Kiina: strategiset tavoitteet uusien silkkiteiden ulkopuolella?

Asetettuaan sotilastukikohdan Djiboutiin vuonna 2017, Kiina näyttää haluavan lisätä läsnäoloaan Kiinan meren ulkopuolella ja strategisten niin kutsuttujen silkkikauppareittien ulkopuolella. Wall Street Journalin [efn_note]The Wall Street Journalin mukaan 22. heinäkuuta 2019: " Kambodžan laivaston etuvartiotarjous edistää Kiinan pyrkimystä sotilasverkostoon »[/efn_note] Kiinan ja Kambodzan välinen salainen sopimus antaisi Pekingille mahdollisuuden ottaa Reamin laivastotukikohta hallintaansa ja sijoittaa sinne sotalaivoja seuraavien 30 vuoden ajan. Kambodža ei kuitenkaan esitä uusien Silkkiteiden puitteissa mitään strategista etua.

Uudet silkkitiet rakentuvat kuuden käytävän ympärille, joista yksi tunkeutuu Indokiinan niemimaalle. Sinänsä Kunming-Singapore-akseli tarjoaa pääsyn Intian valtamerelle maateitse. Tämä on suuri etu, koska sen avulla voidaan kuljettaa tavaroita samalla kun vältetään epävakaa ja kiistanalainen Etelä-Kiinan meri. Tämä akseli sijaitsee Kambodžan alueen länsipuolella ilman, että se koskaan tunkeutuu siihen. 

Eikä Sihanoukvillen satama puolestaan ​​ole kiinnostava uusien Silkkiteiden kannalta. Kaupalliset alukset ja öljytankkerit voivat luonnollisesti ylittää Malakan salmen ilman, että niiden tarvitsee rantautua lähellä Kambodžan rannikkoa tai kulkea yhden sen sataman kautta.

Mapcambodia Defense News | Kambodža | Joukkojen sijoittaminen – Jälleenvakuutus

Kambodžan perustuslaki[efn_note]Perustuslain 53 artikla: "Kambodžan kuningaskunta ei salli ulkomaisten sotilastukikohtien sijoittamista alueelleen"[/efn_note], joka kieltää vieraiden joukkojen sijoittamisen sen maaperälle, sen hallitus on kiistänyt nämä väitteet . Kambodžan taloudella Kiinan perfuusion alaisena ei kuitenkaan olisi keinoja hylätä tällaista pyyntöä: Maailmanpankin raportin mukaan [efn_note]World Bank Group, toukokuu 2019: " Kambodžan talouspäivitys »[/efn_note] pääomavirrat suorien ulkomaisten sijoitusten muodossa tulevat suurelta osin Kiinasta. Ja maa, jonka talous on riippuvainen muun muassa matkailusta, toivottaa pääasiassa kiinalaiset tervetulleiksi.

Huolimatta äskettäin julkaistusta Kiinan puolustuksen valkoisesta kirjasta[efn_note]Kymmenes valkoinen kirja, 2019: " Kiinan kansallinen puolustus uudella aikakaudella »[/efn_note] joka muistuttaa, että Kiina "ei koskaan etsi hegemoniaa, laajentumista tai vaikutusalueita", voidaan siksi ihmetellä, miksi Kiina heijastaisi laivastonsa alueelle, joka ei kulje strategisen kaupallisen akselin kautta?

Sen läsnäolo Thaimaanlahdella antaisi sille mahdollisuuden olla vahvempi Etelä-Kiinan meren hegemonisten suunnitelmiensa puitteissa, turvata paremmin kalavarojaan tai jopa mahdollistaa kiinalaisten yritysten hyödyntää alueella olevia hiilivetyjä. Se muodostaisi myös toisen etulinjan konfliktissa Vietnamin kanssa.

WeiFengheNgoXuanLich Defense News | Kambodža | Joukkojen sijoittaminen – Jälleenvakuutus
Kenraali Wei Fenghe (vasemmalla) ja hänen vietnamilainen kollegansa kenraali Ngo Xuan Lich keskustelevat Etelä-Kiinan meren asioista Hanoissa toukokuussa

Huomaa, että vuoden 2019 Kiinan puolustusvalkoisessa kirjassa painotetaan enemmän Kiinan etujen puolustamista ulkomailla kuin vuonna 2015. Ja vaikka kyse on kansainvälisestä yhteistyöstä ja monenvälisyydestä, raportissa mainitaan, että "ulkomaan operaatioiden ja tuen aukkojen täyttämiseksi , Kiina kehittää merentakaisia ​​logistiikkatiloja."

Kaavaa käytetään monikkomuodossa: läsnäolo Djiboutissa olisi siksi vain ensimmäinen pelinappula laajemmassa projektiosuunnitelmassa, joskus jopa kauppareittien suojauslogiikan ulkopuolella. Varmasti Kiina heijastaa yhä tehokkaampaa sotilaallista laivastoaan tukeutumalla helmikaulaketjustrategiaan[efn_note]Helmikaulakorustrategiaan (in Englanti : String of Pearls) on ilmaisu, joka kuvaa asennusta Kiinan laivasto tukipisteitä ("helmiä") tärkeimpien merenkulun toimitusreittien varrella[/efn_note] ja joskus jopa sen ulkopuolella, kuten Kambodžan tapaus osoittaa.


David Furcajg – Uusien Silkkiteiden ja Kiinan geostrategisen vaikutuksen asiantuntija

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit