Tuonnin korvaaminen Venäjän puolustusteollisuudessa: haasteet ja saavutukset

Neuvostoliiton eri tasavaltojen välillä Stalinin ajoilta lähtien järjestetyn työnjaon tarkoituksena oli edistää taloudellista keskinäistä riippuvuutta kulttuurisesti ja etnisesti hajanaisen poliittisen rakenteen lujittamiseksi. Neuvostoliiton hajoamisen ja 1990-luvun massiivisen deindustrialisoinnin myötä tämä keskinäinen riippuvuus ei hävinnyt kokonaan. Itse asiassa sotilasteollisuussektori, joka keskittyi pääasiassa unionin slaavilaisiin tasavaltoihin, sidoi edelleen entisiä sosialistisia tasavaltoja. Symbolinen esimerkki tästä yhteistyöstä oli Ukrainan ja Venäjän teollisuuden välinen suhde, erityisesti avaruuden, ilmailun ja laivanrakennuksen aloilla[efn_note]Владимир Воронов, " Rogozinin maahantuonti ", päällä Radio Liberty, , 10. tammikuuta 2016[/efn_note]. 

Kiovan ja Moskovan välisten suhteiden heikkeneminen Krimin liittämisen ja Venäjän hyökkäyksen jälkeen Donbassiin vuonna 2014 vaikuttaa vähitellen tämän teollisen läheisyyden heikkenemiseen. Kiov haluaa vastata Venäjän kauppapakotteisiin ja kykenemättömästi vastustamaan loputtomasti yleisen mielipiteen painetta, joka ei ymmärrä, miksi Ukraina toimittaa sotatarvikkeita maalle, joka käy sodan sitä vastaan, päättää kieltää viennin määränpäähänsä. Venäjän sotateollisuuden sektorille. Vastauksena Moskovan aggressiiviseen ulkopolitiikkaan Euroopan unioni ja myöhemmin Yhdysvallat asettivat myös pakotteita kieltämällä sellaisten materiaalien viennin, joita voitaisiin käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin. 

Moskovan reaktio on ennen kaikkea rauhoittava, presidentti Vladimir Putin ja muut viranomaiset minimoivat pakotteiden vaikutukset Venäjän talouteen ja puolustussektoriin.Kremlin mukaan pakotteet ovat hyödyllisiä Venäjälle ja antavat sen mahdollisuuden kehittää talouttaan korvaamalla tuontitavaroita paikallisesti valmistetuilla tuotteilla. Helpottaakseen tätä prosessia ja ennen kaikkea yrittääkseen jakaa länsimaalaisia ​​Venäjän hallitus päätti ottaa käyttöön vastapakotteita, jotka kohdistuvat pääasiassa Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen elintarvike- ja maataloussektoriin[efn_note]I. Korhonen, H. Simola ja L. Solanko, Pakotteet, vastapakotteet ja Venäjä − Vaikutukset talouteen, kauppaan ja rahoitukseen, Suomen Pankki, Siirtymätalouksien instituutti, 2018[/efn_note]. Sotilaallisella alalla tuonnin korvaaminen on strateginen prioriteetti Moskovalle, joka ei halua, että riippuvuus mahdollisesti vihamielisistä valtioista hankaloittaa ulkopolitiikkaansa. 

Historiallisesti halu korvata tuonti strategisilla alueilla ei ole mitään uutta Venäjällä. Neuvostoliiton aikana tarve luoda teollinen ja tekninen puolustuspiste ajaisi viranomaisia ​​ostamaan 1930-luvulla tekniikoita ja työstökoneita ideologisilta vihollisilta, kuten fasistiselta Italialta, natsi-Saksalta tai Tämän sotilaallisen yhteistyön tavoitteena on kopioida ja sitten soveltaa ulkomaista tekniikkaa suurten teollisuusmaiden "kiinni saamiseksi ja ylittämiseksi". Vaikka useimmissa tapauksissa tämä lähestymistapa osoittautuu onnistuneeksi ja antaa Neuvostoliiton lopulta suunnitella omat tekniikkansa ja laitteet, tätä menestystä ei voida toistaa joitain edistyneitä aloja, kuten elektroniikka. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, 1990-luvulla, joitain ääniä korostettiin, jotta voidaan korostaa tarvetta vähentää Venäjän puolustuksen riippuvuutta teollisuudesta, joka nyt sijaitsee uusissa tasavalloissa, jotka ovat saaneet heidän riippumattomuutensa. Venäjän harjoittama määräysvalta ja vaikutusvalta uusiin valtioihin ja erityisesti niiden puolustusteollisuuteen saa kuitenkin Moskovan lähtemään tilanteesta sellaisenaan. Neuvostoliiton järjestelmän romahtamisen seurauksena tapahtunut taloudellinen, teknologinen ja kehityksellinen taantuma aiheuttaa kuitenkin merkittävää vahinkoa Venäjän tieteelliselle kapasiteetille ja korostaa sen sotilaallisen teollisuuden sisäisiä heikkouksia. Nykyään diplomaattisen tilanteen vuoksi riippuvuus korkean teknologian tuotteista, erityisesti NATO-maissa valmistetuista, on Venäjän suvereniteettiongelma.

Tuloksia on vaikea arvioida tarkasti viiden vuoden kuluttua ensimmäisten toimenpiteiden käyttöönotosta Venäjän sotilasalan riippuvuuden vähentämiseksi ulkomaisista tuotteista, mutta globaalitrendit voidaan havaita. Vaikka menestykset voidaan tunnistaa aloilla, joilla tekniikka on heikko, johtavien alojen tilanne on edelleen epäselvä. Lisäksi koska tuonnin korvaamisesta on selvästi tullut poliittinen uskottavuuskysymys, sen täytäntöönpanon todellisuuden havaitseminen puolustusalalla on kaksinkertaisesti monimutkaista. 

I) Tuonnin korvaaminen puolustusalalla: strateginen ja poliittinen kysymys

Virkamiesten ja asiantuntijoiden lausunnot tuonnin korvaamispolitiikan täytäntöönpanosta vaihtelevat vuosittain. Esimerkiksi vuonna 2018 silloinen varapääministeri Dmitry Rogozin vahvisti, että Venäjän armeijan tilaukset eivät olleet viivästyneet ulkomaisten komponenttien puutteen vuoksi, koska jälkimmäiset on korvattu vastaavilla laitteilla. valmistettu Venäjällä. Äskettäinen ilmoitus maan ohjustentorjunnan kannalta välttämättömien GLONASS-satelliittien (maailmanlaajuinen satelliittinavigointijärjestelmä) sarjatuotannon peruuttamisesta Venäjän elektronisten komponenttien puuttuessa osoittaa kuitenkin, että tilanne on sekavampi kuin eivät halua hyväksyä johtajia. 

Näin ollen Venäjän taloudellisen pysähtymisen vuoksi tai puolustusteollisuuden taloudelliset ja rakenteelliset vaikeudet, on helppo ymmärtää, että Kremlin dialektiikka kätkee kaksinkertaisen tavoitteen. Ensinnäkin sen sotilaallisen tuotantokapasiteetin vahvistaminen sen itsemääräämisoikeuden takaamiseksi puolustuksen alalla ja lisäksi venäläisten vakuuttaminen siitä, että tuonnin korvaamisstrategia pannaan tosiasiallisesti täytäntöön ja että se on taloudellisesti kannattava.

Aloittamalla laajan mediakampanjan Venäjän hallitus on todellakin yrittänyt todistaa väestölleen, että pakotteet olivat todellisuudessa mahdollisuus Venäjän taloudelle. Tämän seurauksena Kremlin sotilasteollisuudelle määräämän autonomiapyrkimyksen onnistuminen on nyt hallituksen poliittisen uskottavuuden kysymys, varsinkin kun tuontituotteiden korvausprosessi ei tunne suoraa menestystä [efn_note ] СветланаСухова, ""Делатьто, чтоестьудругих,— путьвникуда"", Kommersant, 8. huhtikuuta 2019[/efn_note][efn_note]ЮЛИЯВЫМЯТНИНА, “ Недозамещение. Кчемупривелаполитиказамещенияимпорта », 26. tammikuuta 2019[/efn_note][efn_note]ЛюдмилаПетухова, « Tilastot ", päällä Forbes.ru, 28. tammikuuta 2019[/efn_note]. Puolustusteollisuuden muodostama näyteikkuna antaa siksi Moskovan päättäjille mahdollisuuden perustella talouspolitiikkaansa ja tuonnin korvaamiseen osoitettuja taloudellisia resursseja. Muistutuksena, että Venäjä olisi käyttänyt 637 miljardia ruplaa (9,5 miljardia dollaria) auttaakseen venäläisiä valmistajia luomaan tuontituotteita vastaavia tuotteita. 70 miljardia suoraan valtion varoista

Tuonnin korvaaminen on kuitenkin myös keino pitää taloudellisesti vedetön teollisuus liikkeessä, kun hallituksen määräyksiä vähennetään Venäjän armeijan ja teollisuuden aloille. edellisessä artikkelissa, Venäjän puolustusteollisuuden velat ovat yli 36 miljardia. Tietäen tästä ongelmasta, Moskova haluaa ajaa tuontituotteiden korvaamisen logiikkaa entisestään, koska presidentti on ilmoittanut aikovansa monipuolistua sotilasalan teollisuuteen. Siksi 2030-ajankohtaan mennessä 50% puolustusteollisuuden tuottajien tuotannosta on tarkoitettu siviilisektorille. Toisin sanoen tavoitteena on kannustaa valmistajia luomaan tavaroita siviilimarkkinoille samoin kuin heidän eurooppalaiset, amerikkalaiset tai kiinalaiset kilpailijansa tekevät. Jotkut teollisuuden edustajat tuomitsevat viranomaisten tuen puutteen, joka olisi tyytyväinen lausuntoihin. Tämän muutoksen toteutettavuutta on kuitenkin vaikea arvioida, koska se riippuu pääasiassa kunkin toimialan toiminnan luonteesta. Asiantuntijat korostavat, että monipuolistaminen on välttämätöntä Venäjän armeijan ja teollisuuden kompleksin säilymiselle, mutta että siviilituotannon käynnistämiseen tarvittava tutkimus ja kehitys lisää näiden yritysten velkaa. ja pahentaa jo systeemistä estettä. Kun otetaan huomioon Venäjän puolustusteollisuuden rakenteelliset ongelmat, kuten sen eristäminen siviilisektorista tai sen hallinnollinen taakka, monipuolistaminen on todennäköisesti vaikeaa, tulevina vuosina valaistaan ​​enemmän tämän tavoitteen toteutettavuutta. . 

Siksi, vaikka tuonnin monipuolistamis- ja korvaamispolitiikka on juurtunut strategiseen välttämättömyyteen, se on nyt myös poliittinen välttämättömyys talouden isänmaallisuuden korttia pelaavalle valtiolle. Viiden vuoden kuluttua tuonnin korvaamisohjelman käynnistämisestä on jo mahdollista mitata Venäjän puolustusteollisuuden menestysastetta tällä alueella.

II) Tuonnin korvaamisen epätasainen menestys sotilasalalla

2014: ssä, kun Ukraina leikkaa toimituksia Venäjän armeijan ja teollisuuden kompleksiin, Moskova on herkässä tilanteessa. Ukrainan teollisuusyritykset toimittivat välttämättömiä laitteita venäläisille lentokoneille, suurin osa helikoptereiden valmistajille Mi et Kamov toimivat ukrainalaisten valmistamien moottoreiden ansiosta Motor Sich. Ilma-aluksen valmistajien olosuhteet ovat homologiset Iljušinja Antonov, jonka pää- ja tytäryhtiöiden moottoroinnista vastaa sama ukrainalainen valmistaja. Ilma-aseiden alalla ovat ilma-ilma-ohjukset P-73, joita Mig-29, Mig-31, Su-25, Su-27, Su-30 ja 34 käyttävät läheiseen taisteluun ja joiden toteutus on vaarannettu, koska tehtaalla valmistettuja infrapunaohjaimia ei ole Arsenal, joka sijaitsee Kiovassa. Venäjän riippuvuus Ukrainan tuotannosta on myös merkittävä rakettien alalla. Rakennustoimisto Yujnoe on siis järjestelmien, kuten RS-20 (SS-18), lähtökohta, kun taas Harton, Kharkivissa sijaitseva, on mannertenvälisten ballististen ohjusten ohjausjärjestelmien ja muiden elektronisten laitteiden, kuten Topol-M-ohjuskohdistusjärjestelmien, kehittäjä ja toimittaja. Merivoimien kentällä yritys Zoria-Machproekt, on Venäjän laivaston tärkein kaasuturbiinien tuottaja. Lopuksi, Ukraina oli suurin titaanin toimittaja Venäjälle, joka ei ollut perinyt Neuvostoliitolta tämän strategisen metallin tuotantolaitoksia.

Toinen huolenaihe, joka on kiinnittänyt Kremlin huomion useiden vuosien ajan: Venäjän teollisuusmiehillä ei ole luetteloa omasta tuotannostaan ​​vuonna 2014. Kun hallitus lopulta ymmärsi vuonna 2015, ettei yksikään sotilas-teollisen kompleksin johtajista pystynyt selkeästi selittämään, kuka tuottaa mitäkin, täytyi tehdä huomattavia ponnisteluja suurten ryhmien ja niiden alihankkijoiden välisten yhteyksien selventämiseksi[efn_note]Mathieu Boulegue , "Venäjän sotilasteollisuuskompleksista – venäläisen ruletin jakso #33", op. cit., s. 33[/efn_note].    

Neljä vuotta myöhemmin, syyskuussa 2018, varapääministeri Juri Borisov ilmoitti, että Venäjä on onnistunut kehittämään oman kaasuturbiinien valmistuksen aluksilleen eikä sen vuoksi enää tarvitse Ukrainan teollisuutta. Näillä venäläisillä moottoreilla varustettujen alusten vesillelasku on kuitenkin viivästynyt huomattavasti, ja se on nyt suunniteltu vuodelle 2021. Moskova on myös onnistunut pääsemään eroon riippuvuudestaan ​​Ukrainasta elektroniikan, virallinen vakuutus siitä, että "Venäjän teollisuudella ei ollut erityisiä vaikeuksia korvata näitä tuotteita". Ukrainan puolustusteollisuuden johtajien lausunnot mahdollistavat näiden väitteiden oikeellisuuden, toisin sanoen Ukrainan presidentin, todentamisen Motor SichViacheslav Boguslaev vahvisti tämän suuntauksen. Hänen mukaansa Motor Sich menettäisivät Venäjän markkinoita, kun tilaukset olisivat 10 kertaa alhaisemmat kuin 2018. Muistutuksena, että Venäjä oli tilannut Ukrainan teollisuudelle 2014 2011 -helikopterimoottoreita 1300 miljardia dollaria, seuraamusten käyttöönoton jälkeen 1,2: ssa Motor Sich ei kyennyt kunnioittamaan sotilashelikoptereiden moottorien myyntiä koskevan sopimuksen osaa. United Engine Construction Corporationin (Rostec) johtajan mukaan sen tehtaat kykenevät kuitenkin valmistamaan riittävästi moottoreita venäläisille helikoptereille 2019: stä.

Huolimatta näistä menestyksistä, jotka ovat antaneet Venäjän puolustusteollisuudelle mahdollisuuden ottaa takaisin suuri osa sotilaallisesta tuotannosta, on syytä muistuttaa, että Venäjällä oli jo tarvittavat tekniikat Ukrainan aikaisemmin toimittamien laitteiden valmistukseen. Toisaalta tilanne on monimutkaisempi, kun on kyse teknisesti edistyneiden tuotteiden, erityisesti Naton jäsenmaiden myymien tuotteiden, tuonnin korvaamisesta. Kuten olemme maininneet, päätös lopettaa GLONASS-satelliittien sarjatuotanto osoittaa venäläisten valmistajien kyvyttömyyden suunnitella edistyksellistä elektroniikkaa. Tilanne on samanlainen työstökoneiden luomisen ja tuotannon alalla. Luxemburgin pääjohtajaUralvagonzavod ilmoitti tästä aiheesta vuonna 2015, että teknisten ketjujen perustamiseen tarvittavien taitojen palauttaminen toiminnallisten laitteiden suunnitteluun kestää paljon yli viisi vuotta. Moskovan valtionyliopiston taloustieteellisen tiedekunnan tutkija Andrei Kolganov vahvistaa tämän analyysin korostaen, että lukemalla vuoden 2018 virallisia tilastoja Venäjä on 90% riippuvainen ulkomaalaisista työstökoneiden hankintaan. Akateemikon mukaan käytännössä melkein kaikki CNC-koneet ja melkein kaikki teollisuusrobotit tuodaan maahan, ja viimeinen Venäjällä teollisuusrobotteja tuottava tehdas olisi suljettu useita vuosia sitten. Tämä tosiasia ei kuitenkaan estänyt yritystä Promoilmyydä leimattuja työstökoneita Valmistettu Venäjällä, ainakin siihen asti, kun syyttäjä tarttuu tapaukseen ja ymmärtää, että kyseessä oli kiinalainen kone ... Kuten aiemmin mainittiin, 30 heinäkuun oikeusministeri Juri Chaika tunnusti lopulta, että sotilaskompleksi Venäläiset teollisuudenalat jatkoivat tuontituotteiden käyttöä, vaikkakin Venäjän markkinoilla on vastaavia tuotteita. Venäjän metallurgia on johtavien alojen lisäksi myös vaikeuksissa. Itse asiassa poliittisen tutkijan Ivan Lizanin mukaan Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ja yhdysvaltalaiset osakkeenomistajat ovat käyttäneet pakotteita pakottaakseen venäläisen liikemiehen Oleg Deripaskan luopumaan yrityksen hallinnasta. Roussal, Venäjän suurin alumiinin tuottaja]. Hyvälaatuista titaania puuttuu myös, kuten osoitti laaja skandaali, joka puhkesi VASO: n ilmailulaitoksessa, joka vastaa lentokoneiden valmistuksesta Venäjän johtajille, kuten presidentti. Tarkastajat huomasivat, että lentokoneen valmistajan käyttämä titaani ei ollut hyvälaatuista ja että todistukset olivat vääriä. 

Kuvakaappaus 2019 08 21 - 23.04.09 1 Analysoi puolustusta | Puolustusteollisuuden alihankintaketju | Konflikti Donbassissa

Vaikka Venäjän viranomaiset viestivät pääasiassa tuonnin korvaamisohjelman onnistumisesta, näyttää siltä, ​​että ne ovat olleet tietoisia sotilasalan teknisistä puutteista. Päätös lisätä tutkimus- ja kehitysinvestointeja 2019-2021-jaksolla tehdään siten osoittamalla 2,38 biljoonaa ruplaa (36 miljardia dollaria), josta 40% käytetään suoraan sotilaallisiin hankkeisiin. Tutkimuksen kokonaismenot ovat kuitenkin edelleen Venäjällä erittäin alhaiset: perustutkimuksen budjetin osuus on vain 0,15% BKT: sta 2018 (0,18% 2021), mikä on huomattavasti pienempi kuin sellaisissa maissa kuin Puolassa tai Unkarissa. Yhteensä Moskova 2015: n ja 2017: n välillä käytti vain 1,1% bruttokansantuotteestaan ​​tutkimukseen, joka on kaukana Yhdysvalloista, Kiinasta, Japanista tai jopa 2,2%: n maailman keskiarvosta. 

Venäjän puolustusalan tuonnin korvauspolitiikka on siis sekä suvereniteetin että sisäpolitiikan kysymys. On jopa mahdollista ihmetellä, kun otetaan huomioon Venäjän tuonnin korvaamisen yleensä heikot tulokset, jos Kremlin poliittiset panokset eivät ole suuremmat.

Vaikka menestyksiä onkin mahdollista tehdä, koska Venäjä on onnistunut suuressa määrin korvaamaan tuodut armeijan tuotteet Ukrainan omaan asti, ottaen huomioon Venäjän teollisuuden historialliset puutteet, se vie vuosikymmeniä Merkittäviä investointeja edistyneille alueille, kuten elektroniikka, teollisuusrobotiikka ja metallurgia. Tämän todellisuuden vuoksi jotkut venäläiset kommentaattorit ilmaisevat huolensa Venäjän kasvavasta riippuvuudesta Kiinasta tulee ainoa vaihtoehtoinen toimittaja edistykselliset laitteet. 


Oleg Lypko - Venäjä ja IVY-analyytikko

Jatkoa ajatellen

1 KOMMENTTI

Kommentit on suljettu.

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit