Yhdysvaltain merivoimien ilmailu osallistuu "sota-eleihin"

Yhdysvaltain laivasto varustaa EA-18 Growler elektronisen sodankäyntilentokoneensa uuden sukupolven NGJ-MB podilla. Raytheon-konsernin toimittamat kotelot ovat toimintatestausvaiheessa. Tämä hankinta osoittaa laivaston voiman kasvun ymmärtääkseen sen todennäköisten tulevien toimintapaikkojen sallimattomuuden

Sallivuudesta radikaaliin tilojen riitautukseen.

Kylmän sodan päättyminen synnytti hajanaisen, epävakaan ja kriisialttiisen globaalin geostrategisen kontekstin. Länsi-armeijat ja erityisesti Yhdysvaltain armeija muuttivat työllisyysparadigmojaan kohdatakseen päätellyt haasteet. Atlantin ja Keski-Euroopan massiivisista ja panssaroiduista hankkeista käsitys asevoimien työllistämisestä siirtyi voiman (laivastolentoryhmä, strategiset pommikoneet jne.) ja voiman (maayksiköt ja niiden tuki jne.) projisointiin. Expeditionary logiikka. , missä tahansa päin maailmaa. Tämä kehitys korreloi erittäin selvän teknologisen kehityksen kanssa koko kapasiteettispektrissä, erityisesti tietojärjestelmissä (NICT[efn_note]New Information and Communication Technologies[/efn_note]); joka johti Revolution in Military Affairs (RMA), joka antoi nykyisen muotonsa sotilastiedustelulle ja konfliktien johtamiselle strategisesta tasosta taktiselle tasolle: toteutui C4ISR-järjestelmissä[efn_note]Komento, valvonta, viestintä, tietokone, Tiedustelu, valvonta, tiedustelu[/efn_note]. Tämä verkostokeskeisen sodankäynnin konsepti yhdistettynä retkikuntalogiikkaan varmisti läntisille armeijoille Amerikan armeijan johdolla ratkaisevan sotilaallisen ylivoiman, joka mahdollisti sen, että se pystyi puuttumaan operaatioihin sallivissa ja puoliksi sallivissa teattereissa. Toisin sanoen konfliktivoimakkuudella mitättömästä alhaiseen: sissisota, terrorismi, keskinkertaisen arvon yksiköt jne. Sen mukana ei ole kilpailua tai sitä ei kiistetä kolmannessa ulottuvuudessa: heikosta nollaan ilmatorjuntakykyjä, vähän tai ei ollenkaan ilmapuolustuslentokoneita. Tapaukset 2nde ja 3. Persianlahden sota (1991 ja 2003), Kosovo (1999), Afganistan (2002), Libya (2011) ja Mali (2013), ovat symbolisimpia.

Growler Kosovon puolustusanalyysi | Viestintä- ja puolustusverkot | Syyrian konflikti
Yhdysvaltain laivaston Prowler EA6:t suorittivat suurimman osan Jamming-tehtävistä Kosovon sodan aikana. Täällä 2 Growleria lähtee lentoon Avianon Naton tukikohdasta Italiasta

Kuitenkin paluu Venäjän strategiseen vahvuuteen (Syyria 2014), Kiinan massiivinen ja nopea uudelleenaseistuminen ja siten niiden kyky aseistaa kumppaneitaan (Iran jne.) pyrkii kuitenkin muuttamaan tilannetta. Niiden tehon kasvu merkitsee C4ISR-järjestelmien tarjoamisen lisäksi vakavia A2/AD-ominaisuuksia (Anti-Access/Aerial Denial). Nämä valmiudet pystyvät estämään tai tekemään vaaralliseksi retkikuntajoukkojen ja sen logistiikan pääsyn tietylle operaatioalueelle uhkaamalla jälkimmäistä pitkiä matkoja (laivojen torjuntaohjukset, vahvistetut merivoimavarat, pitkän kantaman laivojen vastainen puolustus). antenni…). Ne myös rajoittavat toimintavapautta, kun kyseiset joukot on otettu käyttöön (suuret maayksiköt, tehokkaat maa-ilma-ohjukset, ilmaisinjärjestelmät, elektroniset sodankäyntiominaisuudet, kyberhyökkäykset, tuki ja moderni ilmapuolustus jne.). Kaikki on integroitu integroituihin ohjaus- ja ohjausjärjestelmiin. Tämän tyyppistä toimintateatteria pidetään "ei-sallittavana"[efn_note] On huomattava, että ei-permissiivisuuden kirjo sellaisena kuin se on esitetty, ei ole kehittymässä ja todennäköisesti vaihtelee teatterista riippuen järjestelmistä maalaismaisista kielloista erittäin teknisesti edistyneisiin. , joka sisältää erilaisia ​​tutkimuskoot.[/efn_note].

Kysymys sähköisestä sodankäynnistä kolmannessa ulottuvuudessa

Elektroninen sodankäynti koskee ROEM:ää (sähkömagneettista älykkyyttä). Se koskee sähkömagneettisten signaalien havaitsemista (ilmatorjunta- ja puolustustutkat, ilma-, meri- tai maaalustat jne.), viestinnän kuuntelua ja tarvittaessa niiden häirintää tai jopa päihtymistä. Tämä on esimerkiksi EC-130:n rooli Yhdysvaltain armeijassa. Elektroniseen sodankäyntiin kuuluu myös hyökkäävä komponentti: viestintä- ja ilmaisuvälineiden huononeminen tai tuhoaminen, hyökkäävä häirintä, maatutkien tai jopa ROEM-satelliittien tuhoaminen jne.

Nämä valmiudet ovat perustavanlaatuisia ei-sallivassa ympäristössä ja erityisesti SEAD (Suppression Enemy Air Defence) -tehtävissä ja siten ilmaylivoimassa. Jälkimmäisen takaaminen on elintärkeää kiistanalaisen toimintateatterin sisäänpääsyssä ja sen hallitsemisessa. Todellakin, kolmas ulottuvuus on teatterin ISR-välineiden ensisijainen kantaja; integroiminen C4ISTAR-järjestelmään[efn_note]ISR-järjestelmät, jotka integroivat Kohdennus (dynaaminen reaaliaikainen kohdistus) ja Assess (iskujen vaikutusten arviointi) parametrit. Tämä on OODA-silmukan dynamisointi, jonka mahdollistavat muun muassa taisteludroonien kiertoradat [/efn_note], se on elintärkeää reaaliaikaisessa tiedonsiirrossa kaikkien teatterin toimijoiden välillä ja toimintojen tempon ohjauksessa OODA:n päätöksentekosilmukan kautta (havainnointi, suuntautuminen, päätös, toiminta). ilma-aluksen havaitsemisvälineiden ja maa-ilma-ohjusakkujen tuhoaminen SEAD-tehtävien avulla mahdollistaa kolmannen ulottuvuuden takaavan maa- ja merivoimien toimintavapauden: vastustajan sähkömagneettinen sokaisu, kommunikaatioiden riistäminen, maatuki (CAS: " Close Air Support"), vihamielisten lentokenttien tuhoaminen ja mahdollisten ilmahyökkäysten estäminen. Tämä yhdistetty aseohjaus mahdollistaa sitten 3. ulottuvuuden kautta maan valloittamisen ja pitämisen sillanpäästä EFR:ään johtavien elintärkeiden alueiden hallintaan ( Haluttu loppuvaikutus). Se takaa myös meri- ja lentologistiikan turvallisuuden ja lisää teatterissa läsnä olevia voimia.

EA18 Growler Harm analysoi puolustusta | Viestintä- ja puolustusverkot | Syyrian konflikti
EA18 Growler – AGM88 Harm -pari on nykyään yksi NATO:n tehokkaimmista ratkaisuista SEAD-tehtäviin.

Elektroniset sodankäyntitehtävät, mukaan lukien SEAD-tehtävät, kuuluvat EA-18 Growlerin ja sen uuden NGJ-MB-kotelon ominaisuuksiin. Yhdessä lentokoneen muiden antureiden kanssa sen hyödyllisyys ilmenee suuressa osassa lentokoneen käyttöaluetta: vihamielisten tutkien ja viestintälähettimien heikkeneminen, tuki syväiskuoperaatioille, hyökkäävä häirintä, merisodan tukeminen, lähitaistelutuki, estooperaatiot. ja läpitunkeva saattaja. Growler on myös varustettu AGM-88HARM-tutkantorjuntaohjuksilla, jotka ovat sen suosikkiase. Siitä lähtien EA-18 Growler pystyy jatkamaan SEAD-tehtäviään ja vahvistamaan tukensa joukkoille havaitsemisen ja hyökkäävän häirinnän avulla. Tämä Growlerin kykyjen parannus ei ole triviaali. Se ilmentää amerikkalaisten tietoisuutta uudesta strategisesta ympäristöstään. Ja sen halu säilyttää toiminnallinen etunsa. Se on lisäsignaali kiinalaisille, venäläisille ja iranilaisille kilpailijoilleen.

Ranskan armeija: mitä ominaisuuksia spektrillä?

Ranskan armeijan käsite voimasta ja voiman projisoinnista on nimeltään "First Entry". Eli kyky projisoida itseään autonomisesti (operaatio Serval ja sitten Barkhane vuonna 2013) tai "runkovaltiona" (operaatio Harmattan vuonna 2011) sallivassa tai puolisallivassa toimintateatterissa. Jos se hallitsee koko spektrin kykyjä, siitä huolimatta resurssit puuttuvat spektrin syvyydestä (määristä), mikä rajoittaa erittäin vakavasti sen kykyä puuttua yksin ei-sallittavaan teatteriin[efn_note]Teknisesti ja numeerisesti vain Yhdysvallat-Yhdysvallat. todennäköisesti pystyvät tekemään niin.[/efn_note], ja siksi korkean intensiteetin konfliktin yhteydessä. Se pysyy kuitenkin erittäin tiukassa kansakuntien klubissa, jotka hallitsevat nämä strategiset hyödyllisyysominaisuudet.

Spectra Rafale Puolustusanalyysi | Viestintä- ja puolustusverkot | Syyrian konflikti
SPECTRA elektroninen puolustusjärjestelmä Rafale Nykyään se on ainoa ranskalaisille lentokoneille saatavilla oleva suoja kehittyneiden ilmatorjuntajärjestelmien torjumiseksi.

Mitä tulee elektroniseen sodankäyntiin, Ranska on kokemassa vallan nousua, vaikka se kärsii joistakin puutteista. Sen ROEM-ominaisuudet kolmannessa ulottuvuudessa saadaan kahdella C-3 Gabrielilla (viestinnän salakuuntelu, sähkömagneettisten signaalien havaitseminen jne.), jotka korvataan pian kolmella Falcon 160X:llä. Voidaan mahdollisesti mainita Atlantique II:n kuunteluominaisuudet, merivalvontalentokone, joka pystyy toimimaan myös aavikkoympäristöissä. Mitä tulee avaruuskomponenttiin, Ranskan kykyjä parantaa huomattavasti CERES-satelliittikonstellaatio. Ongelma piilee kuitenkin elektronisessa sodankäynnissä taktisella tasolla. Sen jälkeen kun Jaguars ja AS-8 Martel tutkantorjuntaohjukset poistuivat käytöstä vuonna 1999, Ranska on suurelta osin menettänyt hyökkäyskykynsä, mutta myös SEAD-kykynsä. Heikentyneet ratkaisut ovat edelleen mahdollisia, mutta ne eivät kuitenkaan riitä turvaamaan toimintavapautta kolmannessa ulottuvuudessa ei-sallivassa teatterissa. Ilmavoimat asettavat selviytymisen etusijalle Thalès Fire Line Protection and Avoidance Systemin (SPECTRA) avulla, joka varustaa Rafales. Tällä järjestelmällä on hyvä suorituskyky puolustavassa häirinnässä, houkuttimissa ja havaitsemisessa, mutta joidenkin mielestä se on riittämätön verrattuna kestävämpiin uuden sukupolven järjestelmiin, kuten venäläiseen S-400:aan. Se on edelleen riittämätön, kun halutaan tunkeutua teatteriin, jolle on tunnusomaista vahvat yleiset A2/AD-ominaisuudet.


Pierre D'Herbes – Elektronisen sodankäynnin analyysi

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit