvallat aikoo koskaan katkaista virtaa. Pääsy avainteknologioihin tuotteidensa valmistuksessa.

Tyynenmeren molemmin puolin amerikkalainen ja kiinalainen teknologiateollisuus ovat toisistaan ​​riippuvaisia. On totta, että yksikään kilpailija ei voi tarjota samanlaatuisia komponentteja kuin amerikkalaiset tuotteet samalla hinnalla. Kiinalaiset laitevalmistajat joutuvat tyytymään vähemmän tehokkaisiin ja todennäköisesti kalliimpiin tuotteisiin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Kiina häviäisi. Kiinalaisen jättiläisen perustaja Ren Zhengfei vakuutti, että Yhdysvallat aliarvioi yrityksen kyvyt, erityisesti sen kyvyn osalta tuottaa itse amerikkalaisen teollisuuden aiemmin toimittamia hakkeja.

     
Tyynenmeren toisella puolella on myös vaikea kuvitella, että amerikkalaiset teknologiayritykset, kuten Apple, voisivat tulla toimeen ilman kiinalaista valmistusta. Samoin Huaweilla on etumatka 5G:n kilpailussa. Jos Yhdysvallat sulkee ovet Amerikan markkinoille, niiden on myös tyydyttävä toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon 5G:n kannalta. Historiallisesta näkökulmasta katsottuna pelkkä tosiasia, että Washington ponnistelee niin paljon suojellakseen aluettaan ulkomaisen teknologian tuonnilta, voi paljastaa heikkouden myöntämisen.

Pitkällä aikavälillä voimme oikeutetusti kysyä itseltämme, kumpi amerikkalainen tai kiinalainen teollisuus
on eniten menetettävää?

Tämän päätöksen, vaikka se olisikin mediaystävällinen, ei pitäisi estää meitä ottamasta askelta taaksepäin ja omaksumasta yleistä näkemystä. Tämä radikaali päätös seuraa pitkää listaa vahvoista molemminpuolisista syytöksistä Pekingin ja Washingtonin välillä kuluneen vuoden aikana. Epäonnistuneiden diplomaattisten neuvottelujen jälkeen Yhdysvaltain hallitus korotti kiinalaisten tavaroiden tulleja toukokuussa 1 ja nosti veroa 2019 prosentista 10 prosenttiin. Kiina puolestaan ​​ryhtyi vastatoimiin korottamalla vuorostaan ​​omia tullejaan. Viime joulukuussa Huawein perustajan ja talousjohtajan tytär pidätettiin Kanadassa Yhdysvaltojen pyynnöstä epäiltynä Iranin vastaisten pakotteiden rikkomisesta. Nämä peräkkäiset kriisit ovat osa laajempaa teknologista kilpailua maailman kahden voimakkaimman valtion välillä, ja niillä on suoria seurauksia puolustuksen ja kansallisen turvallisuuden alalla.

Keskity puolustusalan ja kansallisen turvallisuuden teknologisiin kysymyksiin

Asetuksen lähtökohtana Washingtonin tekemä havainto: tieto- ja viestintäteknologian ja -palveluiden haavoittuvuuksien luomisen ja hyödyntämisen lisääntyminen vieraiden valtojen toimesta lisääntyi laitteiden hankinnan tai käytön myötä vierailta mailta. Yhdysvaltojen ilmaisemat turvallisuushuolet oikeuttaakseen Kiinan edistymisen vastaisen huudon eivät suinkaan ole vain retorinen rakennelma. Huawein ympärillä käytävän keskustelun polarisoituminen on oireellista ja paljastaa teknologisia ja kansallisia turvallisuuskysymyksiä.

« Washingtonin tekemä havainto: tieto- ja viestintäteknologioiden ja -palvelujen haavoittuvuuksien luomisen ja hyödyntämisen lisääntyminen vieraiden voimien toimesta."

Huaweita syytetään vakoilusta ja Troijan hevosena toimimisesta Kiinan hallitukselle. Hiusristikkossa: vuoden 2017 Kiinan laki, joka vaatisi alueella toimivia yrityksiä tekemään yhteistyötä Kiinan tiedustelupalvelujen kanssa, jos ne niin pyytävät. Näiden syytösten edessä Liang Hua yritti rauhoittaa Britannian hallitusta antamalla vastauksen, joka oli vähintäänkin rohkea: jos tämän lain aiheuttamat huolenaiheet ovat oikeutettuja, ei kuitenkaan ole olemassa lakia, joka rankaisisi laitteen valmistajaa, jos se kieltäytyisi noudattaa tiedustelupalvelujen pyyntöä. Käytännössä lakia ei siis voitu soveltaa. Tämä vakuutus vaikuttaa kuitenkin erittäin ohuelta niiden haittojen edessä, joita uusi jännitys Yhdysvaltojen kanssa aiheuttaisi, jos Iso-Britannia toivottaisi Huawei 5G-verkon tervetulleeksi alueellesi. Koska Yhdistyneessä kuningaskunnassa ei ollut todistettuja todisteita salaisesta yhteistyöstä Kiinan hallituksen kanssa tai vakoilusta, Yhdistynyt kuningaskunta kieltäytyi siitä huolimatta kieltämästä kiinalaista laitevalmistajaa, mutta rajoitti sen ei-välttämättömiin toimiin.

Ottaen huomioon puolustusministeriensä (välittömästi vuotosyytöksistä lähetettyjen), sisä- ja ulkoministeriensä varoitukset, Theresa May antoi vihreän valon kiinalaiselle jättiläiselle osallistua kansalliseen 5G-verkkoon ei-kriittisten laitteiden suhteen. . Britit sulkevat pois puhtaan ja yksinkertaisen kiellon jotain siltä väliltä. Huawei puolestaan ​​uudistaa hyvässä uskossa toimivia tekojaan, erityisesti lupaamalla allekirjoittaa "vakoilun kieltävän sopimuksen" Britannian hallituksen kanssa. "Ei vakoilua, ei takaovia", Huawein presidentti Liang Hua vakuuttaa.

Tietoisena kiinalaisen yrityksen edistymisestä Five Eyes -yhteisössä Washington meni niin pitkälle, että uhkasi tarkistaa strategisia tiedustelukumppanuuksiaan, jos sen liittolaiset valitsisivat Kiinan 5G-verkon. Tässä tapauksessa Yhdysvalloille 5G-verkon olennaisten ja ei-olennaisten osien erottelulla ei ole merkitystä kyberturvallisuuden ja kansallisen turvallisuuden kannalta. Tiedustelutietojen jakaminen tullaan varmasti arvioimaan uudelleen brittien kanssa, varoittaa Washington. He myös käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja muistuttavat, että samat toimenpiteet toteutetaan kaikkien heidän kumppaniensa suhteen, jotka avaavat ovensa Huawein tai minkä tahansa muun epäluotettavan toimittajan 5G-verkkoon.

« Tietoisena kiinalaisen yrityksen edistymisestä Five Eyes -yhteisössä Washington meni niin pitkälle, että uhkasi tarkistaa strategisia tiedustelukumppanuuksiaan, jos sen liittolaiset valitsisivat Kiinan 5G-verkon.« 

Kun Peking tuomitsee Yhdysvaltojen epäreilun kilpailun yritykseksi, Huawei käynnistää laajan "valkoisen tassun" -operaation länttä vastaan. Huawei avasi 5. maaliskuuta 2019 Cybersecurity Transparency Centerin Euroopan sydämessä Brysselissä. Tämän keskuksen tavoitteena on päästä lähemmäs Euroopan kyberturvallisuuden keskeisiä sidosryhmiä. Huawei pyrkii osoittamaan hyviä käytäntöjään turvallisuuden ja läpinäkyvyyden osalta vahvistaakseen vuoropuhelua ja luottamusta instituutioiden kanssa. Vilpittömän mielen osoituksena Huawei meni niin pitkälle, että paljasti lähdekoodinsa vakuuttaakseen turvallisen kiinalaisen 5G:n käyttöönotosta Euroopassa ja vastustaakseen syytöksiä integroiduista takaovista.

Samaan aikaan brändi moninkertaistaa aloitteita pehmeän voimansa vahvistamiseksi, erityisesti pysymällä erittäin aktiivisena sosiaalisissa verkostoissa korostaen itselleen suotuisia julkaisuja ja vastustaakseen vastakeskustelua sen kritiikille.

Näille samoille liittolaisille, Uutta-Seelantia ja Australiaa lukuun ottamatta, 5G Huawei ja kansallinen turvallisuus eivät vaikuta yhteensopimattomilta. Mitä tulee Ranskaan, Emmanuel Macron vakuuttaa, että Huawein kieltäminen kansallisella alueella ei ole asialistalla. "Meidän kantamme on erilainen kuin amerikkalaisten tässä asiassa", julisti talousministeri Bruno Le Maire. Ranskan hallitus omaksuu brittien kaltaisen kannan siinä mielessä, että se pitää parempana kompromissistrategiaa: Kiinan 5G:n teknologista innovaatiota hyödynnetään teollisuudelle ja samalla varmistetaan suvereniteetin säilyttäminen ja suojautuminen mahdollisilta häiriöiltä.

Toiminnallisesti kiinalaisen 5G-verkon käyttöönotto Euroopassa on vakava huolenaihe. Vakoilun ja immateriaalivarkauksien riskien lisäksi 5G-teknologia on luonteeltaan kaksoistekniikkaa. Kun taistelukenttä yhdistetään yhä enemmän, Kiinan kehittämän infrastruktuurin kypsyys muuttuu kiistattomaksi toiminnalliseksi eduksi (tietojärjestelmät, jotka ovat luotettavampia, nopeampia ja pystyvät yhdistämään enemmän elementtejä jne.).

Yhteenveto

Olisi äärimmäisen harhaanjohtavaa ajatella, että Peking lohduttaisi itseään uhrin asemassa. Tänä tiistaina 21. toukokuuta presidentti Xi Jinping vieraili Kiinan tiedotusvälineiden havaitsemana harvinaisissa maametallien erikoistuneessa JL Mag -yhtiössä, jonka tuotteita käytetään lukuisissa elektronisissa komponenteissa ja kehittyneissä aseissa. Peking muistutti siten Yhdysvaltojen riippuvuudesta kiinalaisista toimituksista eräänlaisena umpina Yhdysvaltoja kohtaan. RTL:n toimittaja François Lenglet muistelee sen

«  Kiina tuottaa 61 % maailman piistä, 67 % germaniumista, 84 % maailman volframista ja 95 % harvinaisista maametallista » joka nyt tekee siitä " vaikutusvaltaisin maa monien kriittisten raaka-aineiden maailmanlaajuisessa toimittamisessa”[1].


[1] https://www.rtl.fr/actu/conso/huawei-pourquoi-le-monde-entier-est-il-dependant-de-la-chine-7797680048

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit