Yhdysvaltain armeija haluaa tilata 500 kevyttä panssarivaunua vuodesta 2025 alkaen

- Mainonta -

Yhdysvaltain armeija on osana Next-Generation Combat Vehicles -ohjelmaa käynnistänyt ohjelman, jonka tavoitteena on suunnitella ja valmistaa 500 kevyttä panssarivaunua, jotka varustavat amerikkalaiset joukot 14 yksiköllä jalkaväkiprikaatia kohden. Tämän panssaroidun ajoneuvon tehtävänä on tarjota tulivoimatukea mahdollisimman lähellä irrotettuja jalkaväkiyksiköitä, erityisesti vihollisen bunkkereita ja panssaroituja ajoneuvoja vastaan.

Kevyttankki, jonka massa ei saa ylittää 40 tonnia ja jonka mittojen tulee sallia kahden kuljettaminen C-2-lentokoneella, varustetaan 17 mm:n tykillä ja 105 mm:n konekiväärillä. Tällä hetkellä ei ole kysymys panssarintorjuntaohjusten lisäämisestä torniin, vaikka tämä vaihtoehto näyttää välttämättömältä raskaimpien panssaroitujen ajoneuvojen, kuten panssarivaunujen, käsittelyssä. Ei myöskään ole määritelty, onko panssaroitu ajoneuvo pyörillä vai tela-ajoneuvolla, mutta panssarin massa ja amerikkalaisen armeijan määrittelemät tavoitteet huomioon ottaen tela-alusta näyttää suositeltavalta.

Yhdysvaltain armeija on jo valinnut 2 valmistajaa, jotka saivat 376 miljoonan dollarin kirjekuoren 12 prototyypin kehittämiseen ja rakentamiseen. Kuten koko amerikkalaisten panssaroitujen ajoneuvojen korvaamiseen tähtäävän ohjelman kohdalla, määräajat ovat erityisen lyhyitä, sillä sarjatuotannon odotetaan valmistuvan vuonna 2022 ja käyttöönoton vuonna 2025.

- Mainonta -

Amerikkalaiset joukot olivat luopuneet kevyiden panssarivaunujen käytöstä vuodesta 1996 lähtien, kun M551 Sheridan veti pois. Tämä ohjelma on amerikkalaisten viranomaisten mukaan perusteltu sillä, että irrotettujen yksiköiden tulivoiman tarve on kasvanut, jotta ne pystyisivät kohtaamaan panssarin tukemia vakiintuneita joukkoja, kuten Venäjän joukot. On totta, että viimeksi mainitut eivät ole koskaan luopuneet kevyiden panssarivaunujen käytöstä eivätkä voimakkaammin aseistaa jalkaväkitaistelu- tai joukkokuljetusajoneuvojaan joko pyörillä tai telaketjuilla. Muistakaamme myös, että Venäjällä panssaroitujen/sotilaiden suhde on 3 kertaa suurempi kuin länsimaisilla voimilla. Tämä ero nousee yli 10 noppaa, kun verrataan panssarivaunujen tai tykistöjärjestelmien tiheyttä.

- Mainonta -

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit