Ursula von der Leyen Euroopan komission puheenjohtajana: mahdollisuus puolustusvoimille?

Luxemburgin Jean-Claude Junckerin tilalle komission johtoon nimitetty Saksan liittovaltion puolustusministeri on vakuuttunut eurooppalainen. Vahva nainen[efn_note]Anja MAIER, "Ursula von der Leyen, taistelija Euroopan unionin kärjessä" The Tageszeitung, 3. heinäkuuta 2019[/efn_note], hän ei epäröinyt asettua eurooppalaisen puolustuksen puolelle – toisinaan hallitustovereitaan vastaan ​​– erityisesti ottamalla Saksa enemmän mukaan sotilaalliseen teolliseen yhteistyöhön, kuten FCAS:iin ja MGCS. Kontekstissa, jossa Saksa näyttää lähettävän päinvastaisia ​​signaaleja, tämä tapahtuma voisi olla symboli uudesta sysäyksestä, joka on annettu Defence Europelle. 

Ranskankielinen ja vakuuttunut eurofiili Ursula von der Leyen puolustaa federalistista näkemystä Euroopasta, ja hänen nimeämisensä on vahva signaali ulkomaille: hän puolusti kiihkeästi Euroopan unionin strategisen autonomian periaatetta Atlantin liitolle osoittamasta tuesta huolimatta[efn_note]Ursula VON DER LEYEN, "Maailma tarvitsee edelleen NATOa".Thän New York Times, 18. tammikuuta 2019[/efn_note]. Hänen silmissään ajatus autonomisemmasta eurooppalaisesta puolustuksesta ei ole Naton vastainen, joten se vaatii lisää yhteistyötä puolustusasioissa länsimaiden välillä. Neutraloimalla tämän väärän keskustelun se vain korostaa Naton pelastavan tekijän, ei siksi, että halutaan yliarvostaa heikentynyttä transatlanttista yhteyttä vaan pelastaa Euroopan asia. Naton vahvistaminen tarkoittaa oman kollektiivisen turvallisuutemme vahvistamista samalla, kun asteittain lujitetaan haluttua eurooppalaisen strategisen autonomian ihannetta. Jos Naton viitekehystä ei ole, Euroopassa ei ole mitään: ei standardointia, ei yhteisiä operaatioita, ei esikuntia. 

  Vaikka hän tulee hallituksesta, joka ylläpitää saksalaista pidättyväisyyden perinnettä puolustusasioissa, hän on tiukemman linjan kannattaja Saksan ulkopolitiikan kysymyksissä ja tässä suhteessa hän on pystynyt osoittamaan riippumattomuutensa Saksan politiikasta ja liian varovaisia ​​ajatuksia, jotka hallitsevat sitä. Hän lähetti aseita kurdien ja Irakin asevoimille[efn_note]Derek CHOLLET, "Meet European Rising Defense Stars" Defenseone.com, 25. maaliskuuta 2015[/efn_note], rikkoen saksalaisen perinteen olla viemättä sotilasvarusteita konfliktialueelle. 

   Lisäksi hän Saksan liittovaltion puolustusministerinä sitoutui nopeasti valvomaan sotatarvikkeiden budjettia, mutta Saksa tarvitsee vahvat rahoitustakuut ennen kuin panostaa hieman syvemmälle teolliseen yhteistyöhön. Siksi hän kritisoi avoimesti Lentobussitoistuvista epäonnistumisista tavarantoimittajien, kustannusten ja toimitusaikojen hallinnassa[efn_note] "Saksa pyytää Airbusilta lisää 12.7 miljoonaa euroa A400M-viivästyksistä" Reuters, 2. elokuuta 2016[/efn_note]. FCAS:n ja MGCS:n "mitoitusohjelmissa" on välttämätöntä olla toistamatta aiempien ohjelmien toimintahäiriöitä, jotka olivatEuro Fighter Typhoon jaA400M.Tässä suhteessa Ursula von der Leyen voisi hyvin toteuttaa tämän takuun ja rakentaa siten sillan Ranskan eurooppalaisen puolustuspyrkimyksen ja Saksan taloudellisen vallan välille. 

Luftwaffe A400M puolustusuutiset | Saksa | Sotilaalliset liitot
LuftWaffe A400M. U. von der Leyen kritisoi voimakkaasti projektin johtamista

 Siitä huolimatta ranskalaisten ja saksalaisten välillä on edelleen käsinkosketeltava jännitys FCAS:iin liittyvässä teollisessa yhteistyössä, vientirajoitukset ärsyttävät Pariisia[efn_note]Laurent LAGNEAU: "Presidentti Macronille Saksa osoittaa "demagogiaa" asemyynnissä Saudi-Arabiaan » Opex360.com, 27. lokakuuta 2018[/efn_note]. Angela Merkel ja von der Leyen antoivat kuitenkin Euroopan-kiertueen aikana lupauksia, jotka vahvistivat Saksan puolustussitoumusten lisäämisen. Mutta tämän puheen heikensivät teot, nimittäin vientirajoitus ja saksalaisten joukkojen merkittävä rappeutuminen, jotka joutuvat vampyyrisoimaan itsensä säilyttääkseen sitoutumisensa eurooppalaisiin nopean toiminnan joukkoihin[efn_note]Laurent LAGNEAU: "Tällä hetkellä Saksan armeija ei voi pitää paikkaansa Naton Very Rapid Response -joukkojen kärjessä " sisään Opex360.com, 19. helmikuuta 2018[/efn_note]. 

  Tällaisen persoonallisuuden saaminen komission johtoon on kiistatta myönteinen signaali puolustavan Euroopan kannattajille. Jos sen vakaumus voi kuitenkin osoittautua teollisen yhteistyön liikkeellepanevaksi voimaksi, sitä voidaan pitää riskialttiina lisääntyvän populismin ja Euroopan unionin ylikansallisuuden lisääntyvien haasteiden yhteydessä. Kysymys on tasapainon löytämisestä tiellä kohti syvää sotilaallista integraatiota, samalla kun vältetään sortumista liialliseen radikaaliin federalismiin, joka todennäköisesti ärsyttää entisestään euroskeptikkoja ja heidän etenevää vaalipohjaansa. Vasta tulevaisuus näyttää, vastaako Ursula von der Leyenin mandaatti – vai ei – eurooppalaisen puolustuksen sysäyksen ja kypsymisen vaihetta. 

Axel Trinquier

Euroopan puolustusasioiden asiantuntija

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit