Amerikkalaisten aseiden myynti Taiwanille: Kiina ilmoitti sanktioista

Washingtonin ilmoituksen jälkeen luvan myöntämisestä 108 Abrams M1A2 -säiliön myynti Taiwanille, Kiinan kansantasavallan ulkoministeriön tiedotusosaston apulaisjohtaja Geng Shuang sanoi, että "Kiina määrää pakotteita amerikkalaisille yrityksille, jotka myyvät aseita Taiwanille." Suunniteltujen vastatoimien luonnetta ei ole täsmennetty, mutta amerikkalaisten yritysten vastaisten pakotteiden julkistaminen on epätavallista, mutta luonnollisesti toistaa Yhdysvaltojen viimeaikaiset pakotteet kiinalaista Huaweita vastaan.

Lausunnossaan Geng Shuang vetoaa kansainväliseen oikeuteen ja kolmeen Kiinan (Kiina) ja Yhdysvaltojen väliseen yhteiseen tiedonantoon perustellakseen näiden aseiden myynnin oletettua laittomuutta. Kiina, Yhdysvallat tai edes Taiwan eivät kuitenkaan ole allekirjoittaneet ja ratifioineet asekauppasopimusta (ATT). Lisäksi kolmessa yhteisessä tiedonannossa ei tehty lopullisia johtopäätöksiä aseiden myynnistä Taiwaniin, vaikka Yhdysvallat ilmoitti aikovansa vähentää asteittain tällaista myyntiä. Asia, jota selventää yksi Itä-Aasian ja Tyynenmeren asioista vastaavan entisen apulaisulkoministerin John H. Holdridgen "kuuden vakuutuksen" periaatteista: "Emme ole sopineet asettaaksemme tiettyä päivämäärää aseiden lopettamiselle myynti Taiwaniin.

m1a2 abrams panssarivaunu 02 Puolustusuutiset | Puolustussopimukset ja tarjouspyynnöt | Aseiden vienti
Peking ei voi sietää Washingtonin hyväksymää 108 amerikkalaisen Abrams M1A2 -panssarivaunun käskyä Taiwanilta, koska se pitää itsenäistä saarta "sisäisenä asiana".

Kiinan reaktiot saattavat osoittaa pelkoa siitä, että Kiinan ja Taiwanin välinen voimatasapaino pyrkii tasapainoon Kiinan hyökkäyksen sattuessa, vaikka ero Kiinan sotilasbudjetin (177,6 miljardia dollaria vuonna 2019) ja Taiwanin (10,7 miljardia dollaria vuonna 2019) välillä on edelleen huomattava. . Nykyaikaiset teknologiat vaikeuttavat voiman projisointitoimia, erityisesti uusien puolustusta suosivien pääsyn estostrategioiden yhteydessä. Siten Taiwanin kaltainen kansakunta, jolla on riittävää aineellista tukea Yhdysvalloista, voi toivoa pystyvänsä pitämään Kiinan loitolla tekemällä interventioiden inhimillisistä ja aineellisista "kustannuksista" aivan liian korkeita toivottuihin poliittisiin ja taloudellisiin hyötyihin verrattuna. Taiwanilainen väestö näyttää kuitenkin yhä vähemmän luottavalta joukkojensa varoittaviin kykyihin, ja 65 prosenttia heistä uskoo, että Taiwanin armeijat eivät voisi kohdata hyökkäystä Pekingin armeija.

Tyypin 055 risteilijä puolustusuutiset | Puolustussopimukset ja tarjouspyynnöt | Aseiden vienti
Kiinan laivastolla on jo 2 Type 055 -risteilijää ja ainakin 4 lisäyksikköä valmistuu maan telakoilla.

Lisäksi Kiinan sotilaallinen voima ei ole maksimissaan vuonna 2050, ja Pekingillä saattaa olla houkutusta odottaa parhaan tehogradientin saavuttamista. Mutta tämä olisi ristiriidassa Xi Jinpingin sitoumusten kanssa. Hän on asettanut Taiwanin yhdistämisen poliittisen toimintansa ensisijaiseksi strategiseksi tavoitteeksi. Itse asiassa nykyinen dilemma on sellaisten keinojen välillä, jotka ovat edelleen liian rajallisia etulinjan toiminnan suorittamiseen (Kiinalla on nykyään vain kuusi tyypin 6 hyökkäysalusta, mutta sillä on 071 Type 9 LPD:tä ja 071 Tyypin 075 hyökkäyshelikopteritukialus vuonna 2030, sekä vähintään 5 PA:ta, joista 3 on varustettu katapulteilla, ja 12–15 Type 055 -risteilijää), Taiwanin ja Yhdysvaltojen suhteellinen heikkous tällä alalla tällä hetkellä ja halu "tajuuttaa kohtalonsa" Kiinan johtaja. Lisäksi hyökkäys ei ole Pekingin ainoa keino saavuttaa päämääränsä, kuten laivasto- ja ilmasaarto, sillä verukkeella estetään aseiden toimittaminen saarelle. Tässä hypoteesissa Pekingillä olisi nyt keinot toteuttaa tällainen toimenpide, vaikka olisikin parempi odottaa vuoteen 2025, jotta sillä olisi lisää tyypin 055 risteilijöitä, tyypin 039B hyökkäyssukellusveneitä (joskus tunnistetaan tyypeiksi 041), tyypin 093 ja 095 ydinsukellusveneitä. sukellusveneet sekä nykyaikaisemmat hävittäjät, fregatit ja korvetit.

Clement Guery
Kiinan kansantasavallan ulkopolitiikan ja turvallisuusasioiden asiantuntija.

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit