Bryssel ja tekoäly: kohti eurooppalaista lainsäädäntökehystä?

Vaikka uutiset ovat täynnä tapauksia, joissa tekoäly käyttää kasvojentunnistuksen avulla saatua dataa – erityisesti Aasiassa – Euroopan unioni harkitsee erityisen lainsäädännön hyväksymistä, jonka tarkoituksena on säännellä näiden tekniikoiden käyttöä vahvistaakseen entisestään eurooppalaisten henkilötietojen suojaa. kansalaiset.

Tietoisuus

Vuonna päätöslauselma Euroopan parlamentti hyväksyi 12. helmikuuta 2019 tekoälyä ja robotiikkaa koskevasta kattavasta eurooppalaisesta teollisuuspolitiikasta (2018/2088(INI)), ja Euroopan parlamentti määrittelee tekoälyn XNUMX.e vuosisadalla korostamalla välttämätöntä tarvetta kuroa umpeen ero, joka erottaa Euroopan Pohjois-Amerikasta sekä Aasian ja Tyynenmeren alueelta, ja haluaa edistää koordinoitua lähestymistapaa Euroopan tasolla, jotta se voisi kilpailla kolmansien maiden, erityisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan, tekemien massiivisten investointien kanssa. .

Euroopan parlamentti korostaa, että Euroopassa on kertynyt yksityisiä investointeja tekoälyyn liittyviin teknologioihin (2,4–3,2 miljardia euroa vuonna 2016 verrattuna 6,5–9,7 miljardiin euroon Aasian ja Tyynenmeren alueella ja 12,1–18,6 miljardia euroa Pohjois-Amerikassa). aikoo vastata tähän haasteeseen rohkaisemalla maailmanlaajuista lähestymistapaa, joka perustuu tekoälyn strategiseen sääntely-ympäristöön ja kehittää samalla vahvaa käyttäjäsuojaa.

Koko tässä päätöslauselmassa Euroopan parlamentti toteaa, että "nykyisiä järjestelmiä ja oppeja voidaan helposti soveltaa" muodostaen jo sääntelyjoukon, joka pystyy ohjaamaan tekoälyyn liittyvien teknologioiden toimintaa, tietokantojen hallintaa ja turvallisuutta sekä sovelluskerrosta – todellista selkärankaa. tämä tekniikka – ja henkilötiedot, joita säätelevät erityissäännökset, kuten GDPR.

Vastuusäännöksen puuttuminen vaarantaa kuitenkin oikeusvarmuuden. Tämän tekniikan luonteen vuoksi siviilioikeudelliset säännökset ovat väistämättä riittämättömiä tai jopa vanhentuneita.

Euroopan parlamentin päätöslauselma 2018/2088(INI) pyrkii myös kansallisten sääntöjen yhdenmukaistamiseen, ja siinä todetaan, että jotkut maat ovat jo antaneet lainsäädäntöä, mikä voi johtaa "robotiikan ja tekoälyjärjestelmien liialliseen sääntelyyn".

Tekstissä keskitytään myös kyberturvallisuuteen, joka on toinen tekoälyn tärkeä näkökohta. Parlamentti pitää kahta teknologiaa, joka voi sekä torjua kyberhyökkäyksiä että joutua niiden kohteeksi, ja pitää välttämättömänä estää tekoälyn puutteet ja väärinkäyttö soveltamalla "markkinavalvontaviranomaisten ja -sääntelyviranomaisten suorittamia tuoteturvallisuusvalvontaa". Tätä varten se suosittelee, että Euroopan unioni kehittää kapasiteettia ja rakenteellista teknologista riippumattomuutta (tietokeskus, järjestelmät ja pilvikomponentti) sekä IT-komponentteja, erityisesti prosessoreita. Tämä viimeinen kohta on hengeltään kiitettävä, mutta nykytilannetta ajatellen näyttää kuitenkin loitsulta.

Päätöslauselmassa ehdotetaan siksi oikeudellisen kehyksen luomista, joka perustuu etiikkaan ja "eettisen suunnittelun" tekniikoiden edistämiseen muodossa, joka on lähellä "yksityisyyden sisäänrakennettua" -mallia, joka on kehitetty yleisissä tietosuojasäännöksissä (GDPR). ).

Kohti sääntelyaloitetta

joka artikkeli 22. elokuuta 2019, Financial Times paljastaa, että Euroopan komissio tutkii tietojen mukaan mahdollisuutta määrätä rajoittavia toimenpiteitä yksityisten ja julkisten toimijoiden kasvojentunnistusvalvontatekniikoiden käytölle. Tässä tapauksessa toimielin harkitsisi yhteisön tason asetusten laatimista, joiden tarkoituksena on antaa nimenomaiset oikeudet Euroopan kansalaisten kasvojentunnistuksen tuloksena saatujen tietojen käyttöön.

Muistaakseni tämän johtavan EU-tason toimielimen, joka perustettiin Rooman sopimuksella vuonna 1957 (155 ja 163 artikla), tehtävänä on lainsäädäntöaloite ja yhteisön politiikkojen täytäntöönpano. Vaikka sillä on keskeinen rooli yleisen edun takaamisessa unionissa, sen jäsenet eivät kuitenkaan ole yleisen äänioikeuden piirissä. Kunkin maan valtion- tai hallitusten päämiehet ehdottavat niitä Eurooppa-neuvostossa ja Euroopan parlamentti hyväksyy ne.

Euroopan parlamentti analysoi puolustusta | Puolustusalan institutionaalinen viestintä | Euroopassa
Euroopan parlamentilla on raskas vastuu näiden arkaluonteisten ja strategisten kysymysten oikeudellisen kehyksen määrittelemisestä.

Brittiläisen talous- ja rahoituslehden lähteiden mukaan tämä aloite olisi osa komission ilmoittamaa toivetta tukea lainsäädännöllistä muutosta tapaan, jolla unioni säätelee tekoälyyn liittyvien teknologioiden käyttöä. Tämän pitäisi mahdollistaa Euroopan unionin kansalaisten on "tietävä, milloin [kasvojentunnistuksen] tietoja käytetään, lukuun ottamatta kaikkia tiukasti valvottuja rajoituksia [näiden tietojen] asianmukaisen käytön varmistamiseksi".

Komissio nauttii tänään edelläkävijöiden ilmapiiristä yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR tai GDPR) hyväksymisen jälkeen huhtikuussa 2016. Yleinen tietosuoja-asetus – GDPR), tällä pyritään nyt luomaan (jäsenvaltioille yhteiset) puitteet tekoälyä (AI) sääteleville eettisille laeille. Mukaan virkamies haastatteli Financial Times, Tavoitteena olisi "edistää yleisön luottamusta ja hyväksyntää" uusiin teknologioihin, "joihin liittyy erityisiä riskejä [henkilötietojen suojan kannalta]". Euroopan unioni pyrkii toistamaan GDPR:n vaikutukset luomalla "maailmanlaajuisen standardin tekoälyn sääntelylle [asettamalla] selkeät, ennustettavat ja yhdenmukaiset säännöt, jotka suojaavat riittävästi yksilöitä".

Nämä aloitteet heijastavat sitä tosiasiaa, että eurooppalaiset toimielimet pyrkivät enemmän kuin koskaan asettumaan tekoälysektorille omaksumalla ainutlaatuisen lähestymistavan, joka perustuu sidosryhmien osallistumiseen, jotta ne voivat tulevaisuudessa myötävaikuttaa tehokkaasti sääntelyn kehitykseen.

Ensimmäiset suositukset

Nämä julistukset ovat seurausta Euroopan lainsäätäjän näitä aiheita koskevan aloitteen selvästä nopeutumisesta. Euroopan komissio oli jo kesäkuussa 2018 muodostanut korkean tason asiantuntijaryhmän, jonka tavoitteena on tukea eurooppalaisen tekoälystrategian toteuttamista erityisesti antamalla suosituksia tulevaisuuden, eettisen, oikeudellisen politiikan kehittämisestä. tekoälyn yhteiskunnalliset kysymykset, mukaan lukien sosioekonomiset haasteet.

Se koostuu 52 riippumattomasta asiantuntijasta akateemisista ja teollisista piireistä sekä kansalaisyhteiskunnasta Tekoälyn korkean tason asiantuntijaryhmä (AI HLEG) julkaistiin viime kesäkuussa a ensimmäinen raportti määritellään joukko tekoälyä koskevia eettisiä ohjeita: laillisuus (sovellettavien lakien ja määräysten noudattaminen), etiikka (eettisten arvojen ehdoton kunnioittaminen) ja kestävyys.

AI HLEG tarjoaa lähestymistavan ihmiskeskeinen (ihmiskeskeinen) tekoäly ja listaa suosituksia lainsäädäntöä ja sijoituspolitiikkaa varten sekä luettelon seitsemästä keskeisestä vaatimuksesta, jotka järjestelmien on täytettävä ollakseen "luotettavia":

  1. Ihmisten organisointi ja valvonta : Sisältää tekoälyn perusoikeudet, toiminnan ja ihmisen valvonnan;
  2. Turvallisuus ja tekninen kestävyys : Sisältää hyökkäyskestävyyden ja -turvallisuuden, suojausehdot, tarkkuuden, luotettavuuden ja toistettavuuden;
  3. Yksityisyyden suoja ja tietosuoja : Sisältää yksityisyyden kunnioittamisen, tietojen laadun ja eheyden sekä pääsyn tietoihin;
  4. Läpinäkyvyys : Sisältää kerättyjen tietojen jäljitettävyyden, hyödyntämisen ja välittämisen;
  5. Monimuotoisuus, syrjimättömyys ja tasapuolisuus : Mukaan lukien väärinkäytösten estäminen, saavutettavuus ja yleinen suunnittelu sekä sidosryhmien osallistuminen;
  6. Yhteiskunnan ja ympäristön hyvinvointi : Mukaan lukien elinkelpoisuus, kestävyys ja ympäristön kunnioittaminen sekä sosiaaliset, yhteiskunnalliset ja demokraattiset vaikutukset;
  7. responsabilité : Sisältää auditoinnin, kielteisten vaikutusten minimoinnin ja raportoinnin, välimiesmenettelyt ja valitukset.

Vaikka nämä suositukset ja suuntaviivat saattavat vaikuttaa suhteellisen teoreettisilta, Euroopan komissio on ponnistellut erityisesti politiikan sovellusten ja investointien suhteen laatimalla noin 33 suositusta, joiden tarkoituksena on luoda tekoälyn luottamuskehys.

Tämä on todellakin välttämätön edellytys, jolla on viime kädessä keskeinen rooli tekoälyä koskevan tulevan eurooppalaisen lainsäädäntökehyksen rakentamisessa.

Tämän aloitteen avulla EU ja sen toimielimet pyrkivät edistämään tutkimusta ja keskustelua tätä teknologiaa säätelevän eettisen kehyksen luomisesta. Jatkaessaan todellista lobbaustoimintaa monenvälisten elinten, erityisesti OECD:n ja G20:n kanssa, 27 maata haluavat vaikuttaa kansainväliseen työhön voidakseen taata, että unioni voi säilyttää kilpailukykynsä samalla, kun se hyötyy mahdollisimman paljon näiden maiden kehityksen seurauksista. teknologioita.

Seuraava askel voisi olla poliittinen. Luxemburgilaisen Jean-Claude Junckerin seuraaja Euroopan komission johdossa Ursula Gertrud von der Leyen (CDU) vihitään 1.er ensi marraskuussa. Saksalainen on jo ilmoittanut, että hän julkistaa – toimikautensa ensimmäisen 100 päivän aikana – lainsäädännön, joka tarjoaa "koordinoidun eurooppalaisen lähestymistavan tekoälyn inhimillisiin ja eettisiin vaikutuksiin".


Jean Lebougre

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit