Intia vahvistaa merenkulkuyhteistyötä Burman kanssa

Intia ja Burma (Myanmar) allekirjoittivat 29. heinäkuuta sotilaallisen yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on lisätä yhteistä puolustustaan. Kenraali Min Aung Hlaing, Burman puolustuksen johtaja, tapasi erityisesti amiraali Karambir Singhin, joka johtaa Intian merivoimia.

Meriyhteistyö maiden välillä onkin ollut yksi sopimuksen tärkeimmistä kehittämisalueista. New Delhi ja Naypyidaw (Burman pääkaupunki) ovat siten ilmaisseet halunsa kehittää yhteistä merivalvontaa Bengalinlahden alueelle, tehdä yhteistyötä merenkulun infrastruktuurin luomiseksi tai vahvistaa puolustusyhteistyötään.

Näissä kokouksissa päätettiin myös, että Intia toimittaa Burmaan ensimmäisen sukellusveneensä: Kilo-luokan sukellusveneen, jonka Neuvostoliitto on valmistanut ja jonka Intia osti 1980-luvulla. Kun sukellusvene on kunnostettu, se toimitetaan Burmaan vuoden 2019 aikana ja se palvelee koulutusaluksena tulevien sukellusveneiden koulutukseen, jonka tarkoituksena on myöhemmin hankkia nykyaikaisempia rakennuksia laivaston muodostamiseksi. Naypyidaw suorittaa aluksen maksun käyttämällä Intian tarjoamaa erityisluottoa, jotta Burma voi modernisoida armeijansa. Intia pyrkiikin pääsemään lähemmäs Burmaa tasapainottaakseen Kiinan läsnäoloa siellä (New Delhi on yksi sen tärkeimmistä asetoimittajista Kiinan, Venäjän ja Israelin ohella).

Myanmar JF 17 Defense News | Puolustussopimukset ja tarjouspyynnöt | Käytetyt puolustusvälineet
Myanmarin ilmavoimat ovat jo vastaanottaneet 6 kpl 16 tilatusta kiinalais-pakistanilaisesta JF-17:stä

Etelä-Aasian ja Kaakkois-Aasian yhdistävä Burma on Intian ja Kiinan välisen vaikutusvaltataistelun ytimessä; tarkemmin sanottuna Arakan (tai Rakhinen osavaltio), joka sijaitsee Burman rannikolla. Kiinalle Arakan on äärimmäisen strateginen: se kuljettaa öljyä Persianlahdelta suoraan Kiinan Yunnanin alueelle Kyaukphyun satamasta tulevia putkia pitkin ilman, että se joutuisi kuljettamaan sitä salmen läpi Malakasta. Loogisesti Arakanin alue on siksi olennainen osa tulevaa kiinalaista "helminauhaa".

Intia näkee alueen myös paikallisen geopolitiikan hermokeskuksena. Arakanin rannikko muodostaa yhden Bengalinlahden päärajapinnasta; Myös Intian vaikutusvallan kehittäminen on elintärkeää, jotta vältytään liian voimakkaalta Kiinan läsnäololta. Siksi Burman rannikon ja Bangladeshin integroiminen vahvaksi talousalueeksi on välttämätöntä New Delhille. Tästä syystä Intia panostaa voimakkaasti Kaladan-projektiin, jonka tavoitteena on yhdistää Arakanin pääkaupunki Sittwe Mizoramin osavaltioon (joka sijaitsee Koillis-Intian syrjäisillä alueilla). , mutta myös tärkeimpiin satamiin Kalkuttaan ja Chennaihin. sen itärannikolla.

Kyaukphyun satamaputket Puolustusuutiset | Puolustussopimukset ja tarjouspyynnöt | Käytetyt puolustusvälineet
Kyaukphyun satamassa on putkistoja, jotka toimittavat tavaraa Yunnanin alueelle Kiinan kansantasavallassa

New Delhin haaste on siis kolmiosainen: Kiinan kasvavan vaikutusvallan torjuminen alueella, yhtenäinen tila, joka muodostaa portin (ja valvonnan) Malaccan salmeen, ja lopuksi avata sen koillisosavaltiot (joka koostuu Arunachal Pradeshista, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland ja Tripura). 70- ja 80-luvuilla väkivallan aaltojen ylittämät koillisalueet ovat edelleen historiallisesti ja kulttuurisesti vastustuskykyisiä integraatiolle Intiaan, jonka kiintymys pakotti brittiläinen kolonisti ja sitten uusi Keski-Intian valta. Jännitteet ovat edelleen elossa siitä lähtien, kun vuonna 2015 Naga-separatistit (Nagalandin pääetninen ryhmä, joka on myös muissa koillisosavaltioissa ja Burmassa) käynnistivät sarjan hyökkäyksiä Intian turvallisuusjoukkoja vastaan.

Sisämaaton ja taloudellisesti pysähdyksissä oleva koillinen voisi siten muodostaa mahdollisen vaikutusvallan Burmassa ja Bangladeshissa jo olevalle Kiinalle. Tästä syystä New Delhin on kiireesti vauhditettava Bengalinlahden taloudellista, turvallisuutta ja merenkulkua.

Robin Terrasse – Silkkitien analyytikko

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit