Olemmeko matkalla kohti Yhdysvaltain ilmavoimien X-ohjelmien paluuta?

50-, 60- ja 70-luvuilla Yhdysvaltain ilmavoimat kehittivät yhdessä DARPAn ja Lockheedin Skunk-ryhmän kanssa vaikuttavan määrän prototyyppejä, joiden tarkoituksena oli ylittää maan teknologisia rajoja ja teoreettista tietoa. Nämä ohjelmat mahdollistivat lentokoneiden sukupolven F14:stä F18:aan ilmaantua ja saavuttaa vahvan teknologisen valta-aseman Neuvostoliiton leirin yli. 80-luvun lopulla tämä teknologinen etu oli korkeimmillaan ja osoittautui ratkaisevaksi ensimmäisen Persianlahden sodan ja Desert Storm -ilmakampanjan aikana.

Neuvostoblokin kaatumisen myötä teknologisen kilpailun tarve katosi, ja Yhdysvallat asettui eurooppalaisten tavoin paljon pidemmälle teknisen kehityksen tahdille. Kun F15-ohjelma kehitettiin alle viidessä vuodessa, F5-ohjelma kesti 22 ja F10-ohjelma 35 vuotta. Ranskassa taistelulentokoneiden seuraavan sukupolven, FCAS-ohjelman, kehittämistä suunnitellaan yli 15 vuoden ajanjaksolle. Ilman ylivoiman varmistaminen kaikissa yhteyksissä ja merkittävien operatiivisten tarpeiden puuttuessa tutkimusohjelmat, kuten taistelukoneet, hajaantuivat ajan mittaan niin, että nyt kesto Taistelukoneen odotettu käyttöikä ylittää 20 vuotta, kun taas 40-luvulla se ei ylittänyt 7-10 vuotta.

X36 prototyyppi Puolustusuutiset | Hävittäjälentokone | Asevoimien budjetit ja puolustusponnistelut
Boeingin X36 prototyyppi

Näyttää siltä, ​​että tämä tilanne on nyt ohi ja että on palattava paljon lyhyempään teolliseen ja teknologiseen kiertokulkuun. Joka tapauksessa tämän ilmaisi Yhdysvaltain ilmavoimien hankinnoista vastaava apulaissihteeri Will Roper Pariisin lentonäytöksen sivussa pidetyssä foorumissa. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen on palattava suunnitteluun 5 vuoden välein, jotta se pystyy reagoimaan havaittuun tai aiheuttamaan teknologiseen kehitykseen. Lisäksi hän katsoo, että X-ohjelmien dynamiikkaa on käynnistettävä uudelleen, jotta voidaan säilyttää tai saavuttaa uudelleen teknologinen ylivalta, josta nyt on kyse.

Tämä 5 vuoden arvo ei ole mielivaltainen: se on keskimääräinen kesto, joka erottaa kaksi kiinalaista taistelulentokoneohjelmaa viimeisten 2 vuoden aikana. Nykyään Kiina tuottaa uuden laitteen viiden vuoden välein, ja a uusi sukupolvi 20 vuoden välein. Näin Kiinan teollisuus pystyi siirtymään vuodesta 1990 nykypäivään 20 vuotta länsimaisia ​​teknologioita jäljessä olevasta teknologisesta tilanteesta nykyiseen teknologiseen tasapainoon. Sellaisenaan useat todistukset osoittivat, että uusi hyökkäyslentokoneen prototyyppi nousi viime viikolla ilmaan, jälleen kerran kunnioittaen 5 vuoden rytmiä. Tämä lentokone on luultavasti seuraaja JH-7:lle, hyökkäyslentokoneelle, joka on saanut inspiraationsa Su24:stä, joka otettiin käyttöön 90-luvun alussa.

Heti kun maa, varsinkin kun sillä on Kiinan keinot, sitoutuu kiihdyttämään puolustusteknologian sykliä, tämä tahti on pakotettava kaikille niille, jotka haluavat säilyttää uskottavan tarjouksen tulevina vuosina. Will Roperin pyyntö muistuttaa tässä suhteessa GIFASin vuonna 2016 esittämää pyyntöä, jossa vaaditaan armeijan varuste- ja tutkimusbudjetin lisäämistä 24 miljardiin euroon (tänään 10 miljardiin euroon) ja prototyyppikehityksen perustamista. Ohjelma muodostaa teknologiset rakennuspalikat, joiden avulla voidaan nopeuttaa ja tehdä taistelulentokoneiden ohjelmista luotettavampia tulevina vuosikymmeninä.

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit