Kiina aloittaa J-20-stealth-hävittäjänsä massatuotannon

Symboli Kiinan ilmailuteollisuuden viime vuosikymmeninä saavuttamasta edistyksestä, valmistajan Chengdu Aircraft Corporationin J-20-stealth-hävittäjä, pitäisi pian ohittaa sarjatuotannossa, mikä mahdollistaa tällä hetkellä alhaisen lentokoneiden toimitusten lisäämisen. Sen jälkeen se pystyy korvaamaan PLA:n vanhimman käytössä olevan lentokoneen ja erityisesti vuonna 8 käyttöönotetun Shenyangin J-1984 sieppaajan, josta lähes 250 esimerkkiä on edelleen käytössä Kiinan ilmavoimissa. .

J-20 teki ensimmäisen lentonsa vuonna 2011 ja otettiin käyttöön vuonna 2017 esituotantokoneilla, joita käytettiin sekä operatiivisiin tehtäviin että edistyneisiin testauksiin todellisissa olosuhteissa. 20 m pitkä ja 13 m leveä, se on vaikuttava 36 tonnin Mach 2+ -luokan lentokone, jonka taistelusäde on 2000 20.000 km, katto XNUMX XNUMX m ja kaksi suurta sisäistä asepaikkaa, joihin mahtuu erilaisia ​​ilmatyyppejä. -lento-ohjukset, mukaan lukien viimeaikaiset PL15 ja PL21 pitkän kantaman sekä pommeja ja ohjattuja ohjuksia ja kaksi pientä sivupaikkaa, jotka on tarkoitettu PL10:n kaltaisiin itsepuolustusohjuksiin. Se saa voimansa kahdesta venäläisestä AL-31 FM2 -reaktorista, joiden yksikkötyöntövoima on 145 KN, jotka korvataan kiinalaisvalmisteisilla Xian WS-15 -työntövoimavektorimoottoreilla, jotka tuottavat 180 KN:n työntövoiman PC:llä ja joiden kuivatyöntövoima riittää avautumiseen. superristeily D20:lle heti, kun moottori on saatavilla ja luotettava.

PL15 ja PL10 J20 Defense Newsissa | Hävittäjälentokone | Sotilaslentokoneiden rakentaminen
Tämä kuva korostaa kahta suurta ammusbunkkeria, jotka sisältävät pitkän kantaman PL15-ohjuksia, sekä yhden sivubunkkereista, joista PL10-lähipuolustusohjus tulee esiin.

J20:ssa on edistynyt avioniikka, vaikka tarkkaa tietoa aiheesta on vaikea vahvistaa. Se kuljettaisi siis AESA-tutkan, ehkä KLJ-5:n, jossa on 1800-2200 vastaanotinta, optinen sarja, joka kattaisi koko 360° laitetta ympäröivässä spektrissä näkyvässä ja infrapunaspektrissä, "datan fuusio ja ohjaamo. kahden suuren monitoiminäytön, 3 erikoisnäytön, holografisen head-up-kollimaattorin ja tähtäyskuulokkeiden ympärillä.

Asiantuntijat kiistelevät J20:n stealthistä, vaikka Kiinan viranomaiset väittävät, että laite on verrattavissa amerikkalaisen F22 Raptoriin. Näin ollen intialaiset Su30 MKI:t olisivat onnistuneet havaitsemaan J20:n ”useiden kymmenien kilometrien päästä”, ilman että olisimme tienneet, oliko kiinalainen kone tuolloin varustettu Luneburg-linssillä, jonka tarkoituksena oli lisätä sen heijastusta. .

J-20-ohjelma olisi Kiinan viranomaisten mukaan maksanut vain 4,4 miljardia dollaria tutkimukseen ja kehitykseen, mikä on sen heikkoudesta vaikuttava summa, kun otetaan huomioon, että Chengdu suunnitteli tämän sukupolven laitetta ensimmäistä kertaa, tuolloin salaperäisesti. . Lentokoneen arvioitu yksikköhinta Fly Away Condition -kokoonpanossa on arviolta 30–50 miljoonaa dollaria, mikä on verrattavissa venäläisen Su-57:n ilmoitettuun hintaan, mutta paljon alhaisempi kuin länsimaisen tuotannon hinta. Siten jokainen F22, J20:een verrattava lentokone, on maksanut Yhdysvaltain ilmavoimille huimat 360 miljoonaa dollaria ja suurimman osan länsimaisista monitoimikoneista F15:stä F18:aan, mukaan lukien Rafale, The Typhoon, ja F35, maksavat nykyään 70–100 miljoonaa dollaria.

j 8f Puolustusuutiset | Hävittäjälentokone | Sotilaslentokoneiden rakentaminen
Mig21:stä ja Mig23:sta johdettu Shenyang J8 on sieppaaja, joka otettiin käyttöön 80-luvun alussa, joista 250 on edelleen käytössä PLA:n toisen tason yksiköissä.

Tällä hinnalla ja ottaen huomioon APL:n tarpeet korvata sen edelleen käytössä olevat 300 J-7 ja 250 J-8, on todennäköistä, että J20:n vuosituotanto tulee vastaamaan J16:n ja J10:n tuotantoa. tai 20–25 lentokonetta vuodessa, mikä vastaa laivuetta. Kuten Venäjä, Kiina ei lopeta etenkään edellisen sukupolven laitteiden tuotantoa J10C kevyt hävittäjä ja J16 monitoimihävittäjä, jotta voidaan kohdistaa suuri määrä laitteita, joilla on erilaiset ominaisuudet. Ilmailualan asiantuntijoiden viimeisimpien spekulaatioiden mukaan J20-koneiden ensisijaisena tehtävänä voisi olla tukikoneiden, kuten Awacien, tankkerien, elektronisten tiedustelukoneiden sekä meripartiolentokoneiden eliminointi. Sinänsä uusi pitkän kantaman PL15-ohjus, joka varustaa J20:n, voi osoittautua valtavaksi uhkaksi länsimaisille lentokoneille.

Muista, että useiden tietolähteiden mukaan Kiinan pitäisi pian paljastaa tulevan strategisen HH-20 pommittajan lisäksi, joka on tarkoitus ottaa haltuunsa tällä hetkellä käytössä olevalta H6:lta uusi hyökkäyslentokone, joka korvaa JH7:n vuodelta 80-luvun lopulla, ja joka on myös 5. sukupolvi ja salaperäinen. Nyt on aika kaukana tai Kiina oli hyvä vain kopioimaan venäläisiä tai länsimaisia ​​laitteita… hyvin pitkälle!

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit