Tarvitaanko Ranskassa uutta puolustusta koskevaa valkoista kirjaa?

Kun hän astui virkaan, armeijan uusi esikuntapäällikkö, kenraali Burkhard julisti, että korkean intensiteetin taistelusta oli nyt tullut todennäköinen hypoteesi ja että sen vuoksi oli välttämätöntä jatkaa sitä. Lopuksi jotkut sanovat... Tehdyn postulaatin perusteella voimme vain todeta, että Ranskan armeijoiden käytettävissä olevat muodot ja keinot sopivat erittäin huonosti tämäntyyppiseen toimintaan. Vielä pahempaa on, että vaikka LPM2019-2025 esitetään ratkaisuna kaikkiin kansallisten asevoimien ongelmiin, se tarjoaa hyvin vähän vastausta. Ja tämä on aivan normaalia, koska nykyinen LPM, kuten sen puitteena toiminut vuoden 2017 strateginen katsaus, perustuvat molemmat perustamisasiakirjaan, vuoden 2013 valkoiseen kirjaan turvallisuudesta ja maanpuolustuksesta, asiakirjaan, jota se ei nykyään enää ole. sopusoinnussa maailman geostrategisten ja toiminnallisten realiteettien kanssa.

On sanottava, että LBSDN2013 syntyi hyvin erityisellä hetkellä. Sen laatiminen aloitettiin itse asiassa presidentti Hollanden voiton jälkeen vuoden 2012 vaaleissa, ja se oli edelleen hyvin täynnä paradigmoja, jotka johtuivat Sarkozyn viisivuotiskauden massiivisesta lukumäärän ja resurssien deflaatiosta. Lisäksi se muotoutui, kun Ranska ja Eurooppa olivat keskellä valtionvelan aiheuttamaa talouskriisiä, ja avainsana oli silloin ”talous”. Puolustus ilmestyi tuolloin kahteen osaan jaettuna työkaluna:

  • Pelotevoimat, jotka edustivat maan henkivakuutusta kolmannen maan järjettömän teon edessä
  • Perinteiset joukot, jotka organisoituivat retkijoukkojen muodossa ja joiden oli tarkoitus varmistaa Ranskan valtaprojisointi liittoutumassa kansainvälisen järjestyksen ylläpitämiseksi.

Puolustusministeri JY Le Drianin ja silloisten esikuntapäälliköiden osallistumisen ansiosta LBDSN2013 välttyi tiukasti putoamasta Bercyn ehdottamaan "Z"-suunnitelmaan, joka edellytti armeijoiden supistamista 150.000 50.000 mieheen. 2013 200.000 miehen retkikunta, erikoisjoukot sekä ilma- ja merivoimat, jotka on sovitettu matalan ja keskitehoisen teatterin käyttöön ilman strategista autonomiaa. Kaikesta huolimatta LBDSN 70.000 rakennettiin hyvin rajoitettuun muotoon, vain 1 15 miehestä, mukaan lukien maaoperaatiojoukot, jotka on vähennetty 185 XNUMX mieheen, merivoimat, jotka on rajoitettu yhteen lentotukialukseen ja XNUMX fregattiin, sekä ilmavoimat, joissa oli vain XNUMX metsästäjää. Lisäksi raskaat omaisuuserät, kuten panssarivaunut, raskaat tykistöjärjestelmät, hävittäjät ja taistelulentokoneet, rajoitettiin tiukimpaan minimiin, jotta ne säilyttäisivät kovalla työllä ansaitun tietotaidon ja kykenisivät tarvittaessa osallistumaan liittoutumiin.

Air Force Mirage2000D turvallinen partio Sotilaalliset liittoutumat | Puolustusanalyysi | Asevoimien budjetit ja puolustusponnistelut
Ilmavoimien Mirage 2000D:n tänä vuonna alkanut modernisointi ei sovellu koneen käyttämiseen korkean intensiteetin teattereissa.

Todellisuus ei kuitenkaan kestänyt kauan palauttaakseen maan takaisin sen maailman ankariin todellisuuksiin, jossa toimimme. Valkoisen kirjan muste ei ollut vielä kuivunut, kun Ukrainan kriisi alkoi, kun Venäjä liitti Krimin ja alkoi konflikti Donbassissa. Samaan aikaan Ranska puuttui sotilaallisesti Maliin ja Keski-Afrikkaan. Vuotta myöhemmin tapahtuivat Pariisin hyökkäykset, Venäjän väliintulo Syyriassa ja Kiinan vallan alkaminen Kiinan merellä. Muutamassa vuodessa kävi selväksi, että Venäjä, Kiina, Turkki, mutta myös Intia, Pakistan ja Yhdysvallat olivat siirtyneet uuteen kansainvälisten jännitteiden aikakauteen, kun valtioiden välisten konfliktien haamu on ilmaantunut uudelleen.

LBDSN2013:a ei kuitenkaan asetettu kyseenalaiseksi, vaikka se oli rakennettu postulaattien pohjalta, jota nyt oli ilmeistä, että niitä ei enää sovellettu. Ja sen ajan poliittiset päätökset keskittyivät henkilöstön deflaation moratorioon ja muutamien symbolisten ohjelmien käynnistämiseen, jotka tähtäävät aina samaan koalitiotoiminnan tavoitteeseen ja matalan tai keskitason intensiteetin sitoumuksiin.

Vuoden 2017 presidentinvaalikampanjan aikana puolustus oli yksi kampanjan teemoista, ja useimmat ehdokkaat sisälsivät ohjelmassaan toiveen nostaa puolustusbudjetti 2 prosenttiin bruttokansantuotteesta, kynnys, jonka relevanssi on hyvin kyseenalainen, mutta joka on esitetty useita vuosia kansallisen turvallisuuden alfana ja omegana. Valituksensa jälkeen presidentti Macron määräsi laatimaan strategisen katsauksen, joka toimisi puitteena vuosien 2019–2025 sotilaallisen ohjelmointilain laatimiselle. Mutta tätä strategista katsausta rajoitti kaksi toimeenpanovallan asettamaa tiukkaa paradigmaa:

  • Armeijan budjettirajan 2 % BKT:sta noudattaminen LPM:n lopussa
  • Yhdenmukaisuus LBDSN2013:n määrittämän muodon kanssa

On selvää, että tässä yhteydessä strategisen katsauksen kiinnostus oli hyvin rajallinen, koska strateginen päätelmä kirjoitettiin ennen kuin se edes laadittiin. Ja itse asiassa tuloksena oleva LPM kärsi samasta stigmasta kuin aiemmat ohjelmointilait. Se suunniteltiin varmasti asevoimien resurssien pääomapohjaa lisäämällä asevoimien budjetin ilmoitetulla 1,7 miljardilla eurolla vuodessa vuoteen 2023 asti, mutta nämä varat keskitettiin vähäintensiteettisiin tehtäviin, kuten johon Ranska osallistuu Etelä-Saharan vyöhykkeellä tai Levantilla.

Fregatti 22Languedoc22 yksi 6 1. luokan fregateista FREMM Sotilasliitot | Puolustusanalyysi | Asevoimien budjetit ja puolustusponnistelut
Ranskan laivasto on useiden vuosien ajan arvioinut 1. luokan fregattien tarpeen 24 yksiköksi verrattuna LBDSN15:n ja LPM2013-20219:n suunnittelemiin 2025 yksikköön.

Lisäksi viimeaikaiset esimerkit ovat osoittaneet, että koalitiotoiminnan lähtökohta voi olla myös epävarma, kuten kuninkaallinen laivasto nykyään kokee. Euroopan pääkaupunkien agendat voivat poiketa Pariisin asialistasta, tai yksinkertaisemmin sanottuna pääkaupungeilla ei ehkä ole resursseja omistautua koalition tehtävään. Muistakaamme tässä yhteydessä, että kun Ranska käynnisti Serval-operaation Malissa, vain Belgia lähetti joukkoja (SAR-helikoptereita) Ranskan joukkojen tukemiseksi Malin maaperällä. Ranska ei kuitenkaan ollut eristyksissä, koska useat Euroopan maat ja Amerikan liittolainen tarjosivat valtavaa logistista tukea ranskalaisten joukkojen sijoittamiselle. Sama tilanne oli Keski-Afrikassa, missä Georgia oli ainoa maa, joka lähetti joukkoja ranskalaisten yksiköiden rinnalle.

LBSDN2013:n asettamien tiukkojen kehysten edessä, joita RS2017 ei ole muuttanut, Ranskan esikuntapäälliköt ovat hiljattain alkaneet korostaa käytössään olevia liian rajallisia keinoja kohdata nykyisiä ja tulevia puolustushaasteita, kuten CEMA ja CEMAT, jotka viittasi voimakkaiden konfliktien uusiutumiseen, CEMM, joka huomautti pintataistelulaivaston liian rajallisesta koosta, ja CEMAE, joka pahoitteli muutama päivä sitten liian vähäistä määrää. Rafale varmistaakseen strategisten ilmavoimien tehtävät. Ottaen huomioon tiukat puitteet, joissa esikuntapäälliköt voivat ilmaista itseään, on ilmeistä, että ongelma on yhä kiireellisempi ja keinojen puute ja riskitietoisuus poliittisella tasolla loi tänään todellisen huolen.

Tässä yhteydessä vaikuttaa ilmeiseltä, että maanpuolustusta ohjaava asiakirja, valkoinen kirja, on uudistettava, ja riskit ja tarvittavat keinot on etukäteen objektiivisesti analysoitu strategisen katsauksen muodossa. Erottamalla lähestymistavat toisaalta analysoidaan ja ilmaistaan ​​objektiiviset tarpeet strategisen katsauksen ja valkoisen kirjan muodossa, joka muodostaa poliittisen vastauksen näihin tarpeisiin, sekä niihin liittyvien päätösten tehokkuuteen, mutta myös vastuuseen. Puolustuskansallinen tulee selkeästi esiin, mikä saattaisi lisäksi kannustaa johtoa tutkimaan vakavasti uusia taloudellisia ja budjettikeinoja puolustustarpeiden rahoittamiseen.

- Mainonta -

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit