Kiina hyökkäämään Euroopan satamiin: uhka Euroopalle?

Viime vuosina Kiina on lisännyt satamahankintojaan Euroopassa : Kreikka, Italia, Espanja, Belgia ja Portugali ovat suurimmat edunsaajat. Kiina: systeeminen kilpailija, Euroopan komission mukaan vai pelkkä taloudellinen yllätys?

Selon le Kansainvälinen liikennefoorumi, Kiina hallitsee nyt lähes kymmenesosaa Euroopan satamatoiminnasta ja tämä luku saattaa kasvaa tulevaisuudessa. Tässä hyödynnetään porsaanreikää: jokainen EU-maa voi päättää käydä kauppaa Kiinan kanssa tarpeidensa tai useammin heikkouksiensa mukaan. Vuoden 2008 kriisin aiheuttama shokkiaalto heikensi tiettyjä unionin maita enemmän kuin toisia (epäsymmetrinen sokki). Eurooppa ei ole pystynyt tukemaan vanhan mantereen koskemattomuutta 145 miljardin euron vuosibudjetilla, josta kolmasosa on osoitettu koheesiopolitiikkaan. Sitten Kiina kompensoi Euroopan heikkoutta, jonka taloudelliset edut eroavat toisistaan ​​ja joka on siksi pirstoutunut poliittisella tasolla.

Triesten puolustusuutiset | Belgia | Sotilaallinen logistiikkaketju
Triesten satama Italiassa on kiinalaisten sijoittajien uusi kohde Euroopassa

Alla olevassa taulukossa on esitetty joitakin Kiinan toimintoja Euroopan johtavissa satamissa. Jälkimmäinen pystyy hallitsemaan maailmanlaajuisten julkisten yhtiöidensä kautta "kauppojen" määrästä riippumatta.

Kuvakaappaus 2019 11 04 - 15.15.37 Puolustusuutiset | Belgia | Sotilaallinen logistiikkaketju
Ei-tyhjentävä luettelo Kiinan vaikutuksen alaisista Euroopan satamista

Nämä toiminnot ovat keskittyneet ajan mittaan ja muodostavat hienon verkoston Euroopan mantereen ympäri: havainnoimme valtauksia Välimerellä, Atlantin rannikolla tai jopa Luoteis-Euroopassa.

Euroopan komissio heräsi myöhään, mutta on oikeassa: strategisen infrastruktuurin haltuunotto muuttaa vastaanottajamaiden kaupallisia ja poliittisia etuja ja heikentää Euroopan yhteenkuuluvuutta. Ja Kiinan massiivisten investointien takana vaikutusvalta ei ole kaukana. Esimerkiksi vuonna 2017 YK:n ihmisoikeusneuvoston aikana Kreikka Euroopan unionia vastaan ​​vetosi Kiinan ihmisoikeusrikkomukset tuomitsevan lehdistötiedotteen julkaisemiseen.

pahimpien Puolustusuutisten satama | Belgia | Sotilaallinen logistiikkaketju
Pireuksen satama Ateenassa on nykyään Kiinan omaisuutta

Kiina investoi eurooppalaisiin strategisiin infrastruktuureihin ja mahdollisesti allokoi troijalaisia. Historian ironia: ensimmäinen on kreikka. Lopuksi totean, että Kiinan investointien ja niihin liittyvien seikkojen seurauksena sen etujen turvallisuus toteutuu väistämättä. Sellaisenaan Kiina suoritti sotaharjoituksia Venäjän laivaston kanssa toukokuussa 2015 itäisellä Välimerellä. Ja muutama vuosi sitten kaksi kiinalaista fregattia ja huoltoalus ovat ylittäneet Suezin kanavan ja Gibraltarin salmen takaa. Sen lisäksi, että Kiina on kiinnostunut Euroopan satamista, eikö Kiina pian laita helmeä kaulakoruunsa[efn_note] Helmikaulakorun strategia on ilmaisu, joka kuvaa asennusta Kiinan laivasto tukipisteitä ("helmiä") sen tärkeimmän merenkulun huoltoreitin varrella[/efn_note] Välimerellä?

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit