Uhkaako Kiinan ja Venäjän sotilaallisen yhteistyön tiivistyminen länttä?

uuden Kiinan puolustus valkoinen kirja Pekingin tänään julkaisema sotilaallinen yhteistyö Venäjän kanssa on strategista ja vaatii tiivistää suhteita Moskovaan, lukuisten yhteisten harjoitusten, yhteisen toimintasuunnittelun ja laajan teknologisen yhteistyön kautta.

Tämä ilmoitus tuskin on yllättävää ottaen huomioon viime kuukausien ilmoitukset ja toimet, kuten kiinalaisen prikaatin osallistumisenharjoitus Vostok 2018, maa-asemien ristiinkäyttö GLONASS- ja BEIDOU-lokalisointipalvelujen parantamiseksi ja vahvistamiseksi näissä kahdessa maassa, kansainväliset kannat, jotka on usein linjassa YK:n kanssa, sekä lukuisat kahdenväliset tapaamiset valtioiden ja armeijoiden korkeimmilla tasoilla. Tähän lisätään 2 kiinalaisen H-6:n ja 2 Tu95MS-karhun yhteistoiminta sekä A50 Mainstay Venus lähellä Etelä-Korean ilmatilaa, Mainstay astui siihen jopa kahdesti, mikä osoittaa molempien maiden strategisten joukkojen korkeaa operatiivista valmistelua ja yhteistyötä.

Tämä lähentyminen nähdään huolestuneena Washingtonissa. Niinpä amiraali Philipp Davidson, Yhdysvaltain laivaston Tyynenmeren teatterin komentaja, uskoo siihen Kiina pystyi nyt haastamaan Amerikan vallan läntisellä Tyynellämerellä, ja että vuoteen 2030 mennessä Kiinan laivastojoukot pystyvät haastamaan Yhdysvaltain merivoimat kaikkialla Indo-Pacific Theaterissa. Hän viittaa erityisesti Pekingin Silkkitie-hankkeen käyttöön taloudellisesti alistettuja maitastrategisten tukikohtien saamiseksi, jotka mahdollistavat merivoimien ilmailurakenteen luomisen koko alueelle.

Liaoningin lentotukialus J15:llä ja Z8:lla kannella Defense Analysis | Asevoimien budjetit ja puolustusponnistelut | Konfliktit ja jännitteet
Kiinan laivastovoima riittää nyt haastamaan Yhdysvaltain laivaston osissa Länsi-Tyynenmerta

Tämä Kiinan sotilaallisen voiman nopea vahvistuminen, joka liittyy Venäjään (pääasiassa maavoimien osalta), tekee pelkää Pentagonissa "kaksoisrintaman" ilmaantumista, joka pakottaisi Yhdysvallat jakamaan joukkonsa Euroopan ja Tyynenmeren välillä, kun taas kaikkien sen joukkojen olisi kyettävä hillitsemään Kiinan valtaa. Lisäksi tämä sama kaksoisrintaman pelko toi korkeimman Yhdysvaltain sotilasviranomaiset hillitsevät presidentin kiusausta Iranin vastaisen väliintulon uhkana on sellainen konflikti, jossa on riski juuttua ja siten kiinnittää merkittävä osa mahdollisesti välttämättömistä Yhdysvaltain joukkoista kahdelle päärintamalle.

Halusimme tai emme, maailmanlaajuinen geopoliittinen liikerata näyttää olevan siirtymässä kohti uutta kaksijakoisuutta, jossa kiinalais-venäläisen parin ympärille on järjestetty blokki ja Yhdysvaltojen, Euroopan ja rauhanomaisten liittolaisten ympärille. (Japani, Australia, Etelä-Korea). Uusien pankki- ja vaihtomekanismien luominen Venäjän, Kiinan ja niiden liittolaisten välille on sinänsä tärkeä askel kohti tätä jakautumista. Mutta kun taloudellinen vaihto näiden kahden blokin välillä oli rajallista kylmän sodan aikana, ne ovat nyt erittäin tärkeitä ja strategisia. Näin ollen Eurooppa on pitkälti riippuvainen Venäjästä kaasuntuonnin osalta, viimeksi mainittu riippuu tästä viennistä, joka muodostaa merkittävän osan valtion budjetista. Samoin Kiinalla on merkittävä osuus länsivaltioiden, myös Yhdysvaltojen, veloista, mutta samalla se on riippuvainen viennistään Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin talouden ylläpitämiseksi.

Nykyään syntymässä oleva maailma ei siis luultavasti ole kylmän sodan toisto, vaan uusi aikakausi, joka määrittelee omat koodinsa ja jossa on luultavasti vahva kaksijakoisuus puheiden ja toimien välillä kansainvälisellä näyttämöllä sekä näiden maiden välisen kaupallisen vaihdon välillä. jatkuu, jopa voimistuu.

Presidentti Xi Jinping kokouksessaan asevoimien kanssa Puolustusanalyysi | Asevoimien budjetit ja puolustusponnistelut | Konfliktit ja jännitteet
Varallisuuden tuotannon lisääntyminen Kiinassa on mahdollistanut maan merkittävän sotilaallisen voiman lisäämisen

Konfliktin riskejä ei kuitenkaan vähennetä, taloudelliset pakotteet voivat nyt esiintyä casus bellinä oikeuttaa aseisiin palaamisen. Kuten Kiinassa näemme, keskiluokan syntyminen ja kaupan lisääntyminen eivät ole "pehmentäneet" maan hallitsevien voimien asemaa. Päinvastoin, ne tekivät mahdolliseksi lisätä nopeasti käytettävissä olevia keinoja sekä tieteellistä ja teknologista perustaa johtavan sotilasjoukon muodostamiseksi, joka nyt pystyy haastamaan länsimaisen vallan.

Tämä kiistaton havainto näkyy epäonnistumisena "rauhan edut" -doktriinille, joka loi suhteen kansalaisten ja keskiluokkien rikastumiseen sekä kansainvälisen tilanteen jännitteiden lieventymiseen. Kiinan, Venäjän, Turkin, Pakistanin ja Intian sotilaallisen voiman kehitys osoittaa, että näin ei ole, vaan päinvastoin, tuotetun vaurauden lisääntyminen johtaa puolustukseen osoitettujen resurssien huomattavaan kasvuun ja itse asiassa. , valtioiden välisten jännitteiden palautuminen.

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit