F35 Price luo poliittista kuohuntaa Norjassa

Viime viikolla Norjan päivälehti Bergen Tidende, julkaisi artikkelin Oslossa paljon melua aiheuttavan F35-ohjelman lisäkustannuksista. Itse asiassa tämän artikkelin mukaan ohjelman hinta nousi 81,6 miljardista kruunusta (8,16 miljardia euroa) yli 97,6 miljardiin tänään (9,76 miljardiin euroon), mikä tarkoittaa lähes 20 prosentin kasvua 16 miljardista kruunusta, 1,6 miljardia euroa. vain 7 vuotta. Tämä lisäkustannus perustuisi dollarin vaihtokurssin vaihteluihin sekä laitteiden ylläpito- ja päivityskustannuksiin, joita Norja tilasi 52 kappaletta ja sai 9 kappaletta.

Norjan kaltaisessa maassa, jossa yleisellä mielipiteellä on erittäin suuri valta, tämä tieto ei jäänyt ilman seurauksia. Näin ollen maan hallitus valtuutti 10 hengen asiantuntijaryhmän 30 asiantuntijan tukemana suorittamaan täydellisen tutkimuksen F35:n kustannuksista ja mahdollisten lisäkustannusten vaikutuksesta maan budjettiin. Tämä tutkimus edustaisi lähes 10.000 XNUMX työtuntia paikallisen median haastatteleman aiheen asiantuntijan mukaan.

Ensimmäinen norjalainen F35-lasku Puolustusuutiset | Hävittäjäkoneet | Sotilaslentokoneiden rakentaminen
Ensimmäinen norjalainen F35 laskeutuu yöllä

On enemmän kuin yllättävää, että muut amerikkalaisen hävittäjän asiakkaat eivät ole jo tehneet tällaista aloitetta. JosF35:n hankintahinnat jatkavat laskuaan, ainakin klassisessa A-versiossa lentotunnin hinta on edelleen dramaattisen korkea. L'Yhdysvaltain ilmavoimat arvostavat sen tänään 35.000 XNUMX dollariin , kun taas puolustusministeriö ja Pentagon arvioivat tämän maksavan ei voi laskea alle 25.000 XNUMX dollaria seuraavan 5 vuoden aikana. Lisäksi F35:n jo toimitettujen versioiden kehitys lisää merkittäviä lisäkustannuksia osavaltioiden loppulaskuun, koska amerikkalainen valmistaja on päättänyt toimittaa asiakkaille epätäydellisiä laitteita odottaessaan tarvittavien teknisten ratkaisujen syntymistä. . , jotta tuotantoketju ei hidastuisi. Siksi kokoonpanolinjoilta tänään tulevat laitteet joutuvat pian läpikäymään kalliita, useita miljoonia dollareita maksavia päivityksiä saadakseen kaikki suunnitellut toiminnot.

Norjalaisen tutkimuksen tuloksesta riippuen eurooppalaiset valmistajat, Airbus, Dassault ja Saab, olisivat siten oikeutettuja haastamaan oikeuteen Euroopan johtajien F35:tä puoltavat päätökset väittäen amerikkalaisen valmistajan puolueellista kilpailua piilottamalla todellisen laitteidensa kustannuksia. Tämä tutkimus kiinnostaa todennäköisesti myös hallituksia sveitsiläinen et Suomi, joille tarjottiin F35A:ta kilpailuissa, joiden tarkoituksena oli nykyaikaistaa heidän hävittäjiään.

Jossain vaiheessa on välttämätöntä, että totuus amerikkalaisen lentokoneen omistus- ja käyttökustannuksista julkaistaan ​​kirkkaan päivänvalossa ja että eurooppalaiset saavat tietoa tästä lentokoneesta aiheutuneista kustannuksista. suorituskyky on aina kyseenalainen.

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit