Airbus vetäytyy kilpailusta korvatakseen kanadalaiset CF-18-koneet

Airbus DS, joka on Eurofighter-yhteenliittymän jäsen, joka vastaa lehdistötiedotteen Typhoon, ja Kanadan viranomaisille tarjouksen tehneet Yhdistyneen kuningaskunnan viranomaiset ilmoittivat eurooppalaisen monitoimihävittäjän vetäytymisestä kilpailusta, jonka tarkoituksena on korvata Kanadan kuninkaallisia ilmavoimia tällä hetkellä varustavien CF-18-hävittäjien laivasto. Peruuttamisen selittämiseksi esitettiin kaksi perustetta erittäin diplomaattisesti.

Ensinnäkin eurooppalainen valmistaja uskoo, että Yhdysvaltojen ja Kanadan yhteiseen ilmapuolustukseen liittyvät tekniset rajoitteet, joita kutsutaan termillä "2 Eyes" ja joita hallinnoi NORAD, aiheuttavat todennäköisesti merkittäviä lisäkustannuksia. esittää taloudellisesti kilpailukykyisen Airbusin tarjouksen. Toisaalta näyttää siltä, ​​​​että Kanadan viranomaiset ovat muuttaneet arviotaan tehtyjen tarjousten eri kriteereistä ja vähentäneet merkittävästi valmistajien esittämän teollisuuskorvauksen suhteellista painoarvoa, mikä oli yksi tarjouksen tärkeimmistä perusteista. mukana Typhoon.

Peruuttamisen kanssa Rafale marraskuussa 2018 tähän kilpailuun jäivät vain amerikkalaiset koneet, Lockheed-Martinin F35A ja Boeingin F/A 18 E/F Super Hornet sekä ruotsalainen lentokone JAS 39 E/F Gripen valmistajalta Saab, joiden todennäköisyydeltä näyttävät, kun otetaan huomioon Airbusin esittämät perustelut sopimuksen peruuttamiselle Typhoon, emme voisi olla rajoittavampia. Monet tarkkailijat uskovat, että myös Saabin pitäisi vetäytyä kilpailusta riittävän pian, sillä ruotsalaisen yrityksen mahdollisuudet ovat tänään niin alhaiset. Itse asiassa Ottawan viranomaisten näyttää nyt olevan valittavana joko Lockheed-lentokone, jota Benjamin Trudeau arvosteli laajasti tullessaan virkaan, tai valmistajan Boeingin Super Hornet, joka aloitti laillisen hyökkäyksen vuonna 2017. raivoissaan kanadalaiselle valmistajalle Bombardierille, joka esti sitä myymästä lyhyen ja keskipitkän matkan lentokoneitaan Yhdysvalloissa.

Rafale Typhoon Puolustusuutiset | Hävittäjälentokone | Kanada
Typhoon et Rafale molemmat vetäytyivät Kanadan kilpailusta

Olisimme voineet uskoa Typhoon osittain Airbus DS:n rakentama, koska sillä on erinomainen asema voittaa nämä markkinat. Ilmapuolustukseen optimoidun eurooppalaisen lentokoneen kaksimoottorinen kokoonpano ja nopeus on todellakin merkittävä voimavara Kanadan laajuuden puolustamisen kannalta. Ennen kaikkea Airbus tuli Bombardierille avuksi vuonna 2018 ja meni niin pitkälle, että se integroi kanadalaisia ​​lentokoneita Airbusin lentokoneiden valikoimaan omien lyhyen matkan lentokoneiden, kuten A319:n, kustannuksella. Lisäksi Kanadan pääministerin Justin Trudeaun ja hänen myrskyisän naapurinsa Donald Trumpin suhteet ovat olleet vähintäänkin myrskyisät Yhdysvaltain presidentin virkaanastumisen jälkeen.

Itse asiassa Airbusin esittämät perusteet peruuttamisesta Typhoon muistuttavat niitä, jotka selittivät ranskalais-italialaisen FREMM:n vetäytymisen Kanadan fregattiohjelmaa koskevasta kilpailusta. Itse asiassa Kanadan viranomaiset vaativat valmistajilta erittäin kehittynyttä teknistä tietoa, joka ylitti huomattavasti kansainvälisten kilpailujen aikana välitetyn tiedon. Naval Group ja italialainen Fincantieri arvioivat, että koska näitä tietoja vaatineet kanadalaiset telakat olivat lähellä amerikkalaisia ​​ja brittiläisiä puolustusteollisuusryhmiä, kilpailevan teknisen tiedon vuotamisen riskit olivat erittäin suuret. Yritys esittää tarjous kilpailun ulkopuolella, kuten Dassault teki Belgiassa, sai erittäin vihamielisen vastaanoton Kanadan viranomaisilta. Emme todennäköisesti koskaan saa tietää, suuttuivatko he enemmän eurooppalaisten ryhmittymien kieltäytymisestä noudattamasta tarjouspyynnön vaatimuksia vai epäilykset katkaistusta kilpailusta, joita tämä kieltäytyminen aiheutti.

Kanadan ilmavoimien F18-puolustusuutiset | Hävittäjälentokone | Kanada
Kanadalainen CF18 on ollut käytössä Kanadan kuninkaallisten ilmavoimien kanssa 80-luvun lopulta lähtien.

Ennen kaikkea nämä väitteet muistuttavat tapaa, jolla NATO painosti Belgiaae jotta ei voida harkita muita vaihtoehtoja kuin F35A F16:n korvaamiseksi. Itse asiassa, vaikka tämä ei ole ollut Belgian ilmavoimien tehtävä Naton perustamisen jälkeen, viimeksi mainittu ilmoitti kilpailun alkaessa, että belgialaisten lentokoneiden on suoritettava suurin osa SAED-tehtävistä vihollisen tuhoamiseen tähtäävistä tehtävistä. ilmatorjuntapuolustukseen, ja siksi heidän täytyi varustaa itsensä viidennen sukupolven stealth-lentokoneella tietäen, että ainoa lentokone, joka täytti nämä vaatimukset, oli F5A.

Siitä huolimatta muut vaihtoehdot Kanadan ilmavoimille ovat nyt kaukana toiminnallisesti tyydyttävistä Kanadan ilmavoimille. Kaksi lentokonetta, JAS 39 ja F35A, ovat yksimoottorisia lentokoneita, mikä lisää merkittävästi onnettomuusriskiä erityisesti laajoilla alueilla, joilla vuorottelevia maastoja on vähän. Niissä on myös alennettu kuvasuhde, ja F35A:n tapauksessa rajoitettu nopeus ilman superristeilyä. Super Hornet näyttää siksi olevan johdonmukaisin vaihtoehto huolimatta Boeingin täysimittaisesta aggressiosta Kanadan ilmailuteollisuutta vastaan. Jopa tämän poliittisen kriteerin lisäksi laitteella on vain rajoitettu skaalautuvuus ajan mittaan, mikä johtuu sen vanhentuneesta suunnittelusta ja siitä, että Yhdysvaltain laivaston Super Hornetit on korvattu kuudennen sukupolven hävittäjällä vuodelta 6 Pentagonin suunnitelmien mukaan.

F35A puolustusuutiset | Hävittäjälentokone | Kanada
Monille F35A:n voitto Kanadan kilpailussa on kirjoitettu pitkään

On mielenkiintoista huomata, että vaikka sen bruttokansantuote on suunnilleen yhtä suuri kuin Venäjän, Kanada tuntee nykyään velvollisuuttaan alistaa kohtalonsa ja ilmatilansa suojelun Washingtonin välimiesmenettelyille ja painostuksille. Toisaalta, missä maa aikoo hankkia hieman yli 80 ainutlaatuisen mallin lentokonetta, joiden odotetaan kestävän useita vuosikymmeniä kaikkien tehtävien suorittamiseksi, Venäjän ilmavoimat, joita ne kohtaavat kaukana pohjoisessa, saavat 35–40 lentokonetta. 2019 uutta laitetta vuodessa, erityyppisiä (35: Mig30, Su34, Su35, Su57 ja SuXNUMX). Voimme siksi ihmetellä, eikö Kanadan puolustuksen poliittisen mallin jäykkyys ja kaikkien länsimaiden transitiivisuus estä tämän puolustusponnistelun tehokkuutta nykyään ja luo liiallista riippuvuutta Yhdysvalloista?

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit