Eurooppalaiset harjoittavat sähköistä sodankäyntiteknologiaa

- Mainonta -

Olemmeko todistamassa myöhäistä, mutta tervetullutta tietoisuutta elektronisen sodankäynnin ja ilmapuolustuksen tukahduttamiskyvyn tarpeesta Euroopassa? Siitä huolimatta, yhden viikon aikana Euroopassa tehtiin kolme suurta ilmoitusta lentokoneisiin asennettavien elektronisten sodankäyntitekniikoiden kehittämisestä.

Ensimmäinen ilmoitus on saksalaista alkuperää. Airbus DS on todellakin ehdottanut sen sähköisen sodankäynnin versio Typhoon, tunnistettu Typhoon ECR, elektronisiin sodankäyntitehtäviin ja vihollisen ilmatorjuntajärjestelmän tukahduttamiseen erikoistunut laite, tai SEAD. Tarkoitettu korvaamaan harvat 28 Tornado ECR Se on käytössä Luftwaffen kanssa, ja se on osa eurooppalaisen valmistajan tarjouskilpailua voittaa Saksan tarjouskilpailu sen Tornado-laivaston vaihtamisesta, ja jossa eurooppalainen lentokone vastustaa Boeing F/A18 E/F Super Hornet, ja sen elektronisen sodankäynnin versioEA18G Growler. Uuden lentokoneen suunnittelee Airbus DS, joka johtaa Hensoldtin, MBDA:n, MTU:n, Premium Aerotecin ja Rolls-Roycen muodostamaa konsortiota.

Samaan aikaan viime viikolla Saab esitteli sen Electronic Attack Jammer Podtai EAJP, hälytin, joka on tarkoitettu varustamaan hävittäjä JAS 39 E/F Gripen, ja jonka ominaisuudet antaisivat sen paitsi varmistaa laitteen itsesuojauksen, myös laajentaa tämän suojan naapurilentokoneisiin, jolloin Gripen voi muuntua myös elektroniseksi sodankäyntilaitteeksi, erityisesti sen kaksipaikkaisessa versiossa F.

- Mainonta -
gripene eajp 00 Puolustusuutiset | Saksa | Awacs ja elektroninen sodankäynti
Ruotsalainen Gripen varustettiin uudella EAJP elektronisella sodankäynnillä ensimmäisellä lennolla 4. marraskuuta

Mutta suurin yllätys tulee sieltäRanskan, Italian ja Espanjan yhdessä PESCO:n puitteissa käynnistämä hanke, eurooppalainen pysyvä jäsennelty yhteistyöohjelma, jonka tarkoituksena on suunnitella ilmassa toimiva elektroninen hyökkäysjärjestelmä (englanniksi Airborne electronic attack system tai EAE) kolmen maan asevoimien sekä muiden eurooppalaisten joukkojen lentokoneiden varustamiseen. Myös Saksa ja Ruotsi ovat sidosryhmiä ohjelmassa. Sopimusta odotetaan v 2020, ja ohjelmaa johtaa espanjalainen Indra, jonka Espanja on myös nimennyt referenssiksi FCAS-ohjelman tasolla italialaisen Electroniccan, saksalaisen Hensoldtin, ranskalaisen Thalesin ja ruotsalaisen Saabin kanssa. Tämä ohjelma ylittää kahden edellisen aloitteen tavoitteet, koska se ei sisällä vain työkalun, vaan tietotaidon perusta Euroopan laajuinen teknologinen yhteistyö sähköisen sodankäynnin kaikilla osa-alueilla, mukaan lukien ulottuvuudet cyber. Näemme myös, että se kokoaa yhteen ohjelmaan kuuluvat maat FCAS samoin kuin ohjelma Myrsky, ja siksi se voi ihannetapauksessa muodostaa yhteistyön perustan näiden kahden eurooppalaisen ohjelman yhdistämiselle.

Panemme myös merkille, että Saksa ja erityisesti puolustuselektroniikka-asiantuntija Hensoldt osallistuvat kahteen näistä kolmesta ohjelmasta, mikä viittaa siihen, että Berliinillä ei ole juurikaan aikomustahylätä Typhoon F18 Super Hornetin hyväksi korvaamaan sen Tornado. Joka tapauksessa voimme olla tyytyväisiä nähdessämme, että eurooppalaiset lopulta näyttävät harkitse vakavasti näitä elektronisen sodankäynnin kysymyksiä. Tosiasia on, että laitteiden puhtaasti teknologisen suunnittelun lisäksi kestää useita vuosia, ennen kuin voimme kohdistaa todella tehokkaita laitteita, aikaa erityisesti tallentaa ja analysoidajoukko signaaleja joita tämä laite saattaa kohdata. Kuten usein sanotaan, kestää vain muutaman vuoden, ennen kuin armeija menettää toimintakykynsä, kun taas sen hankkiminen tai hankkiminen uudelleen kestää usein yli vuosikymmenen.

- Mainonta -

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit