GALILEO: Eurooppalainen satelliittinavigointijärjestelmä ei enää vastaa

Pyrkimys tasapainottaa kumppanuus Yhdysvaltojen kanssa tavoitteenaan tehdä Euroopasta riippumaton amerikkalaisesta GPS-järjestelmästä vuoteen 2020 mennessä – ainakin tarjota vaihtoehto – satelliittijärjestelmä Galileo on ollut suljettuna heinäkuun 11. päivästä lähtien. Tämä tapaus herättää todellista huolta eurooppalaisten kyvystä taata satelliittijärjestelmänsä eheys ja oma autonomia sotilaallisessa päätöksenteossa.

Lehdistötiedotteen mukaanEuroopan satelliittinavigointijärjestelmävirasto (GSA) päivätty 15. heinäkuuta 2019, eurooppalainen satelliittipaikannusjärjestelmä Galileo « sen maainfrastruktuuriin liittyvä tekninen vaaratilanne vaikuttaa tällä hetkellä "provosoinut" alkuperäisten navigointi- ja synkronointipalvelujen tilapäinen keskeytys ". Vaikka epäonnistuminen on nyt tiedossa, Euroopan komissio – ainoa, joka on valtuutettu kommentoimaan asiaa – halusi rauhoitella ja korostaa, että pilottivaiheen tarkoitus on testata järjestelmän kestävyyttä. Huomaa, että tapahtuman luonteesta tai syystä ei ole kerrottu. Itse asiassa tapaus on vakava ja tuskin peittää sen Euroopan hämmennystä, joka pyrkii vähentämään riippuvuuttaan ulkomaisista järjestelmistä.

Itse asiassa, Galileo on täydellinen esimerkki satelliittijärjestelmästä, joka tarjoaa vahvan päätöksentekokyvyn viranomaisille suvereenisti. Vaikka se on suunniteltu yksinomaan siviilikäyttöön, se tarjoaa turvallisen palvelun, joka on varattu valtion käyttöön, koska tällainen järjestelmä on yksinkertaisesti välttämätön sotilaallisiin tarpeisiin. Esimerkiksi niin kutsuttujen "älykkäiden" ohjusten ohjaaminen voidaan tehdä nykyään vain GPS-järjestelmän avulla. Näin Ranskan joukot pääsivät sopimukseen Yhdysvaltojen kanssa hyötyäkseen GPS-järjestelmänsä signaaleista, mutta amerikkalaiset pidättävät milloin tahansa oikeuden alentaa niitä. Euroopan järjestelmä kompensoi tätä riippuvuutta Galileo sen oletetaan tuovan todellista lisäarvoa, joka on keskeinen osa päätöksenteon autonomiaa.

Vaikka avaruuskuvasta on tullut olennainen väline poliittisten ja sotilaallisten päätösten tekemisessä strategisella tasolla, mutta myös alemmalla operatiivisella tasolla, emme saa unohtaa, että laitteen todellinen painopiste sijaitsee maassa. Tässä tapauksessa Fucinon asema on todellakin romahduksen keskus, ja tämä tapaus muistuttaa meitä elementistä, jota poliitikot eivät vieläkään näytä ymmärtävän: maa-asemat, mutta myös teollisuustyökalu, joka tuottaa laukaisua varten tarvittavat infrastruktuurit. Kaikki kiertoradalla olevat alustat ovat potentiaalisia ja haavoittuvia kohteita. Siten yhä vakuuttuneemman alueellisen vastakkainasettelun logiikassa on ehdoton tarve suojella avaruusinfrastruktuureja kentällä.

5277911047 d17bd1c638 b Puolustusuutiset | Avaruusvoimat | Ranska
Galileo-ohjauskeskus sijaitsee Fucinossa, Italiassa.

Tämä tapaus muistuttaa meitä sen paikan haavoittuvuudesta, joka on välttämätön jokapäiväiselle elämällemme ja taloutemme terveydelle, mutta joka on ollut aseistettuna jo useita vuosia. Yhteiskuntojemme riippuvuus avaruudesta näyttää jättimäiseltä, mutta silti uhat ja haavoittuvuudet eivät ole koskaan olleet näin merkittäviä. Tämä havainto vaatii avaruuden käyttöä koskevan oppimme tarpeellista kehitystä, koska järjestyksen varmistaminen avaruudessa tarkoittaa turvallisuuden takaamista maan päällä. Tässä suhteessa Ranskan siirtyminen kohti "hyökkäävää" avaruusoppia on menossa oikeaan suuntaan, mutta tähän aloitteeseen on välttämättä liitettävä laajamittainen avaruusstrategia yhdistettynä tavoitteitamme vastaavaan budjettiin.

HUOM: tämän artikkelin kirjoittamisen jälkeen Galileo-satelliittien signaali on palannut normaaliksi. Toistaiseksi emme vielä tiedä tämän suuren toimintahäiriön syitä.

Axel Trinquier – Euroopan puolustusasioiden asiantuntija

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit