Käyttöjärjestelmät, harvinaiset maametallit, elektroniset komponentit ... Suuret kansakunnat eliminoivat rakenteelliset heikkoutensa

Viime vuosina lukuisat merkit ovat viittaaneet kansainvälisen tilanteen nopeaan heikkenemiseen ja kasvavaan konfliktiriskiin jopa suurten teknologiamaiden välillä. Mutta kaikista näistä merkeistä useiden johtajien viimeaikaiset lausunnot strategisten riippuvuuksien poistamisesta ovat ehkä hälyttävimpiä.

Jos ilmiö on viime päivinä saanut merkittävää julkisuutta mediassa, kun Yhdysvallat kielsi kiinalaisen Huawein älypuhelimien ja verkkolaitteiden maahantuontia ja sen jälkeen Android-lisenssin poistettiin brändin älypuhelimista, se on todellisuudessa groundswell, joka sai vauhtia useita vuosia sitten, ja joka sai sotilaalliset ja teknologiset valtiot laatimaan suunnitelmia tunnistaa, rajoittaa ja sitten poistaa strateginen riippuvuus tuotteista tai raaka-aineista, joita mahdollisesti vihamielinen tai yksinkertaisesti epäystävällinen kansakunta hallitsee.

Näin ollen viranomaiset ovat Venäjällä panostaneet uuden Linux-pohjaisen käyttöjärjestelmän kehittämiseen, joka on tarkoitettu korvaamaan Microsoft Windows ja MacOS valtion tietokoneissa ja viime kädessä maan tietokoneissa. Astra Linux, sellainen ohjelman nimi, on jo käytössä tiedustelupalveluissa ja Venäjän kenraalissa, ja sitä voidaan levittää laajemmin, kun se on täysin vakiintunut, turvallinen ja kun ohjelmistotarjonta on riittävä. Samaan aikaan, kuten jo Kiinassa, maa on ottanut käyttöön infrastruktuurit, joiden avulla viranomaiset voivat eristää Internet-verkon kansallisesta verkosta.

Kiinaa ei jätetä ulkopuolelle, ja kesti vain muutaman päivän, ennen kuin maailman 2. Huawei-älypuhelin ilmoitti tulevasta Android-ytimeen perustuvan oman käyttöjärjestelmänsä saatavuudesta, ilmaisista ohjelmistoista, kuten Linuxista, ja kantaakseen riittävän määrän sovelluksia tehdäkseen palvelusta houkuttelevan käyttäjille Kiinassa ja ympäri maailmaa. Ei ole epäilystäkään siitä, että kiinalaisen supistajan asennettu osoitteellisten päätteiden kanta, kuten Android-järjestelmän valinta, vakuuttaa suurimman osan ohjelmistojen julkaisijoista lähettämään ohjelmansa ja pelinsä integroidakseen kiinalaisen jättiläisen latausportaalin. Hyvin lyhyet määräajat vahvistavat, että Huawei oli ennakoinut tätä riskiä pitkään, ja siksi Valkoisen talon käynnistämällä lähestymistavalla on todennäköisesti odotettua päinvastaisia ​​vaikutuksia vahvistamalla Kiinan asemaa ja vähentämällä samalla sen teknologista riippuvuutta.

Sama pätee elektronisiin komponentteihin, jotka myös ovat Washingtonin kauppasaarron alaisia. Kiina valmistaa jo nyt paljon komponentteja ja voi löytää vaihtoehtoisia ratkaisuja aasialaisten kumppaneiden, kuten Etelä-Korean kanssa, joka on omaksunut joustavamman toimintatavan Pekingiin nähden.

Toisaalta Kiinan uhka kieltää harvinaisten maametallien materiaalit uhkaa asettaa kokonaisia ​​Amerikan teollisuuden osia ja siten sen taloutta paineen alle lyhyellä aikavälillä. Kiinalla on nykyään erittäin hallitseva asema harvinaisten maametallien hyväksikäytössä maailmassa, ja se aikoo säilyttää sen, kun otetaan huomioon pyrkimykset saada hallintaansa nämä arvokkaat elementit kaikkialla maailmassa, erityisesti Afrikassa. Vuonna 2018 amerikkalaiset ja eurooppalaiset asiantuntijat vaativat myös näiden raaka-aineiden varantoja kompensoidakseen nykyisen riskin. Harvinaiset maametallit ovat välttämättömiä elementtejä elektronisten komponenttien, mutta myös nykyaikaisten akkujen tai lentokoneiden ja satelliittien valmistuksessa välttämättömien metalliseosten suunnittelussa.

Kiina ei ole ainoa, jolla on harvinaisia ​​maametallia, jotka eivät itse asiassa ole niin harvinaisia. Toisaalta se takaa suurimman hyväksikäytön, ja siksi sillä on käytännössä monopoli itse elementteihin. Varsinkin kun näiden mineraalien ja metallien louhinta on erityisen vaikeaa ja erittäin saastuttavaa ympäristölle. Siksi länsimaiset hallitukset ovat tähän asti olleet varsin tyytyväisiä tilanteeseen, eikä niiden ole tarvinnut ottaa näiden kaivosten louhinnan ekologista vastuuta.

Toistaiseksi Kiina on tyytynyt uhkauksiin, eikä ole ottanut käyttöön minkäänlaista kauppasaartoa. Hän tietää, että tällaiset toimenpiteet todennäköisesti heikentäisivät nopeasti ja erittäin selvästi suhteita Yhdysvaltoihin, minkä seurauksena hän ei ole vielä valmis sotilaalliseen retoriikkaan (mikä ei tule olemaan enää vuonna 2030). Mutta on selvää, että tästä lähtien kaikki teknologiset sotilasvaltiot, Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina, vahvistavat nopeasti strategista autonomiaansa kaikilla kriittisillä alueilla.

Ja Eurooppa? Kuten aina, Euroopan maat näyttävät toimivan kuplassa, joka on irrallaan kansainvälisen strategisen ympäristön kehityksestä. Jos Euroopan unioni ja erityisesti Ranska yrittävät lujittaa strategista riippumattomuuttaan puolustusasioissa, se on pohjimmiltaan hypoteesissa valtioiden välisistä kaupallisista jännitteistä, myös Yhdysvaltojen kanssa. Mutta Euroopan maat ovat edelleen vahvasti riippuvaisia ​​Venäjästä (kaasu, öljy), Kiinasta (valmistetut tavarat, sijoitukset, harvinaiset maametallit) ja Yhdysvalloista (digitaaliteknologia), joten ne kohtaavat varmasti nopeita ja syviä kriisejä. suurista jännitteistä maailmassa.

Tämä on luultavasti yksi keskeisistä seikoista, jotka hylkäävät Euroopan suuren maailmanvallan tittelistä...

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit