Pentagon ja Nato pelkäävät, että PESCO-ohjelmat eivät täytä Naton normeja

Naton teollisuushuippukokouksen yhteydessä apulaispuolustusministeri David Norquist ilmaisi avoimesti huolensa eurooppalaisista aloitteista, jotka liittyvät pysyvään strukturoituun eurooppalaiseen puolustusyhteistyöhön. PESCO, eivät noudata "NATO-standardeja", koska ne eivät anna yrityksille, jotka eivät kuulu Euroopan unioniin, mahdollisuutta osallistua tarjouspyyntöihin. Hän lisäsi, että yhteistyön puute voi johtaa Naton kehitystoimien päällekkäisyyteen. Pentagonin yritysostopäällikkö Ellen Lord täytti nämä kommentit, joka puhuu mieluummin Atlantin liiton ja Euroopan unionin välisestä täydentävyydestä. Hän lisäsi, että toisaalta Euroopan maiden investointien taso puolustusasioihin on edelleen aivan liian alhainen ja osoitti tässä asiassa sormella, kuten aina, eikä turhaan Saksaa.

Meillä on kuitenkin oikeus ihmetellä "NATO-standardeja", joihin David Norquist viittasi. Näyttää todellakin siltä, ​​että viimeksi mainittu yhdistää amerikkalaiset puolustusstandardit Atlantin liiton vastaaviin. Kuten olemme äskettäin nähneet, Yhdysvallat edustaa tänään 80 prosenttia Naton kokonaissotilaallisesta voimasta numeerisesti. Mutta tämä luku olettaa, että viimeksi mainitut voivat omistaa kaikki asevoimansa Euroopan puolustamiseen, mikä on enemmän kuin epätodennäköistä Kiinan Tyynellämerellä uhkaaman uhan vuoksi. Jos toisaalta katsomme, että Yhdysvallat on nykyään pakotettu keskittämään 50 % joukkoistaan ​​Intian ja Tyynenmeren teatteriin vastustaakseen Kiinan, Pohjois-Korean ja Iranin uhkaa ja pitämään 30 prosentin reservin Alueen lopullinen puolustus, amerikkalaisjoukoista on jäljellä tuskin yli 20 % mahdollisesti Euroopan puolustukseen kuuluvana, mikä nostaa Yhdysvaltojen edustavuuden Natossa 16 prosenttiin, eli samalle tasolle kuin Ranska ja Saksa yhteensä. Yhdysvaltojen yliedustavuus on itse asiassa erittäin kiistanalainen kysymys, kuten myös oletettu etuoikeus allianssin itsensä teknisten standardien määrittelemiseen.

F35 alankomaat puolustusuutiset | Sotilaalliset liitot | Asevoimien budjetit ja puolustusponnistelut
Amerikkalaiset viranomaiset näyttävät olevan vakuuttuneita siitä, että amerikkalaiset tekniset standardit on pakotettava Natoon ja siten myös allianssin jäseniin. Tässä tapauksessa ei ole epäilystäkään siitä, että PESCO on heille ongelma.

Lisäksi apulaispuolustusministeri näyttää unohtavan tai teeskentelevän niin tekevänsä, että PESCO on juuri suunniteltu vähentää Euroopan valtioiden riippuvuutta amerikkalaisesta teknologiasta, ja siksi saada takaisin tietynlainen strateginen autonomia, jonka avulla eurooppalaiset voisivat tarvittaessa irrottaa itsensä amerikkalaisista kannoista, toimia täydellisessä autonomiassa ilman riskiä, ​​että he menettävät osan joukkostaan. Toisin sanoen David Norquist näyttää olevan tänään huolestunut PESCO:n perustavanlaatuisesta syystä, vaikka se olikin selvästi perustettu sellaiseksi sen lanseerauksesta lähtien.

Lopuksi muistutetaan, että Yhdysvallat ei ole viime vuosina epäröinyt käyttää ITAR-lainsäädäntöä, joka mahdollistaa ulkomaille suunniteltuihin laitteisiin upotetun amerikkalaisen teknologian viennin kieltämisen saadakseen suotuisan aseman tietyillä kansainvälisillä puolustusmarkkinoilla. Se oli esim. tapaus Egyptissä estääkseen uuden lentokonejärjestyksen Rafale Ranskan estämällä SCALP-lentokoneen risteilyohjusten viennin, joissa käytettiin joitain amerikkalaisia ​​komponentteja.

Kova kritiikki ja toistuvia uhkauksia amerikkalaisilta viranomaisilta PESCO:n osalta näyttää tänään osoittavan tämän eurooppalaisen aloitteen kasvavan tehokkuuden, ja näköpiirissä on mahdollisuus tasapainottaa Naton sisällä eurooppalaisten ja amerikkalaisten välinen teknisten standardien hallinta. Siitä huolimatta näyttää siltä, ​​​​että David Norquistin lausunto kertoi paljon enemmän Amerikkalainen käsitys Naton teknologisesta mestaruudesta, kuin hän todella halusi sanoa...

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit