Venäjä esittelee mallin tulevasta ydinlentokoneen "Manatee" -tukialustaan ​​... jälleen ..

Shtorm-projektin ensimmäisistä esittelyistä vuonna 2015 ei ole kulunut vuottakaan ilman, että Krylov-suunnittelutoimistot olisivat esitelleet yleisölle uuden mallin ”seuraavasta venäläisestä ydinlentokoneen alustasta”. Eikä tämä vuosi ole poikkeus, sillä esittelyssä Project 1143E Lamantin, "350 m" pitkä ja "90-100.000 57 tonnia" lentotukialus, joka käyttää kaasuturbiinien tukemaa ydinreaktoria ja pystyy toteuttamaan noin sata lentokonetta. mukaan lukien laivastoversiot Su70:stä ja SXNUMX Okotnik -taisteludroneista.

Tänä vuonna merivoimien esikunnan päällikkö Nikolai Jevmenov ilmoitti Pietarin näyttelyn yhteydessä, että puolustusministeriö on käynnistänyt selvityksen, jonka tarkoituksena on määritellä tekniset suositukset ydinlentokukialuksen rakentamiselle, mutta tämä on kuitenkin " ei lähitulevaisuudessa”, hänen mukaansa.

Kysymys uuden lentotukialuksen rakentamisesta Venäjälle on itse asiassa melko samanlainen kuin tämä sama kysymys Ranskassa: Kaikki tunnustavat sen hyödyllisyyden, kaikki sanovat sen olevan välttämätöntä, mutta kukaan ei halua tehdä päätöstä yli 200 investoinnin käynnistämisestä. miljardia ruplaa Venäjällä tai 5 miljardia euroa Ranskassa. Koska itse asiassa lentotukialus kärsii useista kriittisistä heikkouksista, toimien sitä vastaan ​​systemaattisesti:

  • Pääsylippu on erittäin korkea, varsinkin kun sinun on lisättävä alukseen nouseva lentoryhmä ja saattaja.
  • Tämän taitotiedon vientipotentiaali on hyvin rajallinen, ellei pohjimmiltaan olematon.
  • Tiettyjen teknologioiden ja taitotiedon sovellettavuus on myös erittäin rajallinen
  • Tällaisen rakennuksen tarpeet ovat harvinaisia ​​ja rajoittuvat tiettyihin skenaarioihin
  • Lopuksi lentotukialusta esitetään usein haavoittuvaiseksi, erityisesti yliääniohjusten hyökkäyksille.

Tilanteessa, jossa kokonaisinvestointeja on rajoitettu, mikä on hyvin usein tilanne, päätös yhden tai useamman lentotukialuksen rakentamisesta näyttää siten olevan muiden laitteiden hankinnan kustannuksella, jota voidaan pitää hyödyllisempänä useissa tapauksissa skenaarioita. Esimerkiksi Ranskassa ilmavoimat ovat tottuneet hyökkäämään toistuvasti toisen lentotukialuksen rakentamissuunnitelmia vastaan ​​käyttäen lisäksi samoja perusteita.

E2 C Hawkeye valmiina katapultoitumaan ranskalaisen Charles de Gaullen ydinlentokukialuksen kannelle Defense News | Asevoimien budjetit ja puolustusponnistelut | Sotilaallinen laivaston rakentaminen
Hinnastaan ​​ja mahdollisesta haavoittuvuudestaan ​​huolimatta lentotukialus on edelleen sotilaallisen voiman ehdoton symboli maailmanlaajuisessa mittakaavassa SSBN:n ja strategisten pommikoneiden kanssa.

Miksi tietyt maat, kuten Iso-Britannia, Kiina, Intia, Venäjä ja tietysti Yhdysvallat, ovat tässä yhteydessä valmiita ponnistelemaan saadakseen tämän erittäin kalliin ja haavoittuvan aseen? Iso-Britannia, jonka puolustusinvestoinnit eivät ole kaukana Ranskan investoinneista, onkin sopinut valmistavansa kaksi 2 60.000 tonnin ponnahduslauta-alusta, jotka on varustettu F35B:llä, vaikka se joutuisikin vähentämään laivastoaan Typhoon ja fregatit, kun taas Kiina on käynnistänyt kolmannen lentotukialuksen rakentamisen, jossa tällä kertaa on sähkömagneettiset katapultit ja jolla pitäisi olla vähintään yksi sisaralus ennen kuin vuoteen 3 mennessä voidaan aloittaa ensimmäisen vastaavan raskaan ydinkäyttöisen lentotukialuksen valmistus. amerikkalaisiin malleihin.

Tämä johtuu siitä, että lentotukialus on nykyään tehokkain ase tavanomaisessa arsenaalissa, joka valtiolla voi olla käytössään. Ei myöskään ole yllättävää huomata, että osavaltioissa, joissa on lentotukialuksia, on eniten ydinkärkiä. Sellaisenaan lentotukialus, paljon enemmän kuin mikään muu asejärjestelmä, kuljettaa erottelevaa viestiä voimasta maailmanlaajuisesti.

Kun globaalit jännitteet pahenevat, kilpavarustelu käynnistyy uudelleen ja useat maat valmistavat väestöään sodan mahdollisuuteen, yhden tai useamman lentotukialuksen hallussapito vaikuttaa enemmän kuin ratkaisevalta kyvyssä toimia sen rajojen ulkopuolella vaikuttaa globaalin geopolitiikan muutokseen. Tämä selittää, miksi britit, intialaiset ja kiinalaiset suostuvat tällaisiin pyrkimyksiin ja miksi Venäjä haaveilee niistä rajallisista varoistaan ​​huolimatta. Nämä maat haluavat olla mukana huomisen maailmassa.

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit