D. Trumpin mukaan Yhdysvallat ei myy F35:tä Turkille

- Mainonta -

Yli jälkeen 6 päivää hiljaisuutta, presidentti Trump puhui lopulta S400-järjestelmien pakkotoimituksesta Turkkiin. Mutta hänen lausuntonsa jättää Yhdysvaltain poliittisen elämän tarkkailijat kaipaamaan enemmän. Todellakin kaukana odotetusta maailmanlaajuisesta pakotesuunnitelmasta, koska lupasi useita kuukausia Yhdysvaltain hallinto ilmoitti yksinkertaisesti, että Turkki ei voi enää ostaa F35-koneita Yhdysvalloista. Ei viittausta mahdollisiin taloudellisiin sanktioihin, ei viittauksia mahdollisiin operatiivisiin pakotteisiin, Yhdysvaltain presidentti näyttää kärsivän hämmästyttävästä afasia-iskusta aiheesta.

Amerikan ulkoministeriö tuskin on asiasta sanallisempi. Toimittajat kysyivät asiasta 16. heinäkuuta, osaston tiedottaja Morgan Ortagus sanoi yksinkertaisesti, että hallinto tutki mahdollisia pakotteita, ja ohjasi toimittajia CATSAA:n tutkimukseen saadakseen selville, mitä nämä pakotteet olivat.

TF X Le Bourget Defence Newsissa | Hävittäjälentokone | Sotilaslentokoneiden rakentaminen
TF-X-ohjelman täysikokoinen malli esiteltiin vuoden 2019 Pariisin lentonäyttelyssä

Turkin puolella emme lisää öljyä tuleen. Ulkoministeriö yksinkertaisesti muistutti, että Turkki oli jo investoinut yli 2 miljardia dollaria F35-ohjelmaan ja että Turkin tilauksen peruuttaminen nostaisi automaattisesti lentokoneen yksikköhintaa.

- Mainonta -

Tosiasia on, että nyt kun Ankaralla on Yhdysvaltojen vakiintunut kanta F35:een, Turkin viranomaiset voivat neuvotella avoimesti sen käytettävissä olevista vaihtoehdoista, joita on kolme:

  • Kiihtyvyys TF-X ohjelma jonka malli esiteltiin vuoden 2019 Pariisin lentonäytöksessä, suunniteltu yhteistyössä BAen ja Rolls Roycen kanssa.
  • Mene lähemmäksi Pekingiä hankkiaksesi tai kehittääksesi FC31:n, viidennen sukupolven vientiin tarkoitetun laitteen, jonka yleisominaisuudet ovat hyvin lähellä TF-X:n ominaisuuksia.
  • Hanki Su57 Moskovasta ja kehitä TF-X yhdessä Venäjän kanssa, mikä voisi olla todellinen mahdollisuus MIG:lle, joka kamppailee kotimarkkinoillaan.

Valinta, jonka RT Erdogan tekee tässä asiassa, antaa tarkat viitteet Turkin presidentin todellisista tavoitteista. TFX:n kiihdyttäminen brittien kanssa merkitsisi deeskalaatiota kohti Natoa ja länttä yleensä. Lähentyminen Moskovan kanssa laukaisi uuden kriisin Washingtonin kanssa, jossa Turkin erittäin todennäköinen nopea irtautuminen Natosta sekä läntisestä liittoutumisesta Venäjän kanssa. Valitessaan FC31:n Ankara ottaisi väliaseman, jossa todennäköinen mahdollinen ero Natosta ja lähentyminen, ellei Kiinaan, niin ainakin Pakistaniin ja kohonneet alueelliset tavoitteet.

Yksi asia on varma, Washington on selvästi menettänyt aloitteen tässä asiassa, ja nykyään RT Erdoganilla on eniten vaihtoehtoja käytettävissään.

- Mainonta -

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit